teisipäev, 10. mai 2016

Liig mis liig

Kontrastid on jätkuvalt meie ilmaolude märksõnaks. Kui mitmendat aastat järjest juba? Võib-olla on see alati olnud nii, omast peast ei mäleta. Ei ole lihtsalt niiviisi alati tähelepanelikult jälginud. Eks elamegi ju tegelikult maalapil, kus meri kohtub maaga, mereline kliima kontinetaalsega, põhi lõunaga. Asume ristteel.

Kaks nädalat tagasi sadas veel lund. Mai esimene nädalavahetus tõi soojemad ilmad ning praegused päevad alates laupäevast on suisa suvised. Meiemaal oli nii laupäeval kui pühapäeval +24 kraadi. Käesoleva nädala kaks esimest päeva on sama kõrvetava päikese ja soojaga jätkanud.

Kui esmalt tundus see ilmakäik meelitav, sest kes ei rõõmustaks sooja üle pärast nii pikka talve ja päikesevaest kevadet, siis peatselt sai selgeks, et selline suvelõõsk ei sobi siinsesse aega kohe mitte. Kuuma ja terava päikesega närbusid kiirelt nartsissid ja esimesed aedtulbid, kõrbesid pruuniks hüatsindiõied ning osa neist loobus õite avamisest sootuks. Kuumus sundis ka avanema mitte täielikult välja arenenud hilisemaid tulbiõisi. Kel aga avanemisaeg klappis, see säras vääriliselt.

Tulipa 'Daydream'
Tulp 'Daydream' on tõeline päikeselill/ Tulipa 'Daydream' shines in sun
Tulipa 'Blue Diamond'
Tulp 'Blue Diamond' on pikaealine ja usaldusväärne õitseja - aastatetagune kingitus minu vanatädilt Soomes / Tulipa 'Blue Diamond' is long lived and reliably blooming tulip 
Tulipa cv
Papagoidki on oma tiivad laiali laotanud/ Even parrots have spread their wings
Tulipa 'Little Beauty'
Looduslike liikide hübriid Tulipa 'Little Beauty'/ Beautiful hybrid tulip of little spieces, Tulipa 'Little Beauty'
Tulipa 'Daydream'
Enne veel kui 'Daydream' muutub lõõmav-oraanžiks, on ta puhaskollane/ 'Daydream' tulip starts from pure yellow, turning to flaming organge just in couple of days
Laupäeva hommikul jõudsin põigata Luige laadale. Ma polnud seal kunagi käinud. Arvasin selle olevat sellise tõeslise maaelulaada, kus müüakse palju loomi ja tarbeaianduse kaupa, kuid nii see päris polnud. Loomad olid vaid näituseks ning näiteks sibulamüüjaid leidsin vaid kaks. Mõlemal maksis pooleliitrine purgitäis tippsibulaid 5 eurot ja ma jätsin ostmata. Kartulimüüjal olla ka äri alles laupäeval käima läinud. Rahvast oli aga kui murdu!

Mõned toredad taimemüüjad olid küll ka ning tühjade kätega ma muidugi laadalt ära ei tulnud. Ostsin ühe hosta, kaks kollast kõrrelist (päideroog ja rebasesaba) ja koolivend Martnilt kaks murtudsüda. Viimane oli väga hea ja tore ost. Olin murtudsüdamele ammu mõelnud, sest kunagi ta meie püsikupeenras oli. Aga millegipärast polnud ma uue toomiseni jõudnud. Nüüd sai aga lausa kaks - tavaline "taluroosa" ja lumivalge 'Alba'. 'Valentine' jäi minust müügilauale. Nüüd on siis püsikupeenar rikastatud valgete ja roosade südamekestega.

Dicentra spectabilis
Murtudsüda/ Bleeding Heart - Dicentra spectabilis
Dicentra spectabilis 'Alba'
Dicentra spectabilis 'Alba'
Pühapäeval tõusin vara. Varahommikud aias on erilised. Päike piilub alles puude vahelt ning kõikjal pärlendab kastepiisku. Linnud rõkkavad ning õhk on värskust ja pakatavaid lõhnu täis. Hommikul on ka värvid hoopis selgemad ja puhtamad, päike ei satureeri neid veel üle. Muide enamik aedade pildiseeriaid raamatute ja ajakirjade tarbeks pildistatakse professionaalselt üles just varahommikuti, tõusva päikesega. Tegin ka väikse pildiseeria oma püsikupeenrast.

Perennials Bed
Püsikupeenar hommikuvalguses/ Perennials Bed with tulips in dapled morning sun
Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennials Bed
Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennials Bed
Perennials Bed
Tulbiaeg/ Time of tulips
Perennials Bed
Tulbid 'Daydream'/ Tulipa 'Daydream
Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennials Bed
Tulipa 'Daydream'
Tulpa 'Daydream'
Hüatsindid ei õitse sel kevadel kuigi hästi. Mõned sordid välja arvata, mis on väga ilusad. Varajasemad avanesid kenasti, kuid kõrbesid päikeses ja kuumas kiirelt pruuniks. Veidi hilisemad avavad oma õisi vaevaliselt - ju on põhjuseks kuumus ja ka juba kuivaks jääv maa. Aga võib-olla kahjustas ka talvekülm õiepungi. Peamine, et nad on kõik elus ja üleval - kogume jõudu järgnevateks kevadeteks ja aastateks.

Hyacinthus orientalis 'Gipsy Queen'
'Gipsy Queen' on parim paljuneja, kolm kevadet tagasi oli vaid kolm sibulat/ Hyacinthus orientalis 'Gipsy Queen' is a best increaser - this group is just from three bulbs three planted in 2012
Hyacinthus orientalis 'Gipsy Queen'
Hyacinthus orientalis 'Gipsy Queen'
Garden Bed
Hyacinthus orientalis 'Sky Jacket' on kolmandat aastat järjest hiiglaslike õitega/ Hyacinthus orientais 'Sky Jacket' in front performing great in third year in row
Kogu see soe realiseerus õitsvate toomingate ja magusate kirsipuudega. Istusin laupäeval kirsipuu alla ja lihtsalt kuulasin kõike seda suminat, mis üleval võras toimus. Võiks saada kenakese kirsisaagi jälle, kui külmad ei tule ja saaki röövi. Ilm hakkab homme muutuma ja ennustatakse taas ka päris krõbedaid öökülmi. Ehk jäävad tulemata siiski. Pühapäeval nägin kahel korral pääsusaba liblikat. Täpselt ju ei tea, kuid võib-olla olid need mu oma kasulapsed?!
Mõned pildinopped veel lõpetuseks.

Prunus padus
Toomingas õitseb!/ Bird cherry is in bloom!
Prunus avium
... ja maguskirss ka/ .., and sweet cherry too!
Woodland Bed
Metsapeenar ärkab vaikselt/ Woodland Bed is waking slowly to life
Anemone blanda 'Blue Shades'
Võsaülastele metsaservas õitsevad lisaks peenras õrnad ülased/ Anemone blanda 'Blue Shades' 

16 kommentaari:

  1. Liig jah, lubatakse jahenemist, annaks jumalad :) Ilus on sul seal, õitsemist ikka jagub. Ka minu hüatsindid on kuidagi ebaühtlased aga siiski elus ja oleemas ja see on kõige tähtsam.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ehk toob juba järgnev kevad parema hüatsindiaasta. Saavad see kevad puhata ja jõudu koguda. Ma rõõmustan ka ennekõike, et nad üldse alles on!

      Kustuta
  2. Mitte, et mul sooja vastu midagi oleks, aga öökülmaoht tegi küll murelikuks. Kõik taimed (isegi hostad) on ju poolest kehast väljas juba. Tulbiparadiis on sul seal. Nii palju tulpe...:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks ma oskan natuke ka väikseid asju suureks pildistada! :P
      Kuid pisut neid siiski on! Juurde enam ei tahakski, kuid olemasolevaid hoiaks hea meelega hea tervise juures.

      Kustuta
  3. Oo kui palju tulpe, kaunis, koos hüatsintidega. Meil siin ka ülipäikseline, kõik mis lahti läheb, kiiresti ka ära õitseb, tundub. Ja muidugi metsapeenar on sul ikka väga armas sammaldunud kividega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Päike ja soe sundis sel aastal tulpe varem avanema ja õitsemisaeg langes hüatsintidega kokku. Muidu on ikka hüatsindid pisut enne tulpe ja moodustavad aias oma "laine".

      Kustuta
  4. Jah,see kevad nagu visati kusagilt ja pärast sellist talve ja jahedat aprilli on soojalaine nagu nihe. Ma olen oma kodus alles neljandat kevadet, aga viimased kolm kevadet ole aru saanud, et mais tuleb alati üks selline soe, mis paneb vihma igatsema. Tänavune kiire õitsemine ajas mulgi aiakalendri sassi. Norulill õitseb ja murtudsüda on nädala võrra kasvuga ees, õitseb ja on juba meetrit saavutamas. Sibulilli mul väga pole, närilised veaksid kõik laiali.

    Hoomikud ja õhtud on imelised just oma valguse poolest. Mina olen rohkem õhtuvalguses pildistaja, sest mu aeda paistab õhtuvalgus mahedamalt ja teeb fantatsilisi triipe ja sügavusi.
    Ilmselt peaksin varem ärkama :) kell 7 on juba suur päike väljas.

    Saared alles vaatavad, nii et öökülma võib veel tulla, tamm on küll lehes ja see on hea märk.
    Vihma oleks vaja, siis ei tee külm nii suurt kahju. Nii et kes saab kaitseks kasta võib seda teha.

    Su pildid ...

    hea on lahja sõna selle jaoks :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh lahke kiituse eest!
      Mul on ka neljas kevad süsteemsemat aedlemist. Sellest perioodist on mul meenutada peamiselt kontraste koos kõikvõimalike ilmarekorditega. Täna oli just uudis, et 2015 oli konkurentsitult soojeim aasta fikseeritud ajaloos. Aga eks meil tuleb leppida sellega, mis antakse.

      Kustuta
  5. Arvan, et hommikuse pildistamise mõte on see, et siis on õhus palju niiskust, milles valgus murdub võluvalt. Meie kliimas on udud rohkem suvelõpu nähtus, kuigi ka hiliskevadel on udu- sudu(tolmu) nähtusi järsult jaheneva õhtu eel, võibolla siis ka hommikuti. Vihmajärgsed päikselised hommikud on veel üks teema. Hommikuti on nähtavamad sinised toonid, mis päevapeale muutuvad varju või taeva värviks - nähtamatuks. Mulle meeldib piltidel õhtu madal valgus või isegi loojangujärgne taevast kumav valgus, mis paneb heledad toonid kumama.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh asjalike selgituste eest. Siniseid õisi õnnestub tõesti kõikse paremini pildistada varahommikul, olen samuti seda märganud.

      Kustuta
  6. Mõnusad tulbilained peenardes.
    Varahommikune valgus ja aeg üldse on ka minu lemmikud. Rooside pildistamine õnnestub mul aga paremini õhtuvalguses, eriti kui on vaja õiges toonis punaseid pildile saada. Kuivõrd see kompaktkaameraga üldse võimalik on. Õiges toonis siniste õite pildile saamine ei taha mul aga kuidagi õnnestuda - üritasin kord googeldada, kuidas seda tehakse, kuid tulemusteta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Võib-olla peaksidki varahommikul selle sinise pildistamisega proovima?! Aga tõsi ta on, et loomulikul kujul sinist tabada on keeruline. Olen vist kunagi ka lugenud kuskilt, miks fotosensor sinist õieti tabada ei suuda, kuid hetkel ei meenu asja sisu.

      Kustuta
  7. Ma tahaksin kodus olla, kui ounapuud oitsevad.. Imeline aeg. Loodame et suuri ookylmasid ei tule. No ja isegi kui tuleb, eks siis paased kirsimoosi tegemisest. Pildid on imeilusad! Kui kyyrutamisest ara tydined, kohe hakkagi paris piltnikuks :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No siis tuleks nüüd kohe tulema hakata, sest õunapuud kohe avanevad. Haapsalus olid eile juba täisõies kuid mandriosas on hetkel puhkemas. Loodetavasti pilte koduaiast juba nädala lõpul.

      Kustuta
  8. See kuumalaine lõpetas tõesti liiga vara nii mõnegi õitsemise liiga kiiresti. Kõige võluvam on aias minu arvates just see metsapeenra aeglane ärkamine, kõik muu tuleb nagu säraküünaldega, aga vari lubab ringutada ja silmi pilutada ja siis veel korraks see viimane mõneminutiline uinak teha.õ
    Tulbile aitäh selgitamast hommikuse ja õhtuse pildistamise vahet

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina oma metsapeenraga alles kohanen ja õpime üksteist tundma. Eelmisest suvest ta sinna kivide vahele sai ja nüüd on esimene kevad. Aga juba on sealt üht-teist oodata ja ajad muutuvad aina ärevamaks! :)

      Kustuta