teisipäev, 17. mai 2016

Kevade haardes ja Kärdla aedades

Kuidas on küll sedasi, et see kevad nii kiirelt käest kaob? Igat uut päeva vaatad kui õnnist ilmutust, sest kaasas on tal uued õied ja uued ilmed. Just nimelt ilmutust, sest vaid viivuks on teda antud. Juba homme on ta midagi muud kui oli ta täna. Kergelt sisemust kriipiv tundmus jääb tast maha, sest jälle ei suutnud ma teda koguda enesesse piisavalt. Veel on jäänud siiski mõned võimalused.

Tegelikult oli mul plaan hoopis rääkida Kärdla aedadest, kuidas nad mind lummavad oma ilus ja lihtsuses, aga samas igal korral pakuvad midagi uut ja üllatavat. Meretaguste maadega on juba nii, et ega sinna igal ajal ei satu. Ja ju on siis iga kord juhtunud pisut isevärki ajale. Sel korral oli nartsisside ja kirjute püvilillede aeg.

Narcissus cv
Kärdla aedades levinud vana nartsissisort/ Old Narcissus hybrid, widely spread in gardens of Hiiumaa Island
Eks meretaguste maade ja elude juurde kuulub ka kõige limiteeritus ning olemasoleva jagamine üksteise vahel. Taimede jagamised on ilmselt ühed vahetumad ning tingimustetumad. Nii võisingi viimati näha pea igas Kärdla aias üht kindlat vana nartsissi sorti ja kirju püvilille valge vormi kellukaid. Just valgeid, pea igas aias, ja ei ühtegi kirjut! Mind nii vaimustas see! Mandril näeb püvilille üldse harva, veel vähem valgeid.

Samad taimed, pea igas aias, aga natuke erineval moel, sidusid nähtu kõik üheks tervikuks. Eks igal asumil või piirkonnal on ilmselt mingid läbivad (taime-)jooned, meenub kohe kunagi kogetud Kuressaare vanade aedade hüatsintide rohkus. Need olid siis aga selle hetke Kärdla jooned. Järgmine kord, kui sibulad õitsenud, toon killukese seda Kärdlat ka mandrile, oma aeda. Oskaks ma vaid hea nartsissimaa valmis segada ...

Fritillaria meleagris 'Alba'
Valge kirju püvilill/ White snakehead fritillary
Fritillaria meleagris 'Alba'
Kõik kenasti koos, ühes Kärdla aias/ Wonderful heritage spring bulbs scheme
Narcissus cv
Peale kosutavat vihma/ After long waited rain
Hiiumaal nägin laupäeval esimest piiritajat. Eile jõudsid nad ka Tallinnasse ning täna saabusid räästapääsukesed. Rukkirääk on mul veel kuulmata ja peoleod on oodata, kuid siis ongi kõik kohal.

Teel saarelt tagasi olid Haapsalus õunapuud ja kastanid täies õies, mujal veel mitte. Täna aga võis imetleda esimesi puhkenud sireleid. Sirelite õitsemisega pidigi kevad otsa saama. Niipaljuks siis teda jätkuski. Viiv vaid.

Syringa vulgaris
Sirelid Nõmmel/ Lilacs about to bloom in Nõmme, Tallinn

16 kommentaari:

  1. Misasja, et kevad saab otsa ! No kui, siis vaeakevad :D Suvi algab ikka heinateoga. Ma ei mõtle muruniitmist vaid ikka seda õiget heinategu :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No kaugel enam ka see heiaaegki! :D
      Paljud linnud hauvad juba ja kuldnokapojad hakkavad pesast lahkuma... selles mõttes ka saab varsti kevad läbi ja saabub suvevaikus.
      Aga rahul pole sündmuste käiguga minagi!

      Kustuta
  2. Tore näha :) Jah, mina olen paraku Kärdlast veidi kaugemal ja mul seda valget ei olegi veel :), kuigi juba mõningane aeg vaatan neid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul jäi seekord turult läbi põikamata. Oleks tahtnud näha, kas neid taimi müüb ka mõni vanaprouga või käivadki taimed käest kätte.
      Nõmme turul muus eelmine nädal üks vanatädi oma valgeid püvililli, ainult neid, nii lõikelillena kui istutamiseks, ja kui ta homme on veel seal on, siis ostan talt mõned. Tal olid pisut teist moodi- puhasvalged.

      Kustuta
  3. Nartsissi saab edukalt istutada ka täisõies, vajadusel kastad neid pisut pikemalt.
    Sirel lõpetab kevade ja jasmiin alustab suve.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, mõtlesin sellelegi, aga see oleks vähendanud kohaliku aedniku peenrailu ja seda ei tahtnud ma ometi teha! :)

      Kustuta
  4. Siin mitme mere taga saarel on kevad juba 5 kuud tiksunud ja sirelid ka just alustasid.. Aga paljasaari kaia on ikka veel kylm, oh kui tyytu :) Kuidas ma igatsen seda valgete nartsisside lohna, yks minu lemmikuid..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mingi ilmatark (ah see oli vist USA meteoroloogiateenistus hoopis) andis ennustuse, et seks suveks ei maksa meil talveriideid üldse ära panna. No täna on küll täitsa mõnus. Valge nartsiss ka juba õitseb!

      Kustuta
  5. Mul on ka see esimesel pildil olev nartsissisort olemas, loodusest sai toodud, keegi oli ära visanud - ei teadnudki, et tegu nii vana ja harvaesineva nartsissiga. Pisikesi valgeid püvililli igatsen ma ka, unistus on neid terve peenraserv teha. Sirelid ei õitse meiekandis aga kunagi mais, on teised alles pooles lehes siin.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore, hoia teda!
      Kärdlas mõnes aias oligi terve peenraserv neid valgeid püvililli täis ja see oli tõesti kena vaatepilt. Niisiis on Sul ilusad ideed ja tee need teoks!

      Kustuta
  6. Küll need valged väljad üksikute värvilaikudega on ilusad. Kahju ainult, et mõne aja pärast vaatab sealt kolletanud ja tühi maa vastu. Ma vaatan oma päevikuid, teadsin kindlalt selle vana nartsissisordi nime.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh, see oleks küll tore teada saada! Ootan põnevusega! Mulle ta väga meeldib omas õrnas elegansis. Pikad graatsilised õievarred ja õhulised õied.

      Kustuta
  7. Kuule, need pole üldse tavalised valged püvililled - neil on lilla triip keskel, aga minu omal näiteks on roheline https://2.bp.blogspot.com/-NnQvPhx_Ulg/VzJVJbdjQ_I/AAAAAAAAh-Y/wL34s6bNPOEGy2KKCO38pwEpnYWalgL2gCLcB/s1600/IMGP4909.jpg
    Lugesin nüüd kommentaare ja ilmselt märkasid ka ise juba seda triipu. Aga mul, jah, on see triip rohekas.
    Aga nartsissidest niipalju, et mu ema ostis ju krundi koos eelmise omaniku lilledega ja seal on murus nartsissivagu, tihedalt täis ja õitseb väga kaua järjest ühesuguste (üsna samasugused kui need) õitega. Esimestel aastatel ei saanud ema aru, et mis nali on, teistel õitsevad ju nädalaga ära ja kõik. Aga siis, kui ma õpetasin teda äraõitsenud varsi maha lõikama (sibulale jõu andmiseks), avastas, et seal on koos vähemasti 2, kui mitte 3 sarnast, aga eri aegadel õitsevat sorti.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, on erinevaid valgeid. Hetkel pole mul aga ühtegi, sest Nõmme turul seda vanatädi reedel enam oma valgete püvililledega ei olnud. Või polnud tal siis püvililli enam lihtsalt.
      Türi lillelaadal ka neid keegi ei müünud. Eks siis Hiiumaalt ikka esimesed toon.
      Vanad aiad oma pärandusega on põnevad!

      Kustuta
  8. Tule läbi, võta veel näsiniinepoegi võsa jaoks. Panin sulle kõrvale.:)

    VastaKustuta