teisipäev, 28. mai 2013

Sadas ja sadas ...

Möödunud nädalavahetusel siis. Terve laupäeva ja teise poole pühapäeva veel otsa. Ja ennegi oli sadanud. Maa on nii vett täis, et astuda ei kannata, rääkimata masinate põllule pääsemisest. Õnnetud olid need veest lainetavad põllud seal meie kandis. Kuid milline pidu ja pillerkaar on see tigudele ja nälkjatele. Arvatakse küll, et aiandusega tegelemine on rahustav ja pingeid maandav tegevus, kuid mind ajas see tigude uputus küll parajalt närvi ja meele mustaks.

Maal oli aga veel viimaseid tulpe ja uutena olid laugud oma pead püsti ajanud. Kuna viimasest käigust oli juba kaks nädalat, siis nägemata jäid kahjuks päris mitmed tulbiliigid ja sordid, T. auceriana, T. clusiana, T. whittallii, 'Lilac Wonder' ja 'Little Princess'. Kõik võib-olla ei meenugi. No järgmine aasta tuleb ehk kevad jälle!

Õitsesid aga mõned hilised, näiteks 'Cum Laude' ja 'Blue Parrot', mis küll oli sinakas lilla, kuid kindlasti mitte papagoi. Nii mitmed Hollandi sordid eelmisest sügisest on mööda. Kahju. Nii kaob usaldus ja ei tahagi proovida. Muuseas ühestki Hollandi nn "aiapoe" iirisest ei ole õiget sorti tulnud. Olen nii 6-7ga proovinud ning kõik mööda!
  
Tulipa cumlaude
Tulipa 'Cum Laude'
Ilmselt oli naiivne loota nii siniseid tulpe kui pakil "joonistatud". Aga päris vahvad siiski ja olen nendega rahul. Muide viiest sibulast kümme õit saada on ka väga tubli tulemus mu meelest.

Tulipa cumlaude
Tulipa 'Cum Laude'

Veel naiivsem oli aga loota, et kui pakil on pilt kümnest eritoonis papagoitulbist, et siis ka tuleb kümme erinevat papagoitulpi, mis õitsevad kenasti ühel ajal. Eriti naiivne! Tuli maksimum kolm erinevat ja õitsesid nii, kuidas jumal juhatas. Üks viimaseid (mis pealegi pole väga parrot):

Tulipa 'Parrot Mix'
Tulipa 'Parrot Mix'
Allium 'Purple Sensation'
Allium 'Purple Sensation'
Allium 'Gladiator'
Allium 'Gladiator'
Püsikupeenrasse on järele jäänud vaid lillad toonid. Ja peale neid vist polegi midagi seni, kuni alustavad kesksuvised päevaliiliad, liatrised, siilkübarad. Peab mõtlema selle peale.

Perennials bed
In perennials bed only lilac tones have remained
Myostis
Forget me nots have naturalized in our garden
Matteuccia struthiopteris
Ferns are looking strikingly fresh and green
Convallaria majalis
On piibelehtede aeg/ It is Lily of the Valley time!
Summary: It is raining

Past weekend was very rainy. It started in Saturday morning and went on until Sunday afternoon. So I was kind of dissapointed, not able to do the things I had planned. Surely some weeding should have done and borders needed loosening the soil as it had rained heavily in previous week. But the ground was so wet that it barely bared a human.

 Tulips are almost over now and alliums are making their way in. I'm happy with the late tulip 'Cum Laude' which looked especially good with a closed petals and some raindrops on them. Overall look of my perennial bed is bit too purple now, as the bright spring colours have faded away. I have to think a little and add some "May interest" to my borders, as they need a colour before liatrises, eschinaceas and other midsummer perennials set in. Ideas are welcome!

Phalaris arundinacea 'Picta'
Päideroog 'Picta'/ Phalaris arundinacea 'Picta'
Ja jälle sajab, ka Tallinnas. Ka nädala teise poolde lubatakse sadusid. Äikesega. Brrrr. Kes hoolikalt vaatab, leiab mu piltidelt enam kui ühe sääse. Ma ei taha mõeldagi nendele ja sellele, kui palju neid oli ja ootamas on! Phuhh!

1 kommentaar:

  1. Meil on ka sadanud, aga see on siiani vaid head teinud.
    Kui tahad õigeid iiriseid saada, on kõige arukam neid tellida tootjalt, suur valik erinevaid sordirühmi ja palju soodsamad hinnad kui meil, on nt.Cayeux irises
    Õigeid tulpe ja ka teisi sibullilli saad siis, kui Sul on võimalus lasta kellelgi neid Hollandist kohapealt osta, kohalikele ei julge nad sääraseid valepakke konstrueerida, meid peetakse ilmselt taimekasvatuse prügikastiks

    VastaKustuta