kolmapäev, 3. september 2014

Aedsiilikud

Suve lõpp ilma siilkübrateta oleks värvi-, liblika- ja mummivaene. Heakene küll, väikseid lemmikuid annab meelitada ka palju muuga, kuid siilkübarad on siiski ühed olulisemad tõmbenumbrid. Ja tõmbavad nad mindki. Millegagi, mida ehk on raske sõnadessegi panna. Võib-olla on need selged ja kirkad värvid, võib-olla kõiki ilmaolusid trotsivad pikaealised ja selge vormiga õied. Aga võib-olla hoopis üle talve seisvad seemnepead, mustad ja haralised kui merisiilikud. Kes teab.

Olen teadlikult vältinud kõiki topeltõielisi ja ebavärvilisi sorte. Need mind ei köida. Siilkübara peamine väärtus seisneb tema siilikeses! Nii on mul vaid lihtõielisi ja puhtavärvilisi sorte. Kevadel istutasin ka liigid - kahkja siilkübara ja kollase siilkübara.

Echinacea 'Leilani'
Echinacea 'Leilani' & 'Powwow Wild Berry'
'Leilani' on üks tore siilkübarasort. Kui kollased pole tõestanud ennast eriti püsivatena meie oludes (ja vist mujalgi), siis see sort tundub küll olema hea ja tugev. Eriti meeldib mulle, et tema õied püsivad erakordselt hästi. Ka esimesed juuli lõpul avanenud õied on kuu möödudes veel täiesti värske välimusega. Ja mida enam uusi õisi avaneb, seda kaunimaks põõsas muutub. Kaunitar selline! Teisi kollaseid sorte ei ole ma proovinud.

Veidi varem avaneb ka 'White Swan'. Noored õied on eriti puhasvalged ning õiesüdamikud rohekad.

Echinacea 'White Swan'
Echinacea 'White Swan' back in July along with Echinops rito 'Veitch Blue' in my Bee and Butterfly bed
Echinacea 'White Swan'
Echinacea 'White Swan'
Echinacea 'White Swan'
Echinacea 'White Swan', Echinops rito 'Veitch Blue' & Eryngium planum 'Blauer Zwerg'
Kuu võrra hiljem on 'White Swan' südamikud toredalt kollaseks muutunud ning kroonlehed siilkübaratele omaselt allapoole keerdunud.

Echinacea 'White Swan'
Same Bee and Butterfly bed a month later
Echinacea 'White Swan' & pink hybrid
Echinaceas 'White Swan' and unknown variety
Echinacea X
Kaunis nimetu siilkübar/ Beautiful unknown (lost label) coneflower variety
Kevadel Türi lillelaadalt toodud 'Tomato Soup' õitseb tublilt oma esimese suve kohta. Kuna külgvõsusid on palju, ei hakanud ma õisi maha lõikama. Õietoon on avanedes tõepoolest tomatine, kuid pleekub vananedes terrakotaks. Teine punane, 'Salsa Red', kahjuks see aasta õisi ei näita. Võib-olla kannatas ta talve tõttu. Kuid mul on äärmiselt hea meel, et ta on alles- las kogub jõudu tulevateks suvedeks. Ta on väga eriline.

Echinacea 'Tomato Soup'
Siilkübar 'Tomato Soup' uues liblikapeenras/ Echinacea 'Tomato Soup' in my Bee & Butterfly bed extension
Püsikupeenras on mitmendat aastat juba tihepuhmikjas 'Powwow Wild Berry' ja kõrgekasvuline 'Magnus'. Esimene on minu arvates üks parimaid siilkübara sorte. Vastupidav ja väga rikkalikult õitsev. Õitel on kena, kompaktne-ümarjas kuju. Ka talvel on tema seemnepead väga kaunid.

Echinacea 'Powwow Wild Perry'
Echinacea 'Powwow Wild Berry'
Echinacea 'Magnus'
Echinacea purpurea 'Magnus'
Echinacea 'Leilani', 'Powwow Wild Perry' & 'Tangerine Dream'
Echinaceas 'Leilani', Powwow Wild Berry' & 'Tangerine Dream'
Üks inglise aednik juhtus kurtma, et tal ei ole õnnestunud kunagi siilkübaraid üle talve hoida, viimne kui üks on välja läinud. Imestas, kuidas TV-s ja ajakirjades need taimed alati nii nägusad on. Mitmed teisedki kinnitasid kommentaariumis sama. Võta nüüd kinni, kas ei sobi neile sealsed vesisevõitu talved või on häda milleski muus,  kuid nii tore, et nad meil püsivad suhteliselt hästi ja on õigetes tingimustes pikaealised. Vähemalt roosad-valged sordid. Niisiis midagigi, mis kasvab meil paremini kui inglise aedades!

Echinacea 'Rubinstern'
Punane admiral siilkübaral 'Rubinstern'/ Red Admiral on Echinacea 'Rubinstern'
Echinacea 'Magnus'
Aedsiilikud/ Garden Urchins
Kindlasti ei maksa siilkübaraid talveks maha lõigata. Tõsi, see toob kaasa pisut lisakoormust suvisel rohimisel, kuid talvised vaated on seda väärt! Mõni värvuline võib leida neist ka kõhutäidet, niisiis lisakasud sealtki.
Echinacea 'Powwow Wild Perry'
Echinaceas add great interest to winter garden - Echinacea 'Powwow Wild Berry'

Summary: Garden Urchins

Late summer without coneflowers would be colour-, bee- and butterfly less. Well surely there are many other wildlife attractors but coneflowers truly are top plants in that matter. And they do attract me as well! It is difficult to say what it is exactly - bright colours, well lasting flowers or perhaps, wonderful winter seed heads?! 

In my garden I have avoided all odd looking doubles and bizarre coloured hybrids. Bright clear colours and single flowers are my go. Coneflower has to have a cone! And in concern of a wild life, those awkward creatures are with no use. For addition to my hybrid echinaceas I planted E. pallida and E. paradoxa this spring, which look really good too.

First to bloom in my garden are yellow 'Leilani' and 'White Swan'. I'm especially happy with 'Leilani' as yellow cultivars tend to perform as annuals often. This one however is getting bigger and better with every summer. Its blooms last until the end of the season and form nice bright sunny clump.

'Powwow Wild Berry' might be one of the best pinks. Relatively low growing, bushy and very floriferous. Blooms have nice rounded shapes. And it looks particularly good in winter too!

This spring I planted red 'Tomato Soup', which looks very good for its first summer. Blooms open tomato red but soon turn to terracotta. 'Salsa Red' is better red in my opinion. Unfortunately it is not blooming for me this year. But I'm glad that it is alive and hopefully getting strength for future summers.

13 kommentaari:

  1. They are absolutely fantastic! I love them all. Yes, I will really try again.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Yes, you absolutely should! They are wonderful.

      Kustuta
  2. Kaunid siilkübarad. Leidsin siit järgmise kevade ostunimekirja ilmekauni kollase ´Leilani´.

    VastaKustuta
  3. ma arvan, et siilkübarad sünnitavadki liblikaid ;)

    VastaKustuta
  4. Love Echinacea purpurea! You're lucky Tistou that this plant grows well in your garden. I can't raise them, I tried to saw seed and plant the flowers - they die after winter, have no idea why.
    Have a nice week!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh, I'm sorry to hear that, Nadi! I think you should try again. Pink simple flowered cultivars should be somewhat sturdlier and hardy to zone 4. But be sure to provide them free draining soil as the winter wet around roots is the biggest threath.

      Kustuta
  5. Aedsiilikud on hea! Nagu ikka pean hakkama varsti oma sõnu sööma, et siilkübarate sorte juurde ei too. Ma lihtsalt tunnen neid nii vähe alles :) Tänud harimast!
    Lugesin just kollase siilkübara kohta, et meie aedades seda (veel) tihti ei kohta.

    Ma olen siiani neid talveks tagasi lõiganud, ei tea isegi, mis unsinushood mind sügisel tabavad. Nüüd jäävad. Linnukülviks ja silmarõõmuks. Buddleiadele seltsiks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mõni sort suudab ikka üllatada ja end ihaldusväärseks teha, ka siis, kui arvad, et kõik vajalikud on olemas. Ma võtaks küll mõne veel... :D
      Kusjuures mina loobusin seesuvi buddleiade õite lõikumisest. Ma ei ole siiani tuvastanud, et äralõikamine meie oludes eriliselt uute õiete teket soodustaks. Pigem on tore talvel kuivandu õiekobaraid vaatata.

      Kustuta
  6. Such a wonderful garden and your flowers are gorgeous !

    VastaKustuta
  7. Mina ei lõiganud neid toredaid kerasid juba sellekski talveks. Nüüd just avastasin oma suureks rõõmuks nimetu punakasroosa alt portsu poegi - saab küla liiklusringi peenrale täiendust viia. Või siis kooli peenardesse. Neid toredakesi lihtsalt välja rohida küll ei raatsi.

    VastaKustuta