teisipäev, 5. august 2014

Lahemaa mõisates (täiendatud)

Oma selleaastase suvepuhkuse alustasin ja lõpetasin Lahemaal, Sagadi ja Vihula kandis. Kõik see juhtus kuidagi väga juhuslikult aga sealjuures väga toredalt, külastades ilusaid aedu ja toredaid mõisaid. Ühest kaunist lavendliaiast ma juba kirjutasin mõned postitused tagasi, nüüd võiks tutvustada paari pildiga mõisaid ja mõisaaedu.

Sagadi on juba pikka aega tuntud oma loodushariduskeskuse ja temaatilise metsamuuseumiga. Aga lisaks sellele on Sagadis ka tore triiphoone, aed ja arboreetum. Kõige selle eest hoolitseb Helle, kes on ka tutvustet lavendliaia perenaiseks. Nii võibki leida ka Sagadist samu taimi ja käekirju, mis Hellel koduaias. Ikka lavendleid ja kõrrelisi, sekka mõisamiljöösse nii sobilikke roose.

Sagadi manor, back side
Sagadi mõisa peahoone tagavaade/ Back side of Sagadi manor main house
Sagadi manor
Lillevaas/ Agaves are traditional container plants in manor environment
Suured lillevaasid on traditsioonilised mõisamiljöö kujunduselemendid. Alati leidus neis ka agaave. Pea igalt vanalt fotolt võib neid leida. Tore, et sellele nüansile on Sagadis tähelepanu pööratud. Minu jaoks on see märk tähelepanelikkusest ja soovist luua endisaegset olustikku, mis mõisate puhul on pea möödapääsmatu.

Sagadi
Eesväljak/ Front garden
Sagadi
Eesväljak/ Front garden
Sagadi manor
Eesväljak koos peamajaga/ Front garden with main house
Tagaaed on Sagadis rooside päralt. Tuntud punased ronijad 'Flammentanz' ja kaunid õhulised roosad. Minu vaieldamatuks lemmikuks kujunes 'Heritage'. Väga kaunis ja külluslik, samas õrnalt õhuline roosa roos. Tuli välja, et David Austin'i aretis. Seda oleks võinud isegi arvata.

Sagadi manor
Tagaaed/ Back garden with rambling roses 'Flammentanz'
Rosa 'Heritage'
Rosa 'Heritage'
Rosa 'Heritage'
Rosa 'Heritage'
Sagadi
Roosid ja lavendlid/ Roses and lavenders
Minu jaoks kõige huvitavam osa on muidugi Sagadi mõisa lilleaed. See on osa müüridega ümbritsetud õunaaiast, kaitstuna tugevate tuulte eest ja päikest täis. Lilleaia kesktelg on lahendatud regulaarsete ruudukujuliste peenardena. Neis leidub mitmesuguseid püsililli, mida on hoolikalt kokku sobitatud kuju ja värvipaleti järgi. Jällegi, igati mõisalik. Ühel nõlval on aga vabakujuline peenar stepirohtude, salveide ja raudrohtudega. See peenar meeldib mulle eriti. Ühtpidi loodusilmeline, teisalt kuidagi väga eba-eestimaine. Killuke steppi või preeriat...

Manor garden, Sagadi
Lilleaed õunaaias/ Flower garden with regular square shaped plantings
Flower garden of Sagadi manor
Sinised toonid/ Blue shades
Flower garden of Sagadi manor
Ja kollased/ And yellow shades
Flower garden of Sagadi manor
Killuke eksootilist rohumaad/ Informal praire style border
Stipa lessingiana
Idastepirohi raudrohtudega/ Stipa lessingiana along with Achilleas
Vihula mõis läheduses on uue hingamise saanud hiljuti. Majutusele ja konverentsiteenustele keskenduv kompleks ei ole õnneks ka väliskeskkonda unarusse jätnud. Aiad ja uued istutused on alles arenemas-kujunemas, kuid ajalooline põhiraamistik on paigas ja kenasti eksponeeritud. Eriti rõõmustav on triiphoone ja tarbeaia uus tõus. Ideaalses korras tomatid kasvuhoones ning inglaslikult ornamentaalselt kujundatud tarbepeenrad olid toredad vaadata. Kindlasti areneb aed edasi ja aasta aastalt on aina enam uudistada.


Vihula manor
Vihula mõisa peahoone/ Vihula manor, main house
Vihula manor
Vihula mõisa peahoone/ Vihula manor, main house
Vihula
Romanitline kõrvalhoone järve kaldal/ Romantic outhouse
Vihula
Paisjärv ja veskikompleks koos viinatehasega/ Lake with water mills and vodka manufacture
Greenhouse in Vihula manor
Triiphoone ja lillepeenrad/ Glass house with ornamental flowerbeds
Greenhouse and flover&vegetable garden in Vihula manor
Kaunilt kujundatud tarbepeenrad/ Ornamental vegplot of the manor
Juuli lõpp tõi mind aga tagasi Sagadisse, puupäevadele. Endalegi pisut ootamatult olin kaasatud nii põnevasse projekti, millele ei olnud võimalik "ei" öelda. Kõigi teiste toredate tegevuste ja ettevõtmiste hulgas oli kavandatud putukahotelli sisustamine. Konstruktsioon oli varasemalt valmis ehitatud, kuid "toad" ootasid veel sisustamist. Õnneks olid korraldajad otsinud abistavaid näiteid ja infomaterjale ning mul endalgi oli mõned asjakohased raamatud kaasa võtta. Kaks päeva sisustasime usinalt majakest nii laste kui täiskasvanute abiga. Mulle tundus, et kõik kes kaasa lõid, olid ka asjast väga huvitatud ning lubasid lõpptulemust uuesti uudistama tulla. Kas putukad ka loodu omaks võtavad?

Euroopas, kus looduslikke elupaiku väheks jäänud ning kasulike putukate arvukus seetõttu langenud, on selliste tehis elu- ja talvituspaikade loomine väga levinud ning miks mitte öelda, et suisa moeasi. Kogu 'Wildlife Gardening' on väga pop ja tunnustatud. Ja pakutud rajatised võetakse meeleldi omaks. Eestis muidugi elupaiku veel jagub. Aga seda põnevam ongi nüüd jälgida, kas meie ehitatud ja parima äranägemise järgi sisustatud putukamaja kuidagipidi kellelegi ka atraktiivne on. Kuidas iganes, loodushariduslikus mõttes saab selle juures lastele rääkida nii lääne-euroopa muresid kui võimalikke lahendusi. Ja võib-olla sedagi, et meil ikka tasub hoida oma loodust.

Bee hotel in Sagadi Manor
Sagadi puupäevad 2014, putukahotelli ehitus/ Construction of a bee&insects hotel
Bee hotel in Sagadi Manor
Putukahotelli ehitus/ Construction of a bee&insects hotel
Bee hotel in Sagadi Manor
Väikesed abilised/ Little designers

Bee hotel in Sagadi Manor Bee hotel in Sagadi Manor

Päris valmis me oma tööd ei saanudki. Eks tublid looduskooli töötajad ja aednik Helle kohendavad ja täiendavad. Ise jõudsin sisustada kahe päevaga vaid ühe ruumikese. Hakkan nüüd suure huviga seda vaatamas käima. Muidugi tervet hotelli tegelikult! Ja võib-olla võiks mõelda sellelegi, et midagi sarnast ehk koduski järgi teha. Muidugi väiksemas mõõdus vast.

Designed bee room in a bee hotel by me
Minu disain, pühendatud erakmesilastele (keskel)/ My design for solitary bees (in middle section)


Summary: Manors of Lahemaa National Park

I like to spend my summer holidays in my home country, if not at home. And why not, summer is the best season in Estonia and it wouldn't make any sense to drive away this time of a year. However, I like to drive around a bit in Estonia during my holidays. My usual destinations are our western islands but this year I happened to start and end my holiday in Lahemaa National Park, close to beautiful manors of Sagadi and Vihula. So gladly, I visited them both.

Both manors date back to 15-16th century but buildings preserved to nowadays are from 18th century. Today, Sagadi manor is known as nature education centre and forest museum as Vihula is living its new rise as a centre of leisure and conference centre. Both have wonderful parks and gardens, but little bit different in their essence.

Sagadi has a wonderful head gardener, who happens to have the lavender garden I introduced few posts ago. Thus, Sagadi flower garden has many same features, like lot of grasses and sages in natural schemes, lavenders and roses complementing each other. Some of the flowerbeds are in regular mode, suitable for manor environment. These are well arranged, considering heights and sizes of plants and their palette. I like that they have used agave plants in containers- very common for manor gardens back in 19-20th century.

Vihula manor started its new life quite recently. Now, holding a restaurant and hotel as well as many leisure facilities, it has become a popular conference centre and holiday destination. If park have survived from late manor times, then gardens have restored recently and lot is yet to be done. But I loved the ornamental vegetable garden that is in the making. It had that English Garden feeling, whereas ornamental plants are combined with vegetables, creating beautiful formal feeling. I'd like to be back and see the further developments!  

This weekend however, I was invited back to Sagadi manor. The annual Timber Days were held once again. Along many activities addressed to visitors and especially for children, a creation of insect hotel was planned also. I had a honour to assist this workshop. What we created with children can be seen above. Though the hotel still needs some improvements and straighten up a bit, for certain, it was fun, interesting and educational weekend. Bee and insects hotels are common for Western Europe, whereas natural habitats are in great decline. We however, have more than 50% of land covered with forests, plus meadows and semi-natural grasslands. Still, it would be interesting to see, if some little creatures find our creation attractive. I'm about to go back and see for myself!

6 kommentaari:

  1. I think Sagadi is a beautiful place to spend holidays, Tistou. I love this very nice building, nice colors, flowers especially roses. One is my favorite it's Flammentanz.
    Thank you for sharing!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. It surely is! And there is a hotel too, so you can come, rent a room for a stay and enjoy all the beautiful surroundings! Isn't it a great idea?! :-) I could be a guide for you.

      Kustuta
  2. Sagadist, tema tagaaiast ja eriti ühes sealses kaugemas metsatukas kasvavaist haruldustest on mul kõige paremad mälestused.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei saa muud kui nõustuda. Aardeid ja saladusi on mul aga veel avastada!

      Kustuta
  3. Ohh, Eestimaal ikka ei saa nii, et ütled rahus: "Ma olen seal käinud". Kõik muutub (ja enamasti õnneks paremuse poole) juba mõne aastaga ja Sa kohe PEAD sinna jälle tagasi minema. Ehk siis ma panen oma sihtpunktinimekirja taas nii Vihula kui Sagadi kirja. Ja sugugi mitte viimasteks. ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore! Öeldakse ju ikka, et kui tahad näha midagi uut, käi mööda vanu radu!

      Kustuta