pühapäev, 28. detsember 2014

Valge pööriaeg

Talv saabus sel aastal lumega. Veel sügise viimasel õhtul oli maa must ja ilm pime, kuid talve toonud öö muutis kõik. Selle ööga sadas maha päris korralik lumi ja tekkis lootus, et ehk pühadki võiks saada sel aastal valged. Ilm hoidis ja andis lund veel juurdegi, jõululaupäeval sadas päris tublilt. Temperatuur on olnud kerges miinuses.

Mis aga juhtub mälestuste järgi ka päris sageli on see, et esimese jõulupüha päev on päikseline. Ja päris mitmel korral viimaste aastate jooksul on ta ka olnud haljendavalt roheline. Aga seekord oli sillerdavalt valge! Esimene pilk aknast välja ja aeda leidis kitsepere õunapuude all sügisest saaki nosimas. Kuniks jagub, magusad pühad neilgi.

Roe deers
Metskitsed õunaaias/ Roe deers in orchard
13. detsembri torm räsis püsikupeenraid päris tugevalt ning nii mõnegi talveks jäetud kõrre või varre olin sunnitud ära lõikama. Sellegi poolest on peenardel järel veel küllaldaselt suviseid mälestusi seemnepeade ja tuules kahisevate puhmaste näol. Kuna floksidel sel suvel hahkhallitust ei olnud, siis jätsin ka nende varred lõikamata. Õige või vale, olgu iga ühe oma otsustada.
 
Perennials bed
Lumine püsikupeenar - teleekia ja floksid/ Snowy perennials bed with phloxes and telekia seedheads 
Perennials bed
Purpur-siilkübar 'Magnus'/ Seedheads of Echinacea purpurea 'Magnus' hold well into winter
Perennials bed
Püsikupeenar/ Perennials bed
Buddleja davidii 'Black Knight'
Buddleja 'Black Knight' liblikapeenras/ Buddleja davidii 'Black Knight' in Bee & Butterfly Bed
Buddleja davidii 'Pink Delight' & Eryngium planum
Buddleja ja lamedalehise ogaputke õisikud talvises tulbipeenras/ Winter tulips bed with Buddleja davidii 'Pink Delight' & Eryngium planum
Buddleja põõsastele panin juurekaeltele katteks pisut kuuseoksi ning kuhjasin peale lund. Lund kühveldasin ka seinaäärsetele peenardele, sest sinna ei taha ta mitte langeda tänu laiadele räästastele. Hea oleks, kui nüüd peaks pehmet aga miinustes talve kuni kevadeni. Siis ei peaks muretsema sulava lume, tiheneva katte ja ummuksisse jäävate taimede pärast. Aastavahetuseks lubatakse juba aga sula ja ilmaportaalide pikemad perspektiivid ennustavad küllaltki heitlikku sulapoolset jaanuari.

Tulevase suve uued kannad olin sunnitud juba varakult tellima, et mitte soovitud sortidest ilma jääda. Sain need kätte vahetult enne jõule ja potistasin ära eile ning sättisin valgesse jahedasse keldrisse. Nüüd jääb vaid loota, et nad väga hooga kasvama hakka ja teistpidi, et ära ei mädaneks. Keeruline ülesanne nii- või naapidi, kuid midagi pole parata, juured olid aktiivsed ja idud kasvamas. Omad kodused on samas keldris aga kastides rahulikult puhkamas. Nende potistamisega ootan märtsini. 

Selleks aastaks on nüüd küll aiatöödega tõesti kõik! Tore aasta oli.

Christmas tree 2014
Päikseline jõulu esimene püha/ Sunny Christmas Day 25.12.2014
 
Summary: Snowy Winter Arrival

Winter arrived proper way this year, with snow. If the last evening of past autumn was bare and dark, then the following morning of winters first day welcomed us with snow. White and fluffy, nice 10 cm. It gave a hope for white Christmas. Luckily for us, weather was stable, slightly below the zero and it snowed even little more before the Christmas Eve.

What comes in mind regards to Christmas Days in past years is that they often have been sunny. And not infrequenty bright green as well, like Irish winters. This year however, it was glittering white. Some of it I tried to capture on my photos.

First sight out to garden found a roe deer family feasting on last fallen apples. Sweet Christmas for them too! All my borders and seed heads were covered with fresh snow and shined in sun. What a wonderful holidays!

In the garden I decided to add some spruce springs to my butterfly bushes for winter protection. I also gathered some fresh snow on them. They are not very hardy in our climate, usually dying down to the ground. But if the crown of the plant is protected, it usually recovers and blooms again in every summer. I also gathered some snow to my borders next to house walls as wide eaves catch the snow above them.

Another gardening task I had to do was to pot up my newly arrived canna rhizomes. I had to order them early as my desired cultivars sell out quickly every year. Now they arrived just before Christmas and as they showed some growth I had to plant them immediately. Hopefully they will survive long winter ahead. My own rhizomes are resting peacefully in cellar and I won't touch them before March.

For this year, gardening works are really done now. It was a good year and hopefully another good one follows. Happy New Year to all!

13 kommentaari:

  1. Sul ju uhkeid tutte ja sabadikke sealt lume alt paistmas küll ja veel. Minu floksidel tuli hallitus kallale ja lõikasin siis ka ülejäänud kraami maani maha. Kaunist aasta lõppu ja uue saabumist Sulle!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hiljuti lugesin kuskilt, et floksid peavad olema korralikult toidetud, siis ei tee ka hallitused ja muud hädad liiga. Tavaliselt seostatakse seda ikka vähese vee ja liigse kuivusega. Mul hallitasid nad 2013. aastal ja võib-olla siis ka seetõttu, et samal talvel varred (haigustekitajad) eemaldamata jätsin. Eks tuleval suvel paistab, kuidas nüüd.

      Kustuta
  2. Nagu ikka on Su pildid võrratud, ilusat aastavahetus Sulle ilus hing :D

    VastaKustuta
  3. Imetlen neid aednikke, kes saavad taimede ületalve pidamisega hakkama, olgu see siis kelder või mõni muu panipaik. Kannade kasvatamine nii, et nad õitseksid ka, see juba on midagi.
    Ilmaprognoosid lubavad jah sula. Näis.

    Meil ei ole veel kitsed käinud. Graatsilised olevused, aga parem kui nad minu aeda ei jõuaks. :)

    Kaunist aasta lõppu!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ohjah nende kitsedega. Esimese asjana sõid nad mu alpiogaputkede lehed, ammu enne kui lumi maha tuli ja õunad maitsvaks said...

      Kustuta
  4. Meie kitsed kadusid 2009/2010 suure lumega jäljetult, küllap said hukka, peale seda pole ma siinkandis neid enam näinud. Pildid on ilusad. Ise pole mitu päeva toast välja saanud ja kui aus olla, ei tõmba ka eriti. Kaunist aastalõppu!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sügava lumega talved olid metskitsedele rasked ning hävitasid üle poole kogu Eesti asurkonnast. Viimase aastaga olla siiski olukord paremuse poole pöördunud. Viimatine talv oli neile ju väga leebe.

      Kustuta
  5. Happy belated Christmas and New Year, Tistou! I love your first photo, what a wonderful day and deer!
    We have snow as well, today we celebrate Christmas. I remember these days in Tallinn, when I loved to spend time there. Now is difficult to arrive to your city: no trains between our cities :((

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Happy Christmas, dear Nadezda! What a wonderful way to have a winter holidays with snow, isn't it!? I hope it will last for some time!
      Oh I wish we had a better connections! I have never been to St. Petersburg, or any other part of Russia. But I know there is a ferry connection between Tallinn and St. Petersburg. It would be wonderful to have a cruise to your home city!

      Kustuta
  6. Armsad olevused, ja ei saa ju nende peale kuri olla, et nad vahest votavad aiast, mida Sa ei tahaks :) Kyllap metskitsede jumal aitab Sul aiandada, vastutasuks!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Armsad muidugi. Tol hommikul sai neid ikka väga õhinaga kardinate vahelt piilutud! Meil on muide ka üks orav! Aga teda ma pole veel pildile püüdnud. Jänesed õnneks siiani puuduvad. Need oleks vist küll kohe ja ainult ploomipuude kallal.

      Kustuta
  7. Oravaga kohtusime metsounapuu juures, kui laksin pesu riputama. Nii et oleme tuttavad :) Jahimehe naisena ei kohkleks ma hetkegi, et janestest praadi teha. Ongi maitse meelest lainud!

    VastaKustuta