teisipäev, 3. juuni 2014

Tuline suvelillepeenar

Inglise iluaianduses on kasutusel mõisted "hot border" ja "hot bed", mis tähistavad soojades (kuumades) toonides lopsakat/troopilist suvelillepeenart. Sellise peenra lahutamatud osad on kannad, daaliad, ingverid ja muud lehtdekoratiivsed või kollaseid-oraanže-punaseid õisi kandvad taimed. Olemuselt külluslik ja pisut isegi ülevoolav, on ta aia päikeline punkt. Hot-hot! Vähemalt selline mulje on mul jäänud "Gardener's World"i ajakirjast ja aiasaadetest. Carol Kleini "hot borders" Glebe Cottage's on võrratud, nagu ta isegi! Sel suvel püüan midagi sarnast luua.

Ettevalmistusi oma tulikuuma peenra rajamiseks alustasin veebruaris, tellides Inglismaalt vajalikku taimmaterjali - daaliaid, kannasid ja kaeralilli. Nüüdseks on nad pottides kasvanud piisavalt, et välja istutada. Lõunapoolses majanurgas kasvasid kannad ka juba eelmine suvi. Nüüd otsustasin peenart laiemaks kaevata, et ka teised kompanjonid juurde mahuks. Kaevamine pole paraku kerge töö, eriti murus. Sinna kadus mu pühapäev, kuid tulemusega olen rahul.

New Hot Bed
Veidi üllatav kooslus - tulbid ja kannad /Beginning of my hot bed with bit strange community - tulips and cannas
Hetkel on kooslus muidugi parajalt veider - tulbid ja kannad, taimed totaalselt erinevatest aegadest. Kui tulbid lõpetavad, tulevad nad korvidega välja ja asemele saab sobivaid suvikuid. Vana maasikamaana on muld hea, kuid lisasin sellegi poolest ohtralt kõdusõnnikut. Kannad ja daaliad on aplad taimed. Kui vett ja toitaineid on piisavalt, kasvavad nad see-eest väga kiirelt.

Istutasin peenrasse oma möödunud suve kolm kanna sorti, lisaks mustalehise daalia 'Bishop of Llandaff' ning kaeralilled 'Queen Mary II' ja 'Babylon'. Kolm kannat ootab veel maalesõitu ning kuskilt loodan leida mõne riitsinuse taime. Täna Nõmme turul neid küll võtta poleks olnud. Ehk leiab veel. Peenra arengust ja lugudest plaanin kirjutada edaspidigi. Hetkel on nii, nagu piltidelt paistab.

New Hot Bed
Hetkel veel jahedates toonides/ At the moment cool in colour, I hope to turn my summer flower bed into real hotspot

Summary: New Hot Bed

I absoluteley adore Carol Klein and her tales from Glebe Cottage in 'Gardeners World'. I've been influenced by her hot borders for the most. It gave me an idea to create one of my own as I'm a big fan of cannas and other tropical looking plants. I've had cannas successfully for some years now but I never tried to combine them with other summer delights. This year however, I have a plan to mix them with dahlias, ricinus and crocosmia for sizzling look!

To bring my idea to life I had to dig and widen my canna bed from last summer. It was quite tiny one and was filled with tulips in autumn anyways, thus this awkward look at te moment - tulips and cannas, plants from totally different seasons. Preparations started months earlier however, when I ordered dahlias 'Bishop of Llandaff'', crocosmia 'Queen Mary II' bulbs and some new canna cultivars from England and planted in pots. By now they had grown enough to plant outside. I hope that the weather will stay warm and won't do any tricks here!

Hot bed is one of my major summer projects this year and I will keep you posted about the developments! 

4 kommentaari:

  1. Tõepoolest, see võib võimas vaatepilt olla:)

    VastaKustuta
  2. Palju Sul riitsinust vaja on, ma saaksin ehk paar tükki annetada. Tohutult kaua võttis neil sel aastal väljaronimine aega, alles nüüd tulevad korralikud ninad ja seda kasvuhoones...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma arvan, et kaks on küllalt! Kui on punaselehised ja jääb üle, siis teeks kaupa küll!

      Kustuta