neljapäev, 27. märts 2014

Sieberi krookus 'Tricolor' - Crocus sieberi 'Tricolor'

Krookustest avasid oma õied esimesena Sieberi omad tulbipeenras, juba nädalapäevad tagasi. Ilmselt on nüüd teisigi põnevaid õitsejaid juurde tulnud, kuid nendest edaspidi. Esimestest ikka esimesena!

Sieberi krookuse 'Tricolor' sibulad said istutatud ülemöödunud sügisel. Suurest pakist jagus sibulaid kahte kohta tulbipeenras ning üks punt sai sokutatud püsikupeenrasse. Sieberi krookuste olemusest ja vajadustest ei teadnud ma siis midagi. Arvasin, et krookus on krookus. Alles siis, kui järgnenud kevadel külmalt tuulepealselt nurgalt tuli üles vaid üks hädine taim, hakkasin uurima võimalikke põhjuseid ning seda, kellega üldse tegemist on.

Crocus sieberi 'Tricolor'
Crocus sieberi 'Tricolor'
Aga enam vähem niipalju kui on allikaid, on arvamusi siberi krookuse külmakindluse osas. Algavad need USDA zone 3st ning mõne arvates on taim külmakindel vaid zone 7st. Ka meie Sulev Savisaare entsüklopeedia jätab otsad lahti, vahendades Aino Paiveli arvamust, et liik ei ole meil kuigi vastupidav ning Savisaare enda kogemust, et sordid 'Firefly' ja 'Violet Queen' on aastaid hästi vastu pidanud. Eks nii jääbki meil endil kogemusi koguda ja vahetada.

Crocus sieberi 'Tricolor'
Crocus sieberi 'Tricolor'
Crocus sieberi 'Tricolor'
Crocus sieberi 'Tricolor'
Crocus sieberi 'Tricolor'
Crocus sieberi 'Tricolor'
Minu tulbipeenra punt on alles, kuigi justkui hõredam kui möödunud aastal. Hädine taim hädise õiega külmal tuulepealsel nurgal on ka alles, samamoodi kui eelmine kevad. Ja püsikupeenra punt oli alles tõusmas, seega hinnanguid selle kohta saab anda hiljem. Kuidas on aga Teil?

Summary: Crocus sieberi 'Tricolor'

From my crocuses the Sieberi 'Tricolor' in my warm tulips bed was first to bloom this year. It opened its bloom last weekend already. But it was expected so, as siberian crocuses are one of the most early ones.

I planted my Sieberis two years ago, two groups to my tulips bed and one group to perennials bed. I thought they were no different from other garden crocuses. But if in following spring one group on cold windy corner didn't come up I started to look for information about their hardiness and requirements for the growing conditions. Almost every source provided different hardiness rate, starting in some cases from USDA zone 3 and some claiming that they are hardy only to zone 7. With information so variable, we have to collect and share our own experiences I think. Two relatively mild winters and springs in my zone 5/6 garden have shown that 'Tricolor' is hardy in sheltered spots but can be damaged on sites where wind blows away protecting snow. What are your experiences and thoughts?

8 kommentaari:

  1. Kuna ma eriti tulbifänn ei ole, siis sibulaid suvel kuivatamiseks välja pole võtnud ning vaatan, kes peavad aias sama hästi vastu nagu vanad head Darwini tulbid. Pigem kaldub vaekauss algliikide kasuks. Aga lehed on juba 10 cm pikkused.

    VastaKustuta
  2. Krookusteta jääb kevad poolikuks.
    Aga pisike parandus - Crocus sieberi ei ole mitte siberi, vaid Sieberi krookus ja tema alaliigid on atika ja atose krookused

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olulised täpsustused, ikka tänulikult ja parandame.

      Kustuta
  3. Tere! Kas ma tohin kõige ülemist krookusepilti joonistamiseks kasutada? Siin on näiteid, mida ma sellega teeksin: http://pakstadi.deviantart.com/gallery/

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere-tere! Luba antud ja soovin head joonistamist! :)

      Kustuta
    2. Mis välja tuli: http://pakstadi.deviantart.com/art/Crocus-sieberi-Tricolor-584699257

      Kustuta