esmaspäev, 13. mai 2013

Tubased aiad: Phal. bellina F3

Käisin nädalavahetusel maal. Jälle oli kõik nii uus ja värske. Eriti see õrn ja habras rohelisus. Hiirekõrvul kaskede rohelisest on raske midagi kaunimat välja mõelda. Ilm oli pilvealune ja värskelt oli ka sadanud. Kõik lõhnas. Kõike oleks tahtnud salvestada, talletada, jäädvustada. Kahjuks pole see ka parima tahtmise juures võimalik. Pilte sai küll palju siit ja sealt, kuid raske on valida, mida võtta ja mida jätta, mida kõlbaks siia panna. Ju tuleb elamusi veel pisut selitada ja korrastada.

Seetõttu lähen lihtsama teed ja pakun veel ühe iluduse tubastest aedadest. Phalaenopsis bellina, looduslik kuuking pärineb Borneo saarelt. Epifüütse orhideena kasvab puudel varjurikastes metsades. Kultuuris kasvatakse nii potis kui ka plokil. Minu taim on pärit Malaisiast, Ooi Leng Sun Nursery'st. Üldiselt kergelt kasvatav taim edeneb siiski hästi optimaalsetes tingimustes, soojas ja niiskes kasvukeskkonnas. Kõige suurem oht taimele on talvine liigniiskus ja jahedus juurtele, mis potistatult ja aknalaual sageli esineda võivad. Juured lähevad mädanema ning taim hukkub dehüdreerudes. Mõnel puhul õnnestub selline hädaline ka veel tagasi elule põetada. Üks tugevamini lõhnavaid phalanopsiseid.

Minu väike borneo linnaköögi aknal.
   
Phal. bellina F3
Phal bellina F3 from Ooi Leng Sun Orchids
Phal. bellina F3
Phal. bellina F3 mounted on plastic covered mesh, hanging on window sill
Summary: Indoor Gardens: Phal. bellina F3

This past weekend filled me with lot of spring emotions. It had rained in Friday night and so the Saturday's morning was full of smells and freshness. As the trees are leafing, forests look tender green. I did quite a lot of photos and it is difficult to choose from. Maybe I should give it some settling time. So instead,  I go and present another lovely orchid from my collection. Phal bellina is species orchid and originates from Borneo Island. It needs warm and humid crowing conditions. Biggest threat to well being of this sweetly scented phalaenopsis is cold wet feet during wintertime. It can easily happen on window sills and planted in plastic pot. This particular plant is from Ooi Leng Sun Orchids Nursery.

1 kommentaar: