kolmapäev, 3. juuni 2015

Pruuniks 2. juuniks?

Kes sai, võiks julgelt teada anda! Õigupoolest olen ma alati seda laulukest kuuldes mõelnud, et mis valemiga küll üldse 2. juuniks võiks pruuniks saada? Juuni algus on puhta kevad alles! Ja see aasta pole mingi erand.

Täna, 3. juunil, möllab akna taga suisa raju. Tugevad lääne-loode tuuleiilid on siin Pääskülas murdnud ka puid, pisem oksa riga-raga tänavatel on aga viimaste nädalate tavapära. Ilm ei suuda kuidagi rahuneda ja muudkui heitleb. Ja kuigi kevade keskmine temperatuur oli keskmisest kõrgem, siis mööda saanud mai oli kümnendi üks jahedamaid. Ka sademeid jäi keskmisest vähemaks, kuigi ilm oli valdavalt pilvine (päikesepaistet 89% normist, Ilmateenistus). Taimed on üldiselt selles jaheduses jõudnud pikkamööda kasvada ja areneda ning võtnud suuri mõõtmeid. Pehme vesine kasv aga ei pea vastu tuulele ning kipub murduma. Kaua oodatud mugul-tuliürdi rohtsed õievarred läksidki nii tuuleroaks. Ehk annavad asendusvõsusid - on "Chelsea Chop"-i aeg.

Mai lõpp tõi maikellukesed ja maikellukeselõhna. Oi see on hea!

Convallaria majalis
Maikellukesed/ Lily of the Valley

Tulbid aga peavad tuulistele ilmadele üllatavalt hästi vastu. Viimased on nüüd õide puhkenud. Nende seas on mul päris mitu lemmikut kollaseõielist.

Tulipa 'Texas Gold'
Tulipa 'Texas Gold'
Tulipa 'Menton'
Tulipa 'Menton'
Tulipa 'Yellow Spring Green'
Tulipa 'Yellow Spring Green'
Püsikupeenras on mainitult püsikud tõesti võimu võtnud. See on hämmastav, kuidas kuuga peenar ennast tihedalt ära täidab. Ja kui see kõik ühel hetkel veel õitsele lööb... ! Kollased ja punased tulbitoonid on määratud lähiajal hääbuma, asemele tulevad lillad laugud ja siberi iirised. Üks rahulikum hingetõmme enne suure suve kirevust.

Perennials Bed
Lopsakas püsikupeenar/ Lush Perennials bed with last tulips in bloom
Perennials Bed
Hilised tulbid kõrreliste peenras/ Last of tulips in my Grass Border
Üldjoontes loetakse juunit meil siiski juba suvekuuks. Sest kui sirel lõpetab, siis ongi kevad läbi. Ja mul poleks midagi selle vastu, et nüüd lõpuks soojemaks läheks, et siis saada pruuniks, 2. juuliks.


Summary:  Tanned by 2nd of June anyone?

We have a popular song in Estonia which's refrain goes like "I run to the beach,  my home village beach, to get tanned by 2nd of June". It is a very rough translation but in our language it rhymes well. But it always have made me thinking of accuracy of the lyrics as beginning of June is pure spring and sea would be still dead cold! No one goes to beach in this time of the year, nor is tanned. Well, at least most of us, white northerners. So I asked, anyone tanned by June 2nd?

Spring weather hasn't been favorable for tanning either. Even though spring moths together were above average regards to temperatures, then May singly was one of the coldest in last decade. Also,  with few precipitations. But above all, May has been very windy. Today we are having a storm from west with wind gusts up to 23 meters per second. Some trees have fallen around in Tallinn City.

In my garden last of tulips are blooming now. Single late tulips, viridiflora and parrot tulips. Couple of yellow ones are special favourites of mine. If they are over, kind of calmness is expected to arrive regards to colours. Time of Siberian irises and alliums will arrive with blue-purple shades dominating then. All that before the bright summer show begins. Little rest would be pleasing.

12 kommentaari:

  1. Ma just vaatasin, et ma olen ikka hämmastavalt pruuniks läinud 2. juuniks :) Nägu nagu põllutöölisel. Aga meil hakkab sel aastal juba maikuus pihta - lihtsalt ei saja vihma ja kõik! Aga jahe ja tuuline on ikka, kuigi päike paistab.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuiv on kurjast! Nii ei tule üles külvid ja kannatavad kasvus olevad taimed. Loomulikult, kui on aega, jaksu ja materjali, siis saab ka kastmisega leevendust, kuid see pole siiski päris see. Pead mõned vihma loitsud ütlema või tantsud tantsima! :)

      Kustuta
  2. Mina olen ka pruun, juba enne 2. juunit, vähemalt näo ja jäsemete poolest. Näo poolest sedavõrd, et praeguses pagulaspaanikas võin hämaras peksa saada. Püsin parem kodus :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pean tunnistama, et tegelikult on näos jumet minulgi. Niipalju, et märgiti ära ja küsiti kust saadud. Vastasin, et maamees, kartulivagude vahelt! (Tegelikkuses 80% ulatuses puhta linnavurle)

      Kustuta
  3. Meil ka tormab, veel midagi paha pole teinud. Piibelehe lõhn on jah võrratu, meil ka alustavad. Pruun olemisega on nii, et vist võiks ka olla, kui õues oleks saanud olla piisavalt, aga muud kohustused seda ei ole lubanud. Aga nagu näha, siis eespool postitajatel on kinnitus, et on võimalik. :) Mõnusat suvesse astumist.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on pisuke mure suisa, mis see tuul eile korda saata võis. Eks ma reede õhtul näen kui maale saan. Ja esmaspäeval olla olnud ka rahe. Aed ei saa hõlpu mitte.

      Kustuta
  4. Torm puhus vääris-lõokannuse külili nagu mingi tuusti ja rebis kullerkuppudelt õielehed. Ja totsikuid lendas ning vineeri. Panin suuremad lootused, et saab korralikult vihma ja tünnid jälle täis, aga võta näpust. Ainult tormas ja muud midagi. Aga juuniks pruuniks on meil saanud ainult isand Bond. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja ka hetkel ei paista rahunemise märke kusagilt! Väljas viliseb ja vingub kui talvise tuisuga.
      Tore kui teil keegigi pruun! :P

      Kustuta
  5. Today was very windy but sunny day so I think I tanned a bit especially my face:))
    Lovely tulips, Tistou! Some of my tulip petals were dropped on the lawn by wind. It's sad!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh yes, Nadja, I like my tulips too! :) We have had terribly windi days lately, but tulips have standed firmly.

      Kustuta
  6. Hi, I just had spotted Siberian Irises here, in Ashtead, in full bloom. It was a dream-alike garden, under the big pine trees. Good luck with catching up!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Well my darling, our first Siberians were blooming yesterday morning! We are not that behind after all!

      Kustuta