teisipäev, 24. september 2013

Suvest sai sügis

Laupäeval oli suve viimane päev. Pühapäevane pööripäev muutis juba kõik. Aga laupäev oli soe (+20) ja päikeseline. Ringi lendasid viimased liblikad ja kimalased, õunapuus siristas ritsikas oma hüvastijätulaulu. Kuigi puudes oli juba palju kollast ja enam ei olnud klassikaline suvi, võis siiski mõelda, et on suvi. Üpris haruldane, et ta niiviisi astronoomilise sügise tulekuni vastu pidas.

Aias võis leida hiliseid õitsejaid.

Cosmos
Kosmosed on ühed minu lemmikud suvelilled/ Cosmoses are one of my favorite annuals
Cosmos
'Purity' pakist on vaid mõned "pure"/ Only some are pure from 'Purty' seed pack
Siil- ja päevakübarad jätkavad oma show'd, ilmselt esimeste külmadeni.

Rudbeckia fulgida 'Goldsturm'
Rudbeckia fulgida 'Goldsturm'
Echinacea 'Rubinstern'
Echinacea purpurea 'Rubinstern'
Echinacea 'Tiki Torch'
Echinacea purpurea 'Tiki Torch'
Echinacea 'Salsa Red'
Ka hääbuvates õites võib ilu näha, Echinacea purpurea 'Salsa Red'/ One could see a beauty in fading flowers too!
Hästi tore taim on metssalvei. Kui pärast kesksuvist õitsemist õievarred maha lõigata, saab sügiseks uue samaväärse õiepuhma. Peaks teda rohkem kasutama.

Salvia nemorosa 'Ostfiresland'
Salvia nemorosa 'Ostfiresland', second flush of the year
Sedum 'Herbstfreude'
Sedum 'Herbstfreude'
Phytolacca americana
Ameerika keermesmari/ Phytolacca americana
Liblikatest oli liikvel veel väikesi kapsaliblikaid ning üks väike kärbtiib ja admiral. Rändlinnud ei olnud veel liikvel ning laupäeval nägin veel ka pääsukesi.

Polygonia c-album
Väike-kärbtiib/ The Comma
Vanessa atalanta
Admiral/ The Red Admiral
Pühapäeval muutus kõik. Tõusis tuul, rebis puudelt lehti ning tõi kaasa kauaoodatud vihmasaju. Temperatuurid langesid. Suvest sai päevapealt sügav sügis.  


Summary: Summer turned into a Fall

It was summer's last day on Saturday. It was warm and sunny with temperatures up to + 20 degrees in Celsius. Some late butterflies flew around and bumble bees were busy with finding nectar from last blooms. As the natural meadows are turning brown already, gardens gather a great importance as source for nectar. It is the availability of energy rich food that guarantees the successful overwintering. Planting late blooming and nectar filled plants should be in agenda of any caring gardener. There are still many bloomers in my garden, like rudbeckia and many echinaceas. Especially pleasing is Salvia nemorosa which is putting up its second flush of flowers. I was late with sowing cosmos this year , but now they are in full bloom and bumble bees are enjoying them as much as I do. If the first frosts stay away, their show could go on for weeks. On Sunday however weather changed radically. It turned very windy and rainy so it was clear to anyone - Fall had arrived.

Perennials bed
Suve viimane päev/ Last day of this summer

3 kommentaari:

  1. Ilusat sügise algust! Minu arvates on need õitsemist lõpetavad siilkübarad väga dekoratiivsed - nagu oleks kübarast järsku papaaha või Buckinghami paleevalvurite karunahast müts saanud. Mis kõrreline Sul seal suve viimasel pildil kasvab?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh-aitäh!!! Kõrreline on siidpööris 'Morning Light'. Istutasin ta kevade poole ja on täitsa kenasti sirgunud. Mõtlen nüüd, kuidas teda talveks paremini kaitsta ja ilmselt kogu talve pean nagunii paluma ja palvetama, et ellu jääks. Ehk jääb. Siidpöörised on väga toredad!

      Kustuta
  2. Siidpöörised on väga ilusad ja ega nad nii väga hellikud polegi, nad ei taha elada tuulises kohas, aga kaitstumas kohas talvituvad nad meil ilma katteta.
    Aga liblikaid meil enam polegi :(

    VastaKustuta