esmaspäev, 17. märts 2014

Liigvarane hõise

Vist sai liialt rõõmustatud ja rahul oldud selle varase sooja ja tärganud taimede üle. Ja see, et talv nüüd veel oma küüsi näitamas on, pole midagi imestusväärset. Vaadakem kalendrisse ja olgem realistid! Eks ma ütlen seda ennekõike endale, kuid eks õhinas olid paljud teisedki.

See, kuidas tänaöine külm (-10 'C) tärganud taimedele ja paisunud pungadele mõjus, saab selgeks hiljem. Varased õied viis ta kindlasti endaga.  Lumikellukesed peavad vastu, kuid õrnad krookused-iirised on arvatavasti selleks korraks lõpetanud. Mures olen tulpide pärast, sest seinaääres ilmselt pole piisavalt kaitsvat lund ning mind ennast maal neile seda kaitseks kühveldamas. Ilmateate järgi on üks krõbe öö aga veel ees, seejärel võiks pehmemaks minna. Hetkel pole mul midagi muud teha kui oodata, vaadata ja loota. Parimat.

Laupäevase lörtsisaju järel oli danfordi iiristest pisut ilu veel järel.
Iris danfordiae
Iris danfordiae in snow

Summary: Happy too early

Wrong were those who thought that winter was over. Yes, it was warm for weeks; yes, many birds from south had arrived; yes, many blooms were open. But it all doesn't matter. Winter is back and no one should be surprised by that. Just take a look into a calendar. It's a winter! I'm saying this mostly to myself, who I was, cheery and happy about early spring.

The extent of damage from this past frosty night with temperatures down to -10 'C is about to be seen in near future. Surely it took away all the papery blooms of early irises and crocuses. But how it affected swollen buds of different shrubs and trees and emerging perennials can be seen later on. Another very cold night is ahead before milder spell takes over from west. At the moment there is nothing to do but hope for the best! 

5 kommentaari:

  1. Tulpide lehtede otsad rikub see külm kindlasti, kas ta ka õiepungadeni jõuab, näeb hiljem. Muidugi oli hõiskamiseks vara ja minu tegi see liigne soojus pigem ettevaatlikuks, selge oli, et külm tuleb ja mitte ainult sel korral

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh, eks kõik selgub, kui saabub nädalavahetuse sula.

      Kustuta
  2. Mulkidde tarkus ytleb varakevade kohta, et suve soe ja talve kyyned... Pidage vastu! :-)

    VastaKustuta
  3. Ma usun, et suurt kahju ei sünni, sest lumi on ka maas ja see kaitseb. Tulbilehed on varemgi lume all olnud. Aga õitsema läinud krookused nirutab küll ära.

    VastaKustuta