laupäev, 25. aprill 2015

Kas siis nüüd tuleb?

Kiire on. Kohutavalt-kohutavalt kiire on. Argiasjad. Ja aeg lendab nii kiirelt - mai juba nurga taga. Lootsin, et saan seda kevadet jälgida ja tunnetada enam, vahetult, kuid kõik on läinud sootuks teistpidi. Kevad on justkui hoopis teisi teid käinud, kohtumisi on olnud vaid põgusalt.

Ja kuigi ilmad on jätkuvalt olnud jahedad ja kõledalt tuulised, siis tasapisi on loodus hakanud rohelist tooni võtma. Toomingad esimeste lehtijatena on juba päris kenas rüüs. Metsaservad aga sinetavad sinililledes või peegeldavad kevadtaeva valgeid pilvi ülastel. Linnud on laulusuil ning ehitavad pesi.

Ilm tõotab nüüd aga paranema hakata. Ilmateenistust sealjuures nagu ei tahakski enam uskuda, sest ennustused on siiani olnud väga heitlikud ja sageli eksitavad. Päike teeb aga aina kõrgemaid ja pikemaid kaari ning see peab lõpuks murdma valitseva jaheduse.

Piltidel on mul täna meenutada vaid möödundlaupäevaseid õisi. Kuna vahepeal pole jõudnud midagi postitada, siis käivad needki. Mõnele uudiseks, meenutuseks mulle!

Iris reticulata 'White Caucasus'
Iris reticulata 'White Caucasus'
Õide olid puhkenud viimased uued võrkiirised. Selleaastast tulpide fiaskot tunnistades leidsin ennast mõttelt, et võib-olla võiksingi edaspidi keskenduda enam hoopis nendele vapratele väikestele tegelastele. Vääramatud asjaolud teevad hellaks, mille vastu ise ei saa. Ilma ei muuda ja haigusi paraku olematuks ei tee.

Iris winogradowii
Iris winogradowii
Iris reticulata 'J.S. Dijt'
Iris reticulata 'J.S. Dijt'
Tulbipeenras on lood kehvapoolsed. Mõned liigid-sordid on puhtad, mõned haigustunnustega.Kahjustusi (haiguslaike) on ka õienuppudel. Need, mis kindlalt loojakarja määratud, eemaldasin peenrast. Hetkel mõtlen, et jääb, mis jääb ja läheb, mis läheb. Haigustunnustega taimi on aga absoluutselt kõikjal üle meie maa. Ilmselgelt oli nende jaoks see talv väga halb.

Tulips bed
Tulbipeenar/ Tulips bed
Tulips bed
Tulbipeenar/ Tulips bed
Sepervivum bed with early tulips
Mägisibulapeenar/ Sempervivum bed
Need tulbid mägisibulapeenras on aga väga vanad, u 20 aastat. Vahepeal, kui peenrad unarusse jäid, oli vaid üks sibulake, mis vapralt igal varakevadel õitses. Ühel suvel püüdsin taime savisest maast kätte saada, kuid kivikõva savi labidaga kangutades lõhkusin sibula sootuks - sain vaid pealmise osa kätte. Ja ometi tuli järgmisel kevadel ikkagi uus leht. Uut tulbipeenart kaevates sain aga sibula kenasti kätte ja pistsin ta mägisibulapeenrasse. Sellega aga vaese taime kannatused ei lõppenud. Järgneval suvel torkasin sibula ühe taimetoega läbi (sügisel välja tõmmates tuli koos sibulaga üles). No ja alles on ta siiski ja nüüdseks ühest saanud juba kolm! Vot sellised taimed väärivad hoidmist ja kasvatamist!

Sempervivums
Mägisibulad ise aga koguvad värvi/ Sempervivums are picking up colour
Hyacinthus orientalis 'Delft Blue'
Hüatsint 'Delft Blue' on kõige varajasem/ Hyacinthus orientalis 'Delft Blue' is the earliest in my garden
Hepatica nobilis 'Rubra Plena'
Hepatica nobilis 'Rubra Plena'
Esmaspäeval Stockholmis avanesid aga sellised vaated:

Stockholm
Stockholm 20.04.2015
Stockholm
Stockholm 20.04.2015
Stockholm
Stockholm 20.04.2015
Stockholm
Stockholm 20.04.2015

Summary: Is it Coming Now?

I have been busy lately, extremely busy! Everyday work is taking all my time and energy and it is also partly a reason, why I haven't been able to post for a while. And time is passing so quickly, with May around the corner already. I hoped this spring to be different, so I could experience and enjoy it more, but in reality it has turned out just opposite.

Luckily for me, spring is not rushing this year. Weather hasn't been kind either, giving us cold winds from north and bitterness in the air. Spring however, is still on its course. First trees and bushes are getting a fresh green hue and forest edges are packed with blooming hepaticas and wood anemones.

I took last pictures from my garden a week ago, past Sunday. Some new dwarf irises were blooming, like 'White Caucasus' , 'J.S. Dijt' and species Iris winogradowii. These are the last ones to bloom. With lot of troubles with tulips this year (blight due to poor weather and excess moisture) I have started thinking that I should more concentrate on those little trouble free beauties and discard all distressing ones.

In my tulips bed quite some species and cultivars are showing signs of tulip fire this spring. You can see some patches on blooms and leaves. At the moment I don't know what to do with them. Part of me would leave them as they are and see what survives. Problem seems to be serious all over the country. It is been said that the disease survives three years in soil and no tulips should be grown in it. I have no place to move entire bed.

On this Monday I was visiting Stockholm and what a show there was! Pictures above speak to themselves! 

19 kommentaari:

  1. I hope you can take some time away from work in the coming days and can enjoy the garden. Here we just had a cool week, but the previous one was very warm.
    The pictures from Stockholm are marvelous.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh Alain, I need that break from work so badly! But lucky me, I have a week long holiday starting from May 1st!
      Stockholm surprised me with warmth and more developed spring, though we are on same latitude. Guess the The Gulf Stream is doing its work there.

      Kustuta
  2. Ooooo, selle White Caucasuse pean ma ka saama :) aga kahju, et tulpidel sedasi halvasti on läinud :( eks kaks viimast talve on sibulikke väntsutanud ja võrkiirised on väärt väga suures koguses kasvatamist, need tunuduvad tõeliselt vaprrad olema. Suur Tilk oli kahjuks selleks ajaks kui pildiilm tuli juba sealmal, et portreeks ei kõlvanud. Aga, et rangelt võttes kestab kevad jaanipäevani, siis sad ehk natuke ka nautida.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, jäin isegi lumikellukeste piltidega hätta. Neil vähestel kordadel maal polnud lihtsalt sobivat ilma. Hallilt pilves ja vihmane vaid.
      Kääbusiirised on väga-väga vahvad ja ma arvan, et neid võiks kollektsioneerida küll! :P

      Kustuta
  3. Võrkiirised on sarmikad ja intelligentsed, kaovad peale õitsemise märkamatult.
    Kahju, et kirsside õieaeg nii lühike on, aga ju nad seepärast nii väärtuslikud ongi

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ohjaa, see imeline hetk kindlasti väärib aastast ootamist. Mina kirsiõisi Stockholmist ei osanud oodata, sest kaks aastat tagasi polnud nad õies õieti veel mai esimesel nädalalgi (läksin tookord enam-vähem spetsiaalselt selleks sinna), ja nüüd - palun väga, seal nad olid, täies ilus!

      Kustuta
  4. Sul olid ilusad uudised. Tulpidest on kahju. Võrkiirised on tõepoolest erilised. Käisin neid Tartu Botaanikaaias vaatamas ja nüüd imetlen oma esimesi. Sul on nad juba kohanenud ja kaunid.
    Kirsivaated aga olid tõeline üllatus, sellist Stokholmi ei osanud ma unseki näha!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Stockholmi Kungsträdgarden üllatab tõesti oma kevadiste jaapani meeleoludega. Tuulevaikses kohas võiks meil ka Tallinnas selline koht vabalt olla. No Harjumäel natuke ka on!

      Kustuta
  5. Väga tore erkroheline mägisibul.:)
    Ja Rootsis sakura? Seal on siis nagu soojem kui meil...?
    Nojaa, igal pool on soojem kui meil.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No mina ütleks selle kohta ikka kollane! Tegelikult on tegemist Heufelii liivsibulaga. Nad erinevad pisut oma olemuselt ja paljunemisstrateegialt mägisibulatest. Vegetatiivne paljumine käib rosettide jagunemise teel. Seetõttu on protsess aeglane. Aga värve on Heufelii liivsibulate hulgas fantastilisi ning ka kõige kollasemad on sellest liigist!

      Kustuta
  6. Imeilusad võrkiiirsed ja väga kaunis kirsilumine Stockholm :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! See kirsiõievaht oli tõesti lummav! Kui sellest killukegi siitkaudu kohale jõuab, on väga tore.

      Kustuta
  7. Stunning photos of Stockholm, Tistou! Are these cherry blossoms? Or sakura?
    I liked your Hepatica nobilis 'Rubra Plena', always want to grow it but did not see it in garden center.

    VastaKustuta
  8. Yes, these are Japanese cherry trees. Climate in Stockholm is bit more marine (Gulf stream effect) and those little tender trees seems to be doing excellent over there.
    Hepaticas are wonderful, I'd like to add a regular blue plena form to my garden!

    VastaKustuta
  9. Kas tead mulle tundub et see aegade hamaruse tulp peaks olema punane. Mis kui ta akki on viiruse triibuline ja ajab koik teised haigeks? Sorry if paranoid :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eiei, see on kindlasti punase-kollase kirju. Väljast punane, seest kollane. Ja lehed on kergelt triibulised. Seega viirusemuret sellega kindlasti ei ole. Aga kust-kellelt me need tulbid saime üldse? Mäletad?

      Kustuta
    2. Tulipa greigii Stresa vms.

      Kustuta
    3. Vabandust, vaatasin igaks juhuks pildiotsingut "tulipa greigii yellow" ja sama ka kaufmanniana-ga, vist kiirustasin, kaufmanne on sarnaseid ka ja palju.. Igatahes on mustrilehelised visad.

      Kustuta