neljapäev, 19. juuni 2014

Põualiblikas - Aporia crataegi

Mitte iga valge liblikas pole kapsaliblikas. Kuid just sellise mulje võib tavaliselt valge liblika märkamine paljudele jätta. Kõige suurem valgete liblikate seas on aga hoopis põualiblikas. Kapsad pole põualiblikale mokkamööda, pihlakad hoopis on. Ja kuna pihlakale on õunapuu lähedane, siis ka sellest ära ei öelda. Kesk-Euroopas ollagi põualiblikas kui viljapuuaia kahjur. Meil on ta mittesage ja peamised levialad jäävad Lõuna- ja Lääne Eestisse ning Saaremaale. Seega arvestatavat kahju ta kindlasti ei tekita.

Kui tähelepanelikult vaadata, siis on aru saada küll, et põualiblikas on suurem ja tema lend erineb kapsaliblika omast. See on hoopis laisem ja lauglevam, nagu mõnel troopikaliblikal. Lähedalt vaadates aga näeb põualiblika delikaatset ilu. Valged tiivapinnad on raamistatud mustade soontega, mis on tugevalt esil nii tiiva üla-  kui alaküljel. Vanematel isenditel on valged soomused tiibadelt maha kulunud, jättes mulje kui läbipaistvatest viraažakendest. Õigupoolest on nad väga sarnased troopilistele monarhliblikatele, ainult et on valged siis.

Aporia crataegi
Põualiblikate seltsing koduteel/ Black-veined white butterflies on my home road 15.06.2014
Mina kohtasin põualiblikaid möödunud pühapäeval oma koduteel. Olid kogunenud niiskele kohale jooma ja mineraale maitsma. Hea meel, et neid minu jaoks algselt "Viidumäe liblikaid" (sest aastaid nägin neid vaid seal) ka kodukohas aina enam kohata on. Ainult et põuda nad küll kuulutamas pole, aina sajab. Isegi lund. Oh hullu ilma!

Viidumäe
Põualiblikas Viidumäel 2010/ Black-veined white butterfly
Viidumäe
Aporia crataegi/ Viidumäe 2010
Summary: Black-Veined White Butterfly

White butterflies are well known as brassica pests. But not all of them are into cabbages. The biggest of whites, black-veined white is interested in rowans instead, as their caterpillars are feeding on rowans. But sometimes on apple trees as well and in some parts of Europe they are considered as orchard pests.

In my opinion black-veined white is a very beautiful butterfly, resembling a bit of tropical monarch butterflies, just only being white. As they are bigger than their other white cousins, their flight is also more loose and soaring. It is fascinating to watch them flying. I'm very glad that they are more and more apparent in my neighbourhood.

Viidumäe
Black-veined white butterfly in Viidumäe, Estonia 2010
Viidumäe
Black-veined white butterflies in Viidumäe, Estonia 2010


7 kommentaari:

  1. Väga ilus ja õrn on see põualiblikas, pildid muidugi ka

    VastaKustuta
  2. Imelised pildid. Ma olen ka neid tegelasi koduõuel näinud, aga rohkem suve poole.

    VastaKustuta
  3. Kuidas need pildid Sul koik alles on! Vaga tubli. Ja Sa kirjutad nii huvitavalt, linna inimesed voiks paris lugema hakata :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks ma ikka olen kõik pildid alles hoidnud ja "arvutikurat" on seni kõvakettaid-talletajaid säästnud. Väga põnev on seejuures aastatetaguseid pildiseeriaid üle käia. Tulevad meelde konkreetsed tollased käigud, olemised, hetked ja muljed.

      Kustuta
  4. Milline imeline joonestus/loe: joonistus meie maailma :) -liblikas....:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mu meelest ka! Seejuures ei ühtegi juhuslikku joont!

      Kustuta