esmaspäev, 15. detsember 2014

Torm

Kas keegi pani tähele, kui novembri lõpus siin blogisfääris ilma ja elu ülevaateid sügise kohta ilmus, et ükski ei kõnelenud sügistormidest või õigupoolest nende puudumisest. Mina märkasin. Sügis oli siiani ilma tugevama tuuleta olnud. Nii vaikselt oli ta läinud, et suuremad loodusstiihiad sootuks unustama pani. Laupäevane torm tuletas aga selgelt meelde, et loodusel on suur jõud, mida ei saa kunagi alahinnata ning mille olemasolu unustada.

Tuul tõusis tormiks juba laupäeva öösel, mängides voolu ja magajate unerahuga. Hommikuks kasvas see juba kõikehõlmavaks kohinaks ning viis elektri sootuks. Vihma sadas horisontaalselt ja surus akende vahelt sisse. Puud ümberringi kaardusid tugevates puhangutes otsekui pilliroo varred. Oleme üle väljade läänekaartele valla, samal joonel Häädemeeste, Kihnu ja Sõrvega, kus mõõdeti kõige valjumad tuulepuhangud. Sisemaale muidugi sellised kiirused ei jõua, kuid kui oled tormi teel, toob ta kaasa omad tagajärjed.

Storm 13.12.2014
Stormy weather on Saturday, Dec 13
Läksime tormi kohaliku järve äärde, vastrenoveeritud linnutorni vaatama. Mõtlesin, et kindlasti on tuul ajanud järvevee vahvalt valgele vahule. Kuid tühjagi. Järv oli hoopis jääs. Aga 8 meetrises tornis tõmbas tuul vägevasti.

Õisu lake
Õisu järv ja luht/ Lake Õisu and the meadow
Õisu meadow
Luhamaastik/ Meadow view
Vooluta olime eilse õhtuni. Kokku poolteist ööpäeva. Sai toimetatud küünlavalguses ning mõeldud selle peale, kuidas esivanemad pididki nii hakkama saama. Tol ajal räägiti jutte ja lauldi laule. Kaasaegsed aga näppisid oma nutikaid taskutelefone, et püüda hoida mingitki ühendust maailma ja kõiksusega. Mina kasutasin aga eilse valge aja selleks, et teha ära kõrreliste külvid. Mulda said erinevate stepirohtude seemned, osad Hellelt, osad Inglismaalt tellitud.

Torm säästis õnneks puid meie ümber, kuid püsikute varred ja sabad, mis olid mõeldud talveiluks, on nüüd küll suuresti pikali. Mõned, mis päris jalgu jäid, lõikasingi juba ära. Ümbruskonnas oli puid aga teedele langenud nii mõnelgi pool ja küllap liinidelegi. Kuis muidu elektri naasmine nii kaua aega võttis. Videvikutund soojas toas küünlavalgel ja väljas marutava ilmaga oli seevastu mõnus.

Storm 13.12.2014


Summary: Storm

It has been very calm fall so far, almost still standing, often quite misty. Many wrote about those days in blogs, not noticing that we haven't had any major storms this season. But this is not usually the case as very often storms break through from Atlantics to our shores on East coasts of Baltic Sea. However, storms should be never forgotten or under estimated.

Winds started to blow quite heavily already on Wednesday, past week. Another and more vigorous depression arrived in Saturdays night, raising guts rapidly. Soon electiricity went out and was absent for two days, until last night. Heavy storm was roaring for many hours, making trees bend like reed. It was raining almost horizontally.

I decided to go and see the Natures strength by the lake close to us, hoping to see white waves. But there were no waves what so ever - lake was covered with ice instead!

During the dark hours without electricity we thought to our ancestors, who had to live this way their whole life. They told stories to their young, sang together. All we did was clinging to our smart phones, to be connected and feel alive. In a meanwhile I enjoyed sitting in warm room, listening sounds of strong winds and just watching candle light.

During the short light hours outside I sowed my new Stipa seeds. They need a cold period for germination and hopefully will sprout in coming spring. I truly love those grasses!

19 kommentaari:

  1. Meil poleks nagu tormi olnudki, paar tundi veidi tugevamat tuult ehk aga seda on meil siin tihtilugu, täna jälle tuulutab. Ja elekter ka ära ei lähe, kaabli võlud :) Küll aga lõõtsub toad külmaks. Stepirohud oskavad ka tuulest pidada, seal nende ilu välja tulebki. Mulle nad hirmsasti meeldivad

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina ei tea, mis jama meil selle elektriga on. Ka ammu kaablisse pandud (kuid siiski postidel), on ta ära pea igal võimalikul juhul. Ja väga laiaulatuslikult seejuures. Väiksed mulgi linnad on ühtelugu päevi pimedad. Viimati suvel pea nädala.

      Kustuta
  2. Eks me siin sisemaalgi saame oma jao kätte, 19 m/s pole päris naljategu. Õnneks püsis meil elekter, aga siiski ka mitte kõikjal.
    Muide, ma novembrit iseloomustades siiski märkisin, et üllatavalt tuuletu oli see kuu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Õige, olid lood seisvatest ududest ja tuuletutest ilmadest. Ja nii ta oligi.
      Olen õige rõõmus avastuse üle, et juba tuleval nädalal on pööripäev ja ilm hakkab sammukese valguse poole taas liikuma.
      Tänane päev on küll nagu kotis!

      Kustuta
  3. Meieni jõudis sellest tormist õnneks ainult servake ja elektrita ka ei jäänud. Seekord vedas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, sain ka selliseid sõnumeid. Põhja-Eesti oli üle liikuva tsükloni keskmes ja seetõttu oli siin vaiksem.

      Kustuta
  4. Seda jõudu ongi õige imetleda, kuigi nt elektrivaba nädal oleks detsembris paras katsumus juba.
    Jah ega sügistormi igatsegi, lõhub ja lennutab. Häädemeeste aga on minu kodukodu :) mitte et ma sealseid torme mäletaks, puhus nagunii kogu aeg :)

    Uued külvid, põnev, põnev!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Üldiselt mulle ka meeldib looduse vaatemänge jälgida. Neid tormiilmu ja tsüklonaalseid tihedaid sadusid lausa ootan, kui nad on välja lubatud. Vahel mõni sündmus ajab aga ka hirmu nahka, mõni intensiivne äikeseöö näiteks.
      Külvid on põnevad! Mul on iisopeid ja salveisid veel külvata, aga need võin vist kevadesse jätta.

      Kustuta
  5. igal õigel eestlasel on otsmikulamp või paar tagataskus puhuks kui elekter tuulde tõmbab :D meil oli ka tükk päris kenake katkestus aga mitte nii pikk ja tõsine torm vad keskpäeval paar tundi, muidu tugev tuul :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See torm olla rohkem lõuna poolt liikunud kui ennustatud. Tsükloni kese sattus Põhja-Eestile ja seetõttu oli seal pigem vaikne. Vähendatud kujul aga põhimõtteliselt nagu orkaani silmas. Kui see üle liikus, hakkas ka põhja pool tuul loodest tugevalt puhuma.

      Kustuta
  6. Tõsist tormi pole meie kandis juba aegu olnud, aga ca 7 a tagasi murdis 500 meetri kaugusel metsas inimese kõrguselt 30 cm jämedusi mände nagu pilpaid. Pidi ikka pöörane jõud olema, mis murdis ja veel väänas ka. Alevikku see vihur õnneks ei tulnud, kuid männikus tegi palju pahandust. Peale seda tormi kisub küll kergelt kõhedaks kui mõni eriti tugev tormihoog maja müksab..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma tean, et 67. aasta augusti torm tegi meie kandi metsadele olulist kahju ja ka 2005. aasta jaanuaritorm viis lankide kaupa metsa. Viimatimainituga olidki kahjud kõige suuremad just meie piirkonna metskonna metsaaaladel.

      Kustuta
  7. Oh, yes Tistou you're right, as you wrote 'During the dark hours without electricity we thought to our ancestors, who had to live this way their whole life'. So do I when we have no electricity, no TV, no internet etc.
    I wish you a Merry Christmas and Happy New year!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh thank you so much for your kind wishes! Happy Holydays to you too, Nadi!

      Kustuta
  8. Oisu jarve ymbrus jatab hea mulje. Siiani ma pole sellest projekti majandusest midagi arvanud, kuid tegijate kiituseks peab ytlema, et tulemus raagib ise enda eest. Ilmselt peab kiitma ka Halliste valda :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, nii on nägus küll. Kuid vahepeal minu mäletamistmööda ei hooldatud-niidetud luhta päris mitu aastat. Eks see sõltub projektikirjutamisest ja KIK rahastamisest kõik. Hea et niigi. Ja muidugi see, et torn sai renoveeritud.

      Kustuta
  9. Kyynlaga pilt on niiiiiii hea, ytleb koik. Kymnesse, narvi pihta. Sa void proffidega voistlema hakata :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nooo, mõte on tõesti olemas. Aga teostus võiks parem olla. Sul on pisut kallutatud maitse! :P

      Kustuta
  10. Hahhh... Usaldan oma maitset kinnisilmi :)

    VastaKustuta