reede, 8. august 2014

Minu väike inglise nurgake - My English Corner

On teatavad taimed, mis seostuvad mulle väga inglise aedadega. Neid taimi võib alati leida sealsetest aedadest ja peenardelt. Sul pole õiget Cottage Garden'it, kui sealt puuduvad lillherned, sõrmkübarad, roosid või tarbepeenardelt lehtpeedid-kapsad, lattoad ja lehtsalatid. Eks neid 'must have'isid on muidugi veel mitmeid teisigi. Kuigi mulle inglise aiad väga meelivad, ei ole ma püüdnud midagi sarnast endale luua. Õigupoolest, mul ju ongi vaid natuke aia moodi kogum taimi paaris peenras. Siiski on ühte sooja nurka kokku saanud mõned saareriigile omased taimed.

See nurgake on tegelikult saatuse tahtel kujunenud mini müüriaed (walled garden, jällegi väga English!) - meie endine kasvuhoone, mis mõned talved tagasi raske lumega kokku langes. Hoone taastamiseni pole me jõudnud (ja pole kindlad, kas sellisel kujul ongi seda üldse tarvis), kuid lavad selles on siiani säilinud ning kannavad maasikaid, vähekest supirohelist ning minu pottides olevaid hellikuid. Ja sellel suvel veidike ka 'inglise taimi'. Mõnda neist tutvustakski teile.

Lillherneid polnud ma varem kasvatanud. Aga kuna nad pea igas aiaajakirjas vastu vaatavad ("nüüd on aeg külvata", "nüüd on aeg latvu näpistada", "nüüd on aeg õue istutada" jne jne), siis mõtlesin, et katsetan. Lillhernest soovitatakse Inlismaal juba sügisel külvata ja kasvuhoones ette kasvatada, nii pidi saama kõige kõrgemad ja õierohkemad taimed. Meil muidugi see soovitus ei päde, seega külvasin seemned pottidesse alles märtsi lõpul. Valisin kõige tugevamalõhnalised sordid, sest lõhn on asja juures kõige olulisem, ilu muidugi natuke ka! Loomulikult kippusid taimehakatised algul venima, kuid kärpimine ja aegsasti välja istutamine on viinud kaunite õitsvate taimedeni.

Lathyrus odoratus
Lillhernes/ Sweet peas
Toestuse tegin ka traditsioonilise-inglisepärase: sarapuu keppidest vigvamid. Nüüd vaatan vaid, et pisut lühikeseks kipuvad jääma. Kuu aega ilu ja õisi alles tõenäoliselt ees. Tublilt olen ma ka äraõitsenud õisi noppinud, sest ajakirjad ikka käsivad-juhendavad ju. Ilusad ja lõhnavad on nad küll!

Lathyrus odoratus
Lillhernes/ Sweet peas in bloom
Teisel pool on mul aga lattoad. Ka neid kasvatan esmakordselt. Kui aedoad üldse see aasta väga kehvasti idanesid ja edenesid, siis need kasvasid küll mühinal, isegi külmast hoolimata. Nüüd tulevad juba esimesed kaunad; ja kui maitsvad nad on!

Phaseolus coccineus
Lattoad õies/ Blooming runner beans
Phaseolus coccineus
Kõrgusse roninud lattoad/ Sky high runner beans
Ajakirjadest hakkasid mulle väga meeldima ka lembeliiliad. Kohe väga-väga. Nii lihtsalt pidin saama mõne. Sain Avon Bulbsist 'Taw Walley' ja E-Bayst 'Blue Magic'u. Esimene on väiksem, kitsamaleheline ja ilusa tumeda õiega. 'Blue Magic' on aga kaks korda suurem, leht laiem ja õis pisut heledam. Mõlemad on heitlehised sordid ja peaksid kannatama mingil määral ka miinuskraade - 'Blue Magic' isegi kuni -15'C. Kuna nad on mul pottidesse istutatud, siis praegu katsetama ei hakka. Mitte ei raatsiks kaotada.

Külvasin kesksuve veel ka 'Headborne Hybrids' seemneid, mis on väidetavalt kõige külmakindlamad. Taimekesed viin küll esimesel talvel varju alla, kuid edaspidi kavatsen jätta peenrale. Eks siis nende pealt näe, mis lembeliiliaga tegelikult väljas Eesti oludes saab.

Agapanthus 'Taw Valley'
Lembeliilia/ Agapanthus 'Taw Valley'
Agapanthus 'Blue Magic'
Lembeliilia/ Agapanthus 'Blue Magic'
No ja nii nad mul seal on, seltsiks veel rosmariinid pottides ja üks püsisibul, ümbritsetuna oreganost. Sibul on täitsa harilik, talvitub kenasti ja õitseb igal aastal. Selline inglise nurk.

English Corner
My little English Corner
English Corner
My little English Corner
Summary: My Little English Corner

Some plants remind me a English Cottage Gardens. If you don't have sweet peas, foxgloves and roses or kale, chard and runner beans on your veg plot, you don't have a real cottage garden. Surely there are many more characteristic plants but these few feel absolute must haves.

I haven't created any typical English cottage garden schemes to my garden in attention. Probably these few that I have, are somewhat Estonian cottage garden borders. However, there is a corner in my garden, where I happen to have those feature plants mingled together. It is actually an old greenhouse foundation, like little walled garden, where I still have beds for strawberries, kitchen greens and peas-beans. But in one side I have my tender plants in containers and my sweet peas. Agapanthuses, rosemarys and pampa grass 'Pumila' are in pots, sweat peas in ground. Surrounded with oreganum plants, they create nice fragrant combination. Nothing special, but little English to me in some ways.

Agapanthus 'Taw Valley'
Agapanthus 'Taw Valley'
I haven't grown sweat peas before so I'm quite new with them. I sow my sweat peas back in March and planted out in May. By now they have bloomed about a month or so. I deadhead them regularly to prolong blooming. I also made them special hazel supports, just like in English gardens! They perform and smell really nice. I have my Agapanthus plants also for the first year. 'Taw Valley' was ordered from Avon Bulbs and 'Blue Magic' was bought from E-Bay. I'm surprised how well they bloom for the first summer.

And I have my runner beans as well! Aw, how good they taste! 

5 kommentaari:

  1. For me Agapanthus always is a plant of English garden Tistou. I tried to grow it but unsuccessful, it does not bloom the third year. Love your photos!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh, how sad! I hope to make them come back. We will see how it works out next summer!

      Kustuta
  2. Tore ja armas ja lõhnav ka pealekauba :) Lillherned on imelised, kasvatan ka ikka. Lembeliilia uudiseid oli tore lugeda. Olen ka neid piilunud, aga piilumiseks on jäänudki. Kus sa neid ületalve hoiad? Neid pottides.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on nad istutatud pottidesse ja pottidega maasse. Hoian niikaua väljas, kui lehed läinud ning siis kavatsen tuua sisse. Meil on selline kuivapoolne majaalune kelder. Panen kannajuurikatega koos nn kartulihoiuruumi, kus kartul ise tegelikult hästi ei säili- mugulad lõpuks hakkavad närbuma. Kannad on seni aga hästi talvitunud. Võib-olla pean potte vahel veidi niisutama, et päris krõbekuivaks ei jääks.

      Kustuta
  3. Download aplikasi ayam bangkok aduan di situs Agen Judi Online Bolavita

    VastaKustuta