esmaspäev, 6. aprill 2015

Aed vettib

Ei mõista mina seda kevadet. Nüüd, kui peaksid olema kõige päikselisemad päevad, et varajased õitsejad saaksid avada oma õied, on külm ja lõputult sajune. Vaesed krookused on juba nädalaid nuppus ja trotsivad pidevat vihma ja lörtsi. Ja kui krookus saab oma õied halva ilma eest kokku panna, siis võrkiirised on oma kohevate õitega täielikult ilma meelevallas. Vaesekestest oli päris kahju, sest lihavõtte pühadeaeg ei pakkunud neile mingit armu - kolm päeva jätkuvaid vihma ja lörtsisadusid.

Nüüdseks juba pea kaks nädalat vahedeta sademeid on teinud maa väga märjaks. Ja mulle tundub, et ka taimed juba kannatavad. Tulpidel esineb palju hallitusi. Värsked lehed muutuvad esmalt vesiseks, siis kattuvad tiheda halli hallitusega. Mädanik jõuab ilmselt alla sibulasse ja see hävib. Kahju. Paraku on hallitust ka väikeste looduslike tulbiliikide seas.

Scilla sibica & Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Kevadised rõõmustajad/ Early spring joys - Scilla sibirica & Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Heitlikust talvest on ilmsiks saanud ka esimesed kaod - möödunud suve esimesel poolel istutatud neli uut lavendlit on kutud. Vartel on koore lahti löönud ja sealt enam mingit elu ilmselt loota ei ole. Eestis kasvatatud ja müüginime poolest 'Hidcote'd erinesid minu esimesest 'Hidcotest oluliselt. Sellised venivad ja rohelist karva lehtedega. Esimene taim (pärit kuskilt Euroopast) on aga jässakas ja hallilehine ning talvitus teist talve järjest väga hästi. Võib-olla need Eesti omad polnud ikka päris õiged 'Hidcote'd ka, sest õige pähe pidi müüdama igasugu taimi. Mõtlen, et peaks ise paljundama oma ainsast eeskujulikust taimest uusi.

Rõõmustav on aga see, et kolm istutatud hiidiisopit on elus ja ajavad juba võrsekesi. Kaks neist on 'Black Adder' ja üks 'Blue Fortune' seemik. Ka neile vesine talv loomupoolest ei istu aga no vähemalt seekord on läinud õnneks.

Ükssuvi aga juhtus selline lugu, et kahed krookused läksid kogemata sassi ja tulemus on nüüd selline toredalt kirju. Esimese hooga ahastasin, aga nüüd teist kevadet järjest imetlen, et ikka tore "õnnetus" küll.

Crocus mix
Krookuse mix/ Crocus mix
 
Crcus 'Flower Record'
Krookus 'Flower Record' kõrreliste peenras/ Crocus 'Flower Record in my Grass Border along with Helictotrichon sempervirens 
Ninakesi on aga tärkamas mitmesuguseid. Üks toredamaid on veripunaste trullakate pungadega varajane punane pojeng 'Rubra Plena'. Vahvad kontrastid muidu nii värvitu märja mullapinnaga. Või siis helesiniste võrkiiristega.

Peony shoots
Deep red buds of Peony 'Rubra plena' contrasting to dark soil
Iris histrioides 'Katharine Hodgin'
... or contrasting to sky blue Iris histrioides 'Katharine Hodgin'
Võrreldes möödunud nädalaga on õide puhkenud Iris reticulata 'Blue Note'. See on sarnaselt 'Gordon'iga ahtate-kiitsakate õitega ning valgete laikudega välimistel õiekatte lehtedel.

Iris reticulata 'Blue Note'
New bloomer in my garden- Iris reticulata 'Blue Note'
 
Iris reticulata 'Blue Note'
Iris reticulata 'Blue Note'
Uus nädal tõotab tulla eelmistest parema ilmaga. Eks näis milliseid uudiseid ja õitsejaid see toob. Üks on selge - enamik uusi lumikellukesi jääbki mul avatuna nägemata ja pildistamata. Kui oleks see tänane ilus ilm vaid päevakese varem tulnud...


Summary: Soaking Garden

I don't understand this spring, I have to admit. Now, as it should be the sunniest and brightest time of the year and early bulbs should blossom, poor things have to sit in cold and wet. It seems that spring crocuses will spend all their given time in closed buds. Wide open blooms of reticulata irises on the other hand are soaking wet. They all look kind of miserable and deeply longing for sun. It has been raining and wet snowing nearly for two weeks now and Easter Holidays brought no relief -three continuing days of precipitations.

Vast rainfall has made soil soaking too and along with cloudy days without sunshine, it starts to take a toll on plants. I noticed a grey mould on tulips, which in worst case of scenario could be Tulip Fire.It is a fungus disease that benefits from elements described above. I evidenced mould on single early hybrids and T. humilis varieties mostly.

It seems that some of my lavender plants that were planted last summer have suffered from changeable winter conditions and wet spring too. These were claimed to be 'Hidcote', most reliable of all varieties, but I'm not sure if they were true, as my first 'Hidcote' plant looks much greyer in appearance and over wintered well second bad winter in row. What makes me happy is that all tree giant hyssops are alive and show some fresh growth. They are sensitive for wet winters too.

My only hope now is that weather improves and brings relief for me and for my plants.

18 kommentaari:

  1. Selle krookuste "õnnetuse" üle võib küll ainult rõõmustada, nii vahva värvilaik. Blue note on väga ilus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vahva jah, ja neid laike on kaks - seal juures ma olin nii kindel, et üks on üks ja teine on teine aga lõpuks olid hoopis läbisegi.

      Kustuta
  2. Ka minu peenras tulbid hallitavad. Siiski mitte seal, kuhu eelmisel aastal värske istutuse tegin: eelmisel aastal sattus tulpide õitsemise aeg jahe ja vesine olema; mul nii halba tulbiaastat polegi olnud, kui 2014. 2014. võtsin pooled (koguseliselt) tulbid maast välja - puhastasin, kiiritasin päiksega ja panin sügisel uude mulda, nemad näevad praegu head välja.

    Oleks pidanud siiski kõigi tulpidega nii tegema, sest kuhu see hallitus ikka ära läheb. Samas, täna vaatasin, et kaks sorti tulpe on päris palju, et oleks jõukohane! Siiski, tulbid ja erinevad on minu lemmikud!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma hetkel ei osanud muud, kui et lõikasin hallitanud lehed ära. Väikeste puhul pidin nii mõnegi tuti tervenisti välja tõmbama ja nentima kaotust. Ehk see päästab suuremat hallituse eoste levikust. Võib-olla peaks tõesti kõik üles võtma ja ära "küpsetama". Jaokaupa ma ikka olen seda suviti teinud. Vaatan järgmine kord, kuidas nendega on, mis suvel mullast väljas olid. Hetkel paistsid kõige enam tabandunud olevat keskvarased hübriidid ja T. humilis'e variatsioonid.

      Kustuta
  3. Ma tunnen igal kevadel neile kõige esimestele õitsejatele südamest kaasa, kes külmas ja märjas lõdisema peavad. Õitseksid pisut hiljem, oleks neil hoopis teine nägu ees.
    Tulpidega tundub ka meil kehvasti olevat, paljud sordid vist ei tärkagi.
    Üürnik pole veel teist külgegi keeranud :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Näen seda tulpide probleemi kõikjal. See paistab olema üldine. Kahju.

      Kustuta
  4. Eelmine aasta võttis päris palju sibulikest matti, mõned tunduvad taastuvat, paljud on läinud. Tulbid, need, mis alles tunduvad ennast hästi tundvat. Eks see aedniku elu selline natuke ameerika raudtee ole, kord üles, kord alla, vahel hästi ja vahel halvasti :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ka mina hakkan mõistma neid aednikke, kes ütlevad et "ainult need taimed, millega pole mingit muret!"

      Kustuta
  5. Meil siin kõrbepoolsaarel nii hull ei ole, pinnas on märg ja libe, aga üleeile istutades selgus, et alt on kuiv mis kuiv. Siit künka otsast voolab vesi minema ka ja tulbininasid on miskipärast palju rohkem kui ma mäletan end istutanud olevat.
    Meil alles hakkavad esimesed võrkiirised õisi avama. Ja krookusi ma rohkem ei istuta, need õitsevad sel aastal vist ilma avanemata ära.
    Coral Charmi asjus saadan Sulle meili.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh, nendest krookustest on ju lõpuks nii palju rõõmu, siis kui nad siiski oma õied valla lüüa saavad! Kasvõi päevaks.

      Kustuta
  6. Kevadel on raske aiast eemal olla ja kui siis pääsed on nigel ilm tõepoolest paras nöök. Ma loodan, et pärast seda nädalat läheb asi paremaks.
    Võrkiirised on imekaunid ja nad meeldivad mulle just sellepärast, et on nii miniatuursed ja värvid on imekaunid. Sul on neid ohtrasti. Vaatan ja mõtlen, et oleksin pidanud oma sibulid tihedamini kokku panema ja ehk ka mõne "õnnetuse" tekitama. Näpukad aianduses on head, sellest sünnib uut.

    Ma loodan, et saad oma tulbisibulad ikka tuulutet ja päästetud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu selleaastane kevad kohe soosib eemalolekut. Jälle ma ei saanud aeda ja kahetsesin sügavalt. Aga see eest nägin hetkest kevade ilu mujal, ja elamused on needki. Tulpide pärast on mure, aga ehk õnnestub pääseda hullemast. Lootma peab!

      Kustuta
  7. You have a talent for mixing bulbs to create and interesting effect.
    The fat peony buds are just as attractive as the bulb flowers!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you Alain! And you are so right about those peony buds!

      Kustuta
  8. Sorry with your tulips, Tistou. Here rainfalls made their work: finally snow melted and I've seen crocuses blooming (with open buds!). We all want warm and sunny days, bur the weather brings us its surprises. Love your irises, I should grow them too.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Weather in not kind for us this spring, so few sunny days. I really really hope that most of my tulips will survive. I love them so much!

      Kustuta
  9. Väga kaunis kooslus. Üks värv vääristab teist...Ja just nii nagu parim, et natuke sinist palju kollase vahel.:)
    Kui oleks vaid päikest, sest enamuse ajast on nad suletud...Ja kõik muud taimed kasvavad väga aeglaselt. Praegu ei ole kevad oma tavapärasest rütmist enam eriti ees. Vahest ehk kõigest nädalakese.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See päikese puudus ja pidev tilkuv taevas teevad juba tigedaks! Mitte kevadväsimus vaid kevadtigedus hakkab mul välja kujunema. Hirmus lugu küll, aednikud peaks ometi lahked ja toredad inimesed olema! :P

      Kustuta