neljapäev, 5. märts 2015

Emotsiooniostud, tööd ja tegemised

Alustuseks pean tegema ülestunnistuse. Langesin lõksu. Siiani ei olnud mul ühtegi lumeroosi, aga seal ta oli ja ostma ma ta pidin! Loomulikult ei ole ei ajastus õige ega istutusaeg käes, aga vahel juhtuvad asjad ka kõige kiuste. Võib-olla jääb ka minu esimene lumeroos 'Lucy Black' ellu.

Valisin lumeroosile kasvukohaks vana kiviaia metsa servas. Õigupoolest polegi see aed vaid lihtsalt põlluserva kivivare. Aga me oleme teda alati kiviaiaks kutsunud ja las ta nii jääb. Päiksepoolsemad servad olid juba täiesti sulad ja nii kaevasin taimekesele kivide vahele pesa, kuhu lisasin pisut turbamulda ning segasin sisse lehekomposti. Pinnas sai mõnus ja kobev, hakka või ise seal kasvama. Istutasin roosikese ja panin talle pinnakatteks veel pisut lehekomposti. Kui peakski külm tulema, siis kaitseb see ehk pisutki juuri. Eks kasvuhoonest lageda taeva alla minek on shokk nagunii. Aga ma hoian talle pöialt. Vaatan nüüd, et sinna võiks teisi liigi- ja perekonnakaaslasi juurdegi istutada, kasvõi kogu kiviaia täis. 

Helleborus orientalis 'Lucy Black'
1. märtsi istutus - Helleborus orientalis 'Lucy Black'/ My first planting of the year - lenten rose
Helleborus orientalis 'Lucy Black'
Helleborus orentalis 'Lucy Black'
Ma loodan, et kasvukoht lumeroosidele sobib. Kiviaed on puudealune metsaserv, mis kevadel on lõunapäikese käes, suveks aga varjub lehtpuuvõrade alla. Suurte kivide vahel võiks olla ka pisut toetavam mikrokliima, mis pehmendab järske ilmaüleminekuid. Seal võiks proovida ka teisi 'woodland' tüüpi sibullilli ja taimi - lumekuppe, alpikanne, ülaseid.

Teised möödunud nädalavahetuse tööd olid seotud olemasolevate peenarde ja nende korrastamisega. Jaa, ka pisut sai rohitud! Aga peaasjalikult lõikasin vanu varsi ja lehti, et teha ruumi uutele tärkavatele pungadele-võrsetele. Vaid pool tööst sai tehtud, kuid lõkkeplats sai materjaliga üle kuhjatud. Puhtad-korras on nüüd tulbipeenar ja liblikate peenrad. Esimeses on juba igasugu tõusjaid. Nagu tavaliselt, on kõige varajasem ärkaja Tulipa turkestanica. Pealsed lõikasin ära ka kõigil varajastel kõrrelistel, siidpööristega ootan veidi veel.


Spring works
Varred kokku!/ Time to cut back perennials
Tulips bed before tidy up
Tulbipeenar enne korrastust/ Tulips bed befor tidy up
Tulips bed after tidy up
... ja pärast/ ... and after tidy up
Tulipa turkestanica
Tulipa turcestanica
Iris reticulata 'Harmony'
Iris reticulata 'Harmony'
Keldris varjul olnud potitaimed näitavad ka elavnemise märke. Otsakesed olid tekkinud lembeliiliatele ja pamparohu puhmas hakkab ka jälle seestpoolt rohelisemat jumet võtma. Kannadega kavatsen oodata kuu lõppu, siis potistan ära. Kui maa saab tahedamaks, pistan ilmselt ka kaeralilled kohe mulda. Inglismaalt tahaks veel paari eksooti tellida, riitsinuse seemned mulda pista ja siis on ka selleaastasele eksootide peenrale alus pandud!

Ja eile külvasin tomatid.

Overwintring tender plants
Keldritegelased  kavadeootuses/ Tender plants waiting for spring in my cellar - rosemarys, pampagrass and Agapanthuses

Summary: Purchase of emotion, works & activities

I have a confession to make. I fell in a trap. I fell in a trap of a Lenten rose. Until last weekend I didn't have even a single hellebore in my garden. But when I first saw 'Lucy Black' on tray in gardening centre, my heart was stolen. So I bought my very first hellebore, Helleoborus orientale 'Lucy Black'.

I didn't have any place in mind where I could plant it. Most of the ground in garden is still frozen anyways. But thinking on hellebore's woodland nature, I chose a spot in front of our house, on the forest border where old and mossy boulders are. Large granite stones should act as a microclimate, providing shelter from wind and balance out sudden temperature changes. Sunny in spring and sheltered by deciduous trees canopies, it should be a perfect place for 'Lucy Black' and hopefully for many more in future. For soil improvement I added some compost and leaf mould. Finally the spot and soil felt so right for my newcomer so I hope she feels fine in her new home.

Other works in past weekend included cutting down my perennials and tiding up Tulips Bed and Bee&Butterfly Beds. Many buds and sprouts are emerging already and I really needed to get this done. However, some miscanthuses were left untouched as there is no hurry with these.

I also glance to cellar were my tender plants are overwintering. My agapanthuses were sprouting already and pampagrass was showing some green inside also. Canna rhizomes looked good and by the end of the month I should pot them up along with dahlias. They will be the main feature of hot bed again.

Tomatoes are sown now too!

16 kommentaari:

  1. Ka Sina, Brutus :D Aga kuidas oleksidki pidanud sellele lumeroosikaunitarile vastu suutma panna :D Aitan pöialt hoida :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma loodan, et see kollektiivne pöidlahoidmine aitab ära hoida hullema! Aitäh!

      Kustuta
  2. Küll on hea, et mina pole sellise lumeroosi otsa komistanud :) Tõeline iludus. Minuga juhtus sama lugu eelmise aasta märtsis. Tõsi küll, ma hoidsin teda soojadeni toas ja siis istutasin õue u aprilli alguses ja talvitus ja nüüd moodustab lehepungi, 6 tsooni hübriid.

    Kasvukoht tundub küll hea ja nagu ikka sinu puhul - In spe. Fantastiline kooslus saab olema!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh-aitäh! Ma olen ise ka aina rohkem sellest mõttest vaimustunud!

      Kustuta
  3. Lumeroose tasub igal juhul proovida, ega nad nii väga hellikud ka pole. Imeilus sort.
    Lumi hakkab ka meie aiast kaduma, aga need kohad, mis sulanud, veel tööle ei kutsu, liiga märg on veel kõik.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nädalavahetus tõotab tõsiselt sooja naistepäeva! Võib-olla õnnestub siis hooaeg avada?! :)

      Kustuta
  4. Koht on tõesti selline, et kasva või ise :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No on! Mõni asi kohe tundub õige ja loodan väga, et sellega nüüd läks täppi!

      Kustuta
  5. Lucy Black looks very impressive - what rich colour!
    The plants in your cellar seem to have overwindered quite well.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Yes, Alain, it was difficult to resist. I lost my heart instantly! I plan a little collection of Hellebores now and it should be wonderful woodland bed in future.

      Kustuta
  6. Täheldasin endaski tugevaid nõrkuseilminguid kui seda lumeroosipilti nägin.:) Ja veel niisuguste fantastiliste kivide taustal...imekaunis.:)
    Aga esialgu on mul sobivat kohta vaid ühele ja ega ma ta käekäigust suurt enne midagi ei teagi kui sealt lumi ära pole sulanud. Tuleb välja, et aia ainus lumelaik!...ja minu lumeroos on just selle all.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No siis on tegemist Sul ju tõelise lumeroosiga!
      Ilm oli hall ja üldpilte ei olnud mõtet teha, aga see kiviaed on tore oma sammaldunud kividega ja sellest võiks tõesti kujuneda üks väga tore kasvuala.

      Kustuta
  7. Your first hellebore looks very pretty with dark flowers. I have no them because I'm afraid they die in winter. I see you already worked in your garden...and envy you, I'd like to. Can't wait when snow melts.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lucy is also first hellebore for me. I also afraid, that they die in our winters, but many beautiful plants around our gardens seem to prove otherwise. I'll give it a shot.

      Kustuta
  8. Tõeline iludus, hoian ka talle pöialt! Aga mulle jõudis just täna pärale, et mul pole tänavu üldse tomatiseemneid ostetudki ja vaevalt poest enam ihaldatut võtta on...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Loodetavasti kohaneb uus kaunitar kenasti meie oludega!

      Kustuta