reede, 6. juuni 2014

Siberi iiris - Iris sibirica

Siberi iirised õitsevad sellel kevadel väga kaunilt ja rikkalikult. Mulle meeldib nende sinine värv, õite õhuline olemus ja sügiseni kestev kena lehestik. Ilu kevadest kevadeni, sest lõikamata jäetud õievarred seemnekupardega kaunistavad ka talvist aeda.  

Minu siberi iirised pärinevad Räpinast. Rusikasuuruse taimepundi sain kooliaiast tehtud istutustööde eest tasuks. Nüüd, palju aastaid hiljem on sellest kämbust saanud aia peenra telg ja püsikupeenra keskpunkt. Eks neid juba tulekski jälle jagama hakata. Räpina koolil on homme aga sünnipäev, lähen vaatan ka sealsed siberlased taaskord üle. Kõik muu kaa! Oh seda armast aega ja helgeid mälestusi. Tulen jälle!

Iris sibirica
Iris sibirica
Õievarte kohta lugesin muide kuskilt sellist tarkust, et kui need lõikamata jätta, siis on järgneval aastal õitsemine nigelam. Erinevatel põhjustel olen siiani seda teinud, kuid möödunud sügis jätsin meelega lõikamata, sest muutunud ilumeel väärtustab ka närbumist, viljade teket ja talviseid varsi. Ja ma pean ütlema, et õitsemine sel kevadel pole küll kannatanud, pigem vastupidi! Kuidas teie toimite? Millised on kogemused?

Iris sibirica
Aia peenar iirisevahus/ Garden border in iris foam
Iris sibirica
Siberi iirised/ Iris sibirica
Iris sibirica
Siberi iirised püsikupeenras/ Iris sibirica in Perennials Bed
Iris sibirica
Iris sibirica
Summary: Iris sibirica

Siberian Irises are blooming particularly well this spring. I love the indigo blue colour and airy appearance of their blooms. Leaves and whole clump looks good all year round also and providing good winter interest if flower stems are left to stay on plant. Some are claiming that if flower stems are left uncut, next springs blooming will suffer. I haven't found any proof to that so far. My Siberians are doing good year after year. Maybe this theory applies to cultivars, as I'm growing species.

All my Siberians are originating from a single little clump, size of a fist, which I got from my school garden about 15 years ago. Now, divisions are giving a back bone to one of my garden borders and making a centre piece of my perennials garden. Probably they should be divided soon again and I could start a river bed made of Siberian Irises, for example.

6 kommentaari:

  1. Siberlased on minu suured lemmikud ka. Tänavu aga on neil lehtede kallal kahjurid ja taimed üsna nigelas seisus, kuigi pärast tagasilõikamist hakkas lehestik kosuma. Õisi ma tänavu ilmselt ei näe, aga vähemasti jäävad ellu.

    Ma olen sügiseiks õievarred tagasi lõiganud.

    VastaKustuta
  2. Lõunas on ilmselgelt soojem.:) Meil siberlased veel ei õitse, paar päeva läheb kindlasti veel enne kui esimesed avanevad.

    VastaKustuta
  3. Mul jäid eelmisel aastal muude jamade tõttu siberlased lõikamata ja sel aastal tundub õisi väga vähe tulevat.
    Kirjutasin Sulle Gmaili sõnumitesse riitsinuste kohta midagi.

    VastaKustuta
  4. Palun mulle ka üks kämbuke :).

    VastaKustuta
  5. Nii armas õhuline meri voogamas. Minul kogemusi pole, sest siberlasi meil veel ei ole...ehk kunagi :)

    VastaKustuta