kolmapäev, 19. juuni 2013

Minu väike hostanurgake

No kellele ei meeldiks hostad?! Ilmselt selliseid siiski on, kuid valdav osa aia ja taimedega tegelejaid teeb läbi teatava "hostaperioodi", vaimustudes neist toredatest taimedest ja lõpututest lehevärvi kombinatsioonidest. Ega päris puhtalt pole pääsenud minagi. Vanast kodust oli meil tuua kaasa vaid sinihall hosta. Aastate jooksul tuli juurde paar kirjulehelist. Oma sinihalli eelmine kevadel ümber istutades otsustasin luua väikse hostanurga, kuhu tõstsin juurde ka teised seni juhuslikult olnud kirjulehelised. Tekkis väike hostapeenar, nimetagem või minikollektsioon. Sügisel tõin väga soodsa hinnaga Juhani puukoolist juurde mõned sordid. Sügis oli neil juba lehed viinud, kuid kevad kostitab toredate leherosettidega - olen saanud tublid taimed.

My little hosta corner
Hostanurk/ My little hosta bed
Peenrake on maja põhjaküljel, kirjulehelise siberi kontpuu ja laanesõnajalgade embuses. Taimed saavad päikest vaid paari tunni jooksul hommikul, mõned natuke kauem, mõned vähem, nii kuidas päike käib.

Hosta 'Paradigm', 'Abiqua Drinking Gourd' & 'Ausust Moon'
Uuekesed Juhani puukoolist/ New aditions from last fall (from left) Hosta 'Paradigm', 'Abiqua Drinking Gourd' & 'August Moon'
Eelmisel sügisel (alles oktoobris) istutatud taimed näevad välja juba nagu paar aastat omal kohal kasvanud. Tulid mullast üles küll pisut hiljem kui teised hostad selles peenras, kuid on kenasti järjele jõudnud. Vasakult kirjuleheline 'Paradigm', sinine 'Abiqua Drinking Gourd' ja kollane 'August Moon'.

Hosta 'Fire Island'
Sellekevadine tulija / New addition from this Spring - Hosta 'Fire Island'
Sellel kevadel ei saanud letile jätta kirgas-kollast 'Fire Island'it. Nii sai väike lisa kollektsiooni. Üks vaba koht on veel seal. No võib-olla äärmisel juhul kaks. Pean hoolega valima. Väga tahaks 'Orange Maremalad'i ... ja mõnda ikka veel... oh well.

My little hosta corner
Uued ja vanad, 'Stained Glass' keskel, sinihall hosta paremal. Valgekirjut kahjuks ei tea.
Ja siinkohal pean ütlema, vihkan tigusid! Kuigi aednik on üldjuhul lahke ja kõike ja kõiki armastav inimene.

Summary: My little hosta corner

Who wouldn't love hostas?! Probably most of the plant lovers in some point in their gardening journey have to survive the obsessions for hostas. I'm no exception. Though I'm not that deeply fallen that I have to have every single cultivar in my possession, I like them a lot and would love to have a little collection of my own. I started off last fall with new hosta bed with some plants I had previously around my garden. I gathered them together and added some new exciting cultivars like Hosta 'Paradigm', Abiqua Drinking Gourd' and 'August Moon'. All together now they form nice little collection to cheer about.  

8 kommentaari:

  1. Huvitav minul teod hostadeni ei ole jõudnud, ptui, ptui, ptui. Aga suvelilli, nagu võõrasemad ja petuuniad, pistavad suure isuga.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Võib-olla on Sul juhtunud teo-resistentsemad sordid! Ei kõlba teo hamba alla.... :D

      Kustuta
  2. Armas peenar. Kindlasti mahuvad sinna veel mõned hostad - kui peenart laiendada :) Mõned sordid maitsevad tigudele rohkem kui teised. Tavaliselt need paksemad sinakamad jäävad tervemaks.Sügisel, kui hostad üsna kähku külmast rikutud saavad, tekib mõte, et midagi muud oleks parem, kuid kevadel kui nad kiirelt ja värskena maast kerkivad on ikka väga kena pilt. Mul on väga vähe ruumi hostadele ja mõtlesin et peaks valima eriti rangelt neid, mida teod ei armasta ja eriti neid, mis sügisel kauem kenad on. Ning väiksemaid. Ja püstisemaid. Ja soovitavad oleksid ka ilusad lõhnavad õied. Aga tegelikkuses kõik need head omadused on olemas, kuid mitte tingimata ühelsamal taimel.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh. Ma lähen täna Harku vaatama... vb on midagi pühadeks maale kaasa võtta! :P
      Tegelikult on hostade seas nii toredaid variatsioone, piklikulehelisi ja pisi-pisisid... Najah.

      Kustuta
  3. mINA SAIN OMA ESIMESE HOTSA ammu, kingiks. Surkasin maha. No jah, egas ma siis mingi aiahoolik- lillehoolik polnud ka. Suht ükskõikselt kuskile ta surutud sai. SIis sain järgmise hosta, mille saatus oli sarnane esimese omaga. Jätkuvalt oli mul suhteliselt ükskõik.

    Ja nii nad siis olid seal- ei nad väga idanenud ega mädanenud. Nüüd on neid seitse, minu mini kollektsioon, neist 5 ostsin eelmisel sügisel, mõnekümne sendi eest ühest aiandist, mis muidu nad ilmselt komposti oleks surunud. Põetasin üle talve pottides ja sel kevadel said maha. Sinu peenralt said idee nad tuua põhja-akna alla. Kuigi idee siia midagi panna olemas juba aastaid- ilmselt võtan oma pojukesed nüüd hambusse nagu kass pojad ja teen peenra ära . Aitäh!

    Tigude invasioon on kohutav sel aastal, kuigi üldiselt ma väga ei näe kahju aias. Lihtsalt triimerdades kõrges rinnuni rohus- neid on mustmiljon vist :(

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Togram, mul on hea meel, kui olin abiks. Hostadele pidi hommikune paar tundi päikest olema parim lahendus, niisiis usun, et Su lahendus sai samuti väga hea!

      Kustuta
  4. Oh, ole mureta, neil pisikestel peenardel on kombeks hakata meduuside moodi käituma. Küllap hakkavad nad peagi oma haarmeid ja kombitsaid laiali ajama :D

    VastaKustuta
  5. Mulle meeldib, kui hostapeenar pole ainult hostadest ja need sõnajalad sobivad hostade juurde imeliselt. Osad hostad on ka sügisel kenad - kui selline päikeselisem sügis on, siis säravad küpskollaselt maas koos värvunud puulehtedega.

    VastaKustuta