esmaspäev, 20. mai 2013

Hüatsindid

Hüatsindid on mulle ühed lemmikumad kevadised sibullilled. Mäletan, et lapsepõlves kasvasid meil tumelillad ning väga mõnus oli kevadel neid nuuskimas käia. Keegi neid üles ei võtnud aga ometi vähemalt mõnda aega nad pidasid. Kasvasid kenasti köögi akna all. Mõtlen, nüüd kui aiapoed on sügiseti lillesibulatest üle küllastununud ja kõik nii lihtsasti kättesaadav, kust küll tol ajal need sibulad meie aeda tulla võisid? Võib-olla ema mäletab.

Toas võib hüatsindi lõhn olla liiast, kuid kui aias üks tuuleiilike hetkeks seda vaimustavat lõhna ninna toob, on ta mõnus ikka küll. Minu esimesed hüatsindid on nüüd 4-5 aastat vanad. Algul panin nad maha ja jätsin sinnapaika, kuid õied muutusid aina väiksemaks ja lõpuks kadusid sootuks. Tol ajal ma vist ei teadnudki, kui oluline on hüatsindisibulale suvel sooja saada ja õiealgmeid "küpsetada". Viimased kolm suve olen nad kenasti üles võtnud ja päikese käes kuivatanud, hiljem varjus, kuid soojas hoidnud. Ja õied ongi tagasi. Mõni peab seda sibulate ülesvõtmist tülikaks, kuid mulle see meeldib. Hüatsindil on mu meelest kõige ilusam sibul, selline trullakas, ja tore on neid näha!

Eelmisel sügisel lisasin aeda vaid 'Gipsy Queen'i, mis õitses juba varakult seina ääres koos metsikute tulpidega. Võiks vaadata veel juurde mõne sügavlilla ja taevasinise sordi. Muidu olen olemasolevaga rahul ja püüan nendele meelejärgi olla.

Hyacitnthus 'Gispy Queen'
Hyacinthus 'Gispy Queen'
Hyacinthus 'Gipsy Queen' & tulips
'Gipsy Queen' ja looduslikud tulbid/ 'Gipsy Queen' with tulip species
Järgmisena ilmus üks toekas sinine aga ma pean kahjuks tunnistama, et siniste nimed on mul küll olemas, aga ma ei tea milline nimi millise taime juurde kuulub. Võib-olla kunagi selgitan välja. Kuigi siin pildil veel väikesed nupsukesed, kasvasid kobarad tõelisteks õiepallideks.

Hyacinthus
Üks varajane sinine hüatsint/ Some early blue hyacinth

Mai teine nädal oli juba väga hüatsindilõhnaline.

Perennials Bed with blooming hyacinths
Perennials Bed with blooming hyacinths
 
Hyacinths
Pink hyacinths
Hyacinths
Hyacinths
Hyacinths
Hyacinths with 'Jan Bos' in front
Väga toredad on ka kobarhüatsindid. Hetkel on vaid üks klassikaline sinine sort. Vaataks hea meelega veel juurde valge ja roosa.

Muscari 'Dark Eyes'
Muscari 'Dark Eyes'
 Summary: Hyacinths

Hyacinthus is one of my favorite genus of spring bulbs. Hyacinthus orientalis and its cultivars are favorable for their wonderful scent and bright blooms, other species for their delicate flowers. They start out as as small cones but develop quicly to lushious balls of flowers. Warm breeze enriched with scent of hyacinths in a yard is a true spring pleasure!

I remember first hyacinths in my childhood yard. They felt somethig special and treasured. Nowaydays when all bulbs are easily avalable from garden shops I wonder, where these treasures came from back in those days. I have to ask my mum!

In our climate I have to dig up all Hyacinthus orientalis bulbs for summer unless they won't bloom. Estonian summers are too mild for "cooking" those bulbs for beautful blooms. Some find it annoying but I like it! Those fleshy bulbs are really exciting to see!


Lõpetuseks tänahommikune udu-uudis Tallinnast: kastan on naabri hoovis täisõies!

Morning fog and first blooming chestnut tree
20th of May, morning fog and first blooming chestnut tree in Tallinn

4 kommentaari:

  1. Noh, sul ju pea kõik võimalikud hüatsindivärvid olemas. Minu tänavustest uutest esimese pildi rea alguses kõige intensiivsem tumepunalilla on "Woodstock", üks hästi intensiivselt erelilla on "Miss Saigon" ning helesinised on "Sky Jacket" ning kõige heledam "Blue Eyes" - neist mis mul on. Siniste toonid on reeglina pakil valed. Kaubandusvõrgus liiguvad veel mõned lillad, mida ma ei ole proovinud.

    VastaKustuta
  2. Selle 'Blue Eyes'i ma jätan kindlasti meelde. Botaanikaaias oli üks väga tore mustjas lilla sort, aga selle nimi ei jäänud meelde ja pilti ei saanud ka teha, sest süsimust äikesepilv oli juba taevast katmas, kui laupäeva õhtupoolikul neid seal kaemas sai käidud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas sul endal ei ole mitte pildil just see seni levinud vana kõige tumedam sort "Alida". Minu teisel rivipildil on ta keskel, kus tumeduse kontrast teistega on õige, kuid värvitoon liiga sinine. Viimasel ajal on tekkinud müügile paar "tõeliselt musta hüatsinti", tegelikult mustjaslillad; üks neist kannab nime "Dark dimensions" Kallid ja mina ei igatse, kuid kui vaja, siis vaja ;)

      Kustuta
  3. Hüantsindid on võrratud. Kunagi üks vana, kogenud ja ääretult tark aednik soovitas lisaks nende iga-aastasele ülesvõtmisele ja kuivatamisele +30 juures, juurekand ülespidi, peale mahapaneku augustis ka nende kasvukohti kaitsta sügiseste vihmade eest, siis kasvavad nad eriti suured ja lopsakad. Tema pani neile kiletükid peale, nurkadesse kivid, aga õnnetuseks nägid need istutusalad siis kehvad välja.

    VastaKustuta