esmaspäev, 8. juuni 2015

Sinetav taevas ja tugevad tuuled

Kui palju üks tuul võib puhuda? Aga ei hooli tema meie küsimistest või arvamistest, tema aina puhub ja puhub. Ikka edela-lääne suunalt, üle lagedate väljade, rohetava maa. Taimed on lookas, muru puudelt rebitud lehti ja väiksemaid oksi täis. Metsmesilased on puhta hädas, ei saa nad õieti õitele pihta ja sageli kukutakse sootuks lillepuhmaste vahele. Ei ole hõlpu kellelgi. Aga taevas on sini-sinine, nii sinine kui mu õide puhkenud tõnnikeselehine ebamagun.

Meconopsis Slieve Donard (AGM, FCC)
Meconopsis 'Slieve Donard' (AGM/FFC)
Meconopsis Slieve Donard (AGM, FCC)
Meconopsis 'Slieve Donard' (AGM/FFC)/ blue as sky above
Meconopsis Slieve Donard (AGM, FCC)
Meconopsis 'Slieve Donard' (AGM/FFC)
Öökülmaoht on ka jätkuv. Seetõttu on eksoodid veel välja istutamata. Daaliad-kannad, kõik on pottides hakkamas, aga peenrasse istutada ei julge. Võib-olla tuleval nädalavahetusel. Külmad ööd hoiavad kinni ka soojalembeste aiakultuuride tärkamist ja kasvu. Aeduba ei edene, nagu möödunudki kevad. Umbrohi seevastu edeneb hästi. Meie savised maad hoiavad veel niiskust aga pealmine kiht kuivab tuules kivikõvaks ja siis raiu kõplaga seda nagu Etioopia kõnnumaad. Tahaks vihma ja tahaks sooja.

Tihedad lillepeenrad hoiavad niiskust paremini. Nende vahel on muld päris kenasti niiske. Kasv on väga lopsakas. Kui vaid see tuul kogu aeg ei sakutaks ja kõigutaks.

Perennials Bed
Püsikupeenar, esimesed siberi iirised avanenud/ Perennials bed with first blooming Siberian irises and Alliums
Laupäeval käisin esimest korda Tartu BA aiapäeval. Meelitasid kõige enam taimemüüjad, aga ka pilk aiale endale oli sel kevadel veel peale heitmata. Kui ilus seal oli, näeb mitmetest blogidest. Eesaed oli väga kuiv, ilmselt on Tartus veel vähem sadanud kui meil. Varjuaias vallide vahel ja nõlvadel siiski niiskust paistis veel jaguma.

Taimemüük oli huvitav, nagu ikka. Otsustain tegelikult, et pean olema väga valiv. Ma pean tõsiselt endale aru andma, millest mul jõud üle käib. Sel kevadel ei ole päris hästi kõigest käinud ja seetõttu ei saa kõike endale kokku ahmitseda. Kuna mu üksik must lumeroos vajab seltsilisi, saigi üks punane talle kompanjoniks toodud. Midagi mõtlen neile veel juurde. No ja siis, vaagisin küll mõnda aega, aga tegin ikka ära - ostsin kolm candelabra tüüpi priimulat. Mulle on nad inglise aedadest nii meelde jäänud. No ja kuna Lepiku-Mardi Talu peremees kinnitas nende külmakindlust, siis võtsingi ära. Jaapani, Tiibeti ja lühter priimulad. Nendega on siis üks plaan.

Linnast võtsin aga kaas paar naistenõgest - 'Walkers Low', 'Blue Wonder' ja 'Six Hills Giant'. Varem mul neid ei olnud. Eks näis, kes kõige paremini esineb. 'Walkers Low' muutis küll ühe püsikupeenra serva kohe teiseks! Varsti sekundeerivad talle ka roosad metssalveid ja sinine suureõieline kukekannus.

Nepeta 'Walkers Low'
New Nepeta 'Walkers Low' adding early summer interest to my Perennials Bed
Iiriste aeg on samuti kätte jõudnud. Kuumas tulbipeenras on nad juba täisõies, avamaal ka kohe sinna jõudmas. Pean neile vist ikka erald peenart välja mõtlema hakkama. Laiutama kipuvad. No ja paki-iiristega katsetused olen ma nüüd ka lõplikult otsustanud lõpetada. Mis iganes pilt pakil, lõpuks on ikka ühesugune nigel sinine. Neid on mul nüüd juba kolm. Ja seda Sa saad siis teada pärast kaht aastat poputamist! KRT! Aga mõni on ilus ka.

Tulips bed with bearded isises
Iiristes tulbipeenar/ Bearded irises blooming in my Tulips Bed
Iris
Kaunis nimetu poolkääbus/ Beautiful nameless half-dwarf bearded iris
Minu papagoitulbi parv aga tegi mulle veel ühe üllatuse! Kui punased-kollased õieleheded pudenesid, muutus pilt ühtäkki sini-mustjaks ja hoopis uueks. Papagoitulbid on ikka hämmastavad tegelased - kuidas ühest krimpsus-kipras rohelisest õiealgmest areneb välja selline suur värviküllus?!

Late parrot tulips
Second colour show of my parrot tulips - Blue & Black Parrots
Kõrreliste peenras on ka veel viimaseid hetki domineerimas tulbid. Õide on puhkenud lisaks hispaania ebahüatsindid. Eelmisel kevadel jätsid nad õitsemise vahele. Eks see ole ka vähe vale koht neile- kuivavõitu ja kruusane pind. Aga ma pole jõudnud ka neid välja võtta. Ja selle kevade põhjal ei ole justkui ka tungivat vajadust?! Igihaljas kaerand on juba loonud pähikud, siidpöörised alles ärkavad.

Grass Border
Kõrreliste peenar/ Grass border with Blue Bells and last tulips
Nüüd on siis vaja tegeleda ikkagi eksootidega ja loota paremale ilmale!

17 kommentaari:

  1. Need ebamagunad on nii ebalilleliku värvusega, aga samas vist ühed ilusaimatest taimedest aias

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul alati meenub nende siniste moonidega Joel Steinfeldi "Saarepiiga" laul. Mulle see väga meeldib ja sõnad on toredad. Oleks ma naisterahvas, kaaluks ma selle laulu teokstegemist. Tundub väga romantiline!

      Kustuta
  2. Igihaljas kaerand on väga ilus. Palun ühte kõrrelistepostitust ka veel millalgi sobival hetkel, et kes kuidas kasvab ja millal ilutseb ja kas ja kui palju järglasi peenrasse annab :) Mul ikka on vist veel kõrrelisi vaja, eriti stepirohtusid kui ma neid kusagilt kätte peaks saama

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kaerand on tõesti ilus. Miks mul küll tervet peenratäit neid pole?! Postituse tellimus vastu võetud ja teen kindlasti! See on mullegi ääretult põnev teema!

      Kustuta
  3. ei ole minul selle ebamagunaga õnne :( aga botaanikaaias oleks võinud trehvata ja tuttavaks saada :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oleks võinud tõesti. Aga mul on nüüd rattad all ja ühel päeval pistan pardi tasku ja tulen külla!

      Kustuta
  4. Oi, sul on ta olemas, see tõnnikeselehine! Väga tore on ta küll. Mul on veel mõtetes, ei ole kusagilt meile jõundnud...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On jah, kolmandat aastat juba kusjuures. Oli kolm erinevat, kuid vaid üks on järel. Üks kadus kohe esimese talvega, teine õitses kaks kevadet ja tänavuseks kevadeks pole enam järel. Ilmselt kõige tublim on alles. Aga ma plaanin veel katsetada ja pisut paremasse kohta panna neid. Plaan on olemas!

      Kustuta
  5. Ma olen seda tõnnikeselehist ainult müügiks kasvatanud, endale pole istutanud, sest tahab niisket kasvukohta, mida mul talle kahjuks pole pakkuda. Aga õied olenj kasvatades ikka ära näinud.
    Hmm, meil Sa külas ei käinud :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina käisin teil külas! Aga keegi minu jaoks võõras naisterahvas ütles, et Thela on kuskil aia peal ringi liikumas ja nii ta jäigi paraku ... Kedagi teist ma ju ei tea ka! :D

      Kustuta
  6. This garden is gorgeous !! I love all these flowers !
    Greetings

    VastaKustuta
  7. This garden is gorgeous !! I love all these flowers !
    Greetings

    VastaKustuta
  8. Koige muu toreda ja ilusa korval on hea naha, et ka muru hakkab ilmet votma. Kannatust ja joudu Etioopia konnumaadega :) Kuidas ma kyll igatsen seda kord vihatud koplamist...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No miks ta ei peaks ilmet võtma! Meil on nüüd ju uus niitja! Keskmine poig sünnipäevaks sai! Kannatust kõnnumaaga on tõesti vaja. Ennekõike selles aspektis, et üks-koma teine ei taha üles tulla. Ei tea kas see on kuivast või külmast või mõlemast. Ubadega on eriti nadisti. Praktiliselt üldse ei tulnud üles. Eks panen uuesti.

      Kustuta
  9. Love your garden Tistou. The irises bright and tall look nice and I see you have late tulips till now.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you Nadia, you are so kind! Irises are very tall, they like to be next to warm wall and grow enoromous. I still had tulips in my garden today (15.06.2015)!

      Kustuta