kolmapäev, 5. juuni 2013

Roheline vaikelu

Kirev kevadõite pillerkaar on selleks korraks ümber. Viimased tulbid on poetanud oma kroonlehed ning saabunud on vaheaeg, mis pakub vaid üksikuid värvilaike. Nii on kuidagi kujunenud, et oluline tähelepanu on koondunud kevadootusele ja aia sibullillede õitega ülelaotamisele. Kiired kevaded oma värvide virr-varriga on ilmselt paratamatult loonud olukorra, kus esimene õhin saab mööda ja aedniki peab hinge tõmbama. Seetõttu ehk on mul jäänud tähelepanuta hiliskevade-varasuve õitsejad ning hetkel ongi meil vaid rauge rohelus, mõne sinise või purpurse õiega siin-seal. Kuid ootel on pojengid, nelgid ja kogu südasuvine küllus!

Perennials bed & sempervivum bed
Püsiku- ja mägisibulapeenrad juuni algul/ Perennials bed & sempervivum bed
Perennials bed
Püsikupeenar/ Perennials bed
Perennials bed
Püsikupeenar/ Perennials bed
Iris sibirica
Iris sibirica
Iris sibirica
Iris sibirica
Allium 'Purple Sensation'
Allium 'Purple Sensation'
Iris sibirica & nameless garden iris
Iris sibirica & nameless Iris cultivar
Õitsvaid põõsaid meil üldiselt ei ole, vaid tatari kuslapuu ning temagi tuli kuidagi täiesti juhuslikult, aastaid-aastaid tagasi mõne teise taime potis olnud "umbrohuna". Võrsekesest on saanud suur põõsas.

Lonicera tatarica
Lonicera tataricum
Nädalavahetus oli kuum, pühapäeval +27. Nüüd on veel kaks sellist päeva olnud lisaks ja hommegi veel vist üks tulemas enne kui veidi jahetamaks taas tõmbab. Hambad ristis ja silmad higist kibedad tuli muru niita, kannadele peenar kaevata ja muid peenraid kobestada-rohida. Kõike ei jõudnud, nagu alati. Tulles tabasin end mõttelt, et kas sellel on üldse mõtet; kaks nappi päeva rabamist, ei hetkegi õieti hinge tõmmata ja nautida seda, mis tehtud. Aga on ikka mõte. Kasvõi tegemise mõte.

Canna 'Durban' & 'General Eisenhower'
Kannad said õue/ Canna indica cultivars in new bed
 
Summary: Green silence

Lushious blooming of spring bulbs is over as the last tulips have faded. It seems that in my plant choices so far I have had concentrated more on early bloomers and late summer perennials. Thus, at the moment only some blue shades of Iris sibirica and Alliums can be found in my garden. It can be taken as a shotage but as well as a well maching break from bright colours before the summer perennials set in.

Past weekend was very hot for this time of a year in Estonia. Temperatures have been up to +28 'C since Saturday and it  is predicted so untill tomorrow. Thunderstorms are accompanied. I finished my new canna bed and planted some cultivars out. This weather must be best for them! Hope there won't be any freezig nights on the way. 

5 kommentaari:

  1. Loomulikult on tegemisel mõte. Aga seda ilu imetlemise ja aia nautimise aega tuleb ikka ka võtta, kasvõi varahommikul kohvitassiga aias jalutades või hilja õhtul enne tuppa minekut ringi vaadates. See ju tasubki suure vaeva :)
    Mul on samamoodi praegu aias roheline õiteootus, peaks täitsa ette võtma ja uurima, kuidas juuni algusesse ka veidi õieilu lisada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Loomulikult tasub, ja nii ongi. Püüan rohkem hetki leida, et vaadata ja olla.
      Lihtsalt see viimane kord vist läks nagu orav rattas, mõte peas paaniliselt ketramas, mida jõuab, mis jääb tegemata.
      Lõpuks oli toss igatipidi väljas, lahkumise aeg jõudis liiga kiirelt kätte ja linnaminekusk polnud mingit tahtmist.

      Muhediku mainitud iirised on tõesti praegusel hetkel heaks üleminekuks. Väga suursugused ja uhked lilled. Tuleb natuke vaadata aiablogisid, mis teistel hetkel õitsemas on! ;-)

      Kustuta
  2. Ma naudin alati neid lühikesi rohelisi perioode suurõitsemiste vahel. Silm haarab ka seda väärtuslikku osa aiast, mis muidu jääb värvilaikude varju. Lehed, oksad, võrsed, haabitused, käbid, pungad, puud ja põõsad on mõnikord rohkem vaatamist väärt kui suured ja lopsakad õied.

    Noh, tegelikult õitsevad meil aediirised :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on mõned, aga kunagi saab ka mul uhke iirisepeenar olema. Mulle nad samuti väga meeldivad ja sordid-värvidki juba valmis valitud.
      Oh jah. :D

      Kustuta
  3. Vaata, Muhedikul on hea mote - puud ja pungad ja kabid ja sipelgad ja kes-teab-mis-koik-veel VAARIVAD KA TAHELEPANU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VastaKustuta