kolmapäev, 13. august 2014

Vapper tiigiroos

Emotsiooniostud tulevad lennult. Ilus pakend või nägus taim võib mu kiirelt ära teha. Üldiselt olen aga hakanud nendes pakendites kahtlema - liig sageli saab petta; kasvõi see viimane lugu päevaliiliaga 'Double River Wye'.

Eelmisel kevadel langesin taaskord ühe pakendi lõksu. Bauhofis olid müügil soodsamalt vesiroosid ja minul oli kodus ootel täiesti vesiroosivaba tiik. Hukutav kombinatsioon, ma ütleks. Aga mõne asjaga läheb ka õnneks, vaatamata vahepealsetele seiklustele.

Nymphaea 'Rose Arey'
Nymphaea 'Rose Arey'
Seiklus ise oli aga järgmine. Istutasin vesiroositaime kohe ostu järel tiigi serva, madalamasse vette, sest olin kuskilt pähe võtnud, et need värvilised sordid tahavad madalamat-soojemat keskkonda. Peaasi et talvel läbi ei külmuks. Roosike läks kenasti kasvama ja kesksuvel näitas paari õitki, kuid oli juba sel hetkel ohtlikult madalasse vette jäänud. Siis aga tuli miskit vahele ja ma unustasin ta mõneks ajaks üldse. Kui ükskord meelde tuli, oli tiigist järgi jäänud vaid prorine lomp, kust tuli juba kalu päästma hakata. Vesiroosist polnud aga enam jälgegi järel. Isegi lehekontse polnud kuskil näha.

Hilissügiseks küll kogunes jälle pisut vett, nii et kalad sai tagasi tiiki viia, kuid vesiroosi kasvukoht jäigi kuivale, kuni kevadeni, mil vihmasadude järel vesi jälle tõusma hakkas. Lund ja lumesulamisvett see talv-kevad meil ju polnud. Ja nii uskumatu kui see ka pole, ilmusid üles kerkinud vette mai kuus vesiroosilehed. Oh seda rõõmu! Istutasin roosi ruttu sügavamale, kus normaaltingimustes kuivalejäämine ei tohiks kimbutada. Nüüd pakub ta jälle õiteilu ja ehk ka märgiks, et on mulle mu totakused andeks andnud.

Aga jah, see vesiroos elas talve üle kuival maal, ilma igasuguse lumekatteta ning pidi taluma miinuskraade kuni 20 pügalat alla nulli. Vapper taim!

Nymphaea 'Rose Arey'
Nymphaea 'Rose Arey'
Nymphaea 'Rose Arey'
Waterlily in my pond


Summary: Tough Pond Rose

Water lilies are called 'water roses' in Estonian. And one have to admit, they look more roses than lilies, isn't it? My only water lily 'Rose Arey' came to me as a purchase of emotion. There it was, sitting in a nice packet and with a good price in one of those building stores. And at the same time, I had a pond with absolutely zero water lilies in it. There you have it, deadly combination!

I planted my 'water rose' out into the shallow side of my pond with knowledge that colourful cultivars will perform better in sallow-warm waters. And it did, by midsummer small plant had grown enough to have its first flowers. What I noticed (but forgot at once) was that the water level had lowered quite a lot by then. By autumn however, all water was gone and so any signs of my water lily. Completely disappeared! And thus the winter came, with empty pond and snowless grounds.

Nymphaea 'Rose Arey'
Beautiful bloom of Nymhaea 'Rose Arey'
Water arrived to my pond again bit by bit in spring. Water level raised slowly and finally filled the whole basin. In May, I was hit by big surprise and great joy, my water lily was alive! Quickly I planted it to deeper water, where in normal year should be sufficient water layer and no danger of drying out. Last summer was extraordinary in that matter. And now, my 'pond rose' is in bloom again, maybe as a sign, that she has forgiven me my stupidity.

That water lily 'Rose Arey' survived winter on dry ground, with no snow cover (simply as we had none) and temperatures down to -20'C. Quite a plant!
Nymphaea 'Rose Arey'
13 cm poti taim teisel suvel/ Water lily from 13 cm pot in its second summer

12 kommentaari:

  1. Tõesti vastupidav teine ja väga ilus!

    VastaKustuta
  2. hea, kui taim on otsustanud jääda :) Ilus valik.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tõepoolest, ilmselt oli tal kõva tahtmine. Mul jääb ainult selle üle rõõmustada!

      Kustuta
  3. Tõesti vapper ja nii imeilus ka sealjuures. Minule saavad kõik selliste "lugudega" taimed kohe eriti südamelähedasteks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, mingi lugu või seik loob kindlasti tugevama sideme.

      Kustuta
  4. Jääb üle ainult imestada, miks veel kõik ajutised veekogud ja kraavid vesiroose täis ei ole kui nad nõnda vastupidavad võivad olla. Ja mõned veel muretssevad et nende tiigikesed ei ole piisavalt sügavad vesiroosile.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks see oli ekstreemjuhus ja väike ime ka võib-olla. :-)

      Kustuta
  5. Nice color of water lily, Tistou! I suppose it was deep in a soil and it was not frozen at all. I put my 4 water lilies in the deep part of my pond, about 70 cm depth. They are well there.
    I'd like to purchase the lily as yours!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. I'm glad you liked my water lily, Nadi! I'm thinking about to add some new colours to my pond next spring. Perhaps some yellow and classic white water lilies.

      Kustuta