laupäev, 31. august 2024

Augusti viimasel päeval

Augusti kõige viimasel päeval oli hommikul päikest, keskpäeval tugevat vihmasadu, õhtul tuult ja uut päikest. Täpselt nagu terve kuu jooksulgi. 

Päev varasem tõi endaga aga veel ühepäevase kuumalaine (+29) ja troopiliselt sooja öö, mustava taeva, kiiskavad tähed ning virmalised!

Dahlia 'Richard's Fortune'
Dahlia 'Richard's Fortune'
Dahlia 'Tangeline Dream'
Dahlia 'Tangerine Dream'
Dahlia 'Glorie van Noordwijk'
Dahlia 'Glorie van Noordwijk'
Dahlia 'Lou Farman'
Dahlia 'Lou Farman'
Dahlia 'Mexican Star'
Dahlia 'Mexican Star'

Ma ei ole siiani kasvatanud seemnest ühtegi daaliat, kuigi seda oleks võinud nende aastate jookusl juba ka teha. Nii võib ju huvitavaid uusi taimi saada. Aga no pole sellele eriti mõelnud ega sellega tegelenud. Aga elu vahel sekkub ja annab ise. Andis ka järgmisel pildil oleva daaliaseemiku. See kauge maa troopilise taime seeme elas mullas karmi põhjamaa talve üle ja tärkas! Tärkas ja kasvas taimeks ning nüüg õitseb. Arvan selle olevat 'Mexican Star' (eelmisel pildil) seemiku, sest paljud omadused on sarnased - lehed ja taime kuju ja värv ning õiedki on lähedased, aga siiski suuremad, erksamad, julgen öelda, et palju atraktiivsemad.

Dahlia seedling
Daalia seemik/ Dahlia seedling
Summer Bulb Bed
Suvelillepeenar/ Summer Bulb Bed
Summer Bulb Bed
Suvelillepeenar/ Summer Bulb Bed
Summer Bulb Bed
Suvelillepeenar/ Summer Bulb Bed
Summer Bulb Bed
Suvelillepeenar/ Summer Bulb Bed
Eucomis
Tuttliiliad/ Blooming Eucomis 
Eucomis 'Pink Gin'
Tuttliiliad/Eucomis
Eucomis pole-evansii
Suur tuttliilia/ Eucomis pallidiflora ssp. pole-evansii
Summer Bulb Bed
Suvelillepeenar/ Summer Bulb Bed

 Suvelillede juurest püsikute juurde...

Aster x frikartii 'Mönch'
Tiigiäärne lillepeenar/ Pond Bed
Aster x frikartii 'Mönch'
Aster x frikartii 'Mönch'
Helianthus 'Carine'
Päevalill/ Helianthus 'Carine'
Kalimeris incisa 'Dorothee Löhr’
Kalimeris incisa 'Dorothee Löhr'
Aster amellus 'Silbersee'
Aster amellus 'Silbersee'
Vernonia fasciculata
Maruhein/ Vernonia fasculata
Solidago 'Foxbrook Founatain'
Hilisuvised peenrad/ Late summer borders
Long Border
Pikk peenar/Long Border
Phlox paniculata 'Hesperis'
'Hesperis' ikka õitseb veel ja on viimane täisõies floks/ 'Hesperis' phlox is still blooming and last of our phloxes in full bloom
Solidago 'Foxbrook Founatain'
Kuldvits/ Solidago 'Foxbrook Fountain'
Echinacea 'Virgin'
Siilkübar/ Echinacea 'Virgin'

Eilsest ööst...

Aurora Borealis 30.08.2024
Aurora Borealis 30.08.2024


reede, 16. august 2024

Veel nädala jagu sadusid

Augusti esimene pool on olnud meile väga, väga sajune. Sadanud on tihti (pea iga päev) ning ajuti palju. Vahel on sellega kaasnenud äike, ka öösiti. Sademeid on nii palju olnud, et meie tiik on nüüd täis nagu varakevadel, mil tavaliselt veetase on kõige kõrgem. Suviti sel ajal on sageli vesi otsa saamas või puhta kuivanud. Praegu aga ujuvad vesirooside lehed kenasti veepinnal, pole mingeid püstisi puhmaid, nagu sageli sel ajal. 

Muld on aias ja aiamaal vettinud, veest küllastunud ja raske. See tahaks õhku ja kobestamist, kuid mida sa seal ikka siblid, kui kuivatavat ilma on vähe ja vihma sajab aina juurde. Eile oli küll läbini kuiv ilm, kuid tänagi käis jälle väike sabin üle, mis parasjagu kõik märjaks kastis. 

Paljudele niiskus siiski sobib ja tiivustab kasvu ja õitsemist - tuttliiliad on kiirelt õitsemiseni jõudnud. Esimesed õied küll alles, kuid võrreldes eelmise postitusega tugev edasiminek.

Eucomis pallidiflora ssp. pole-evansii
Suur tuttliilia/ Eucomis pallidiflora ssp. pole-evansii
Summer Bulb Bed
Suviste sibulillede peenar/ Summer Bulb Bed

Daaliatel on aias, kus õhk vähem liigub, alumistel lehtedel niiskuskahjustusi - hallituse täppe. See ei häiri oluliselt taime elu-olu, kuid pisut näotu on sellegipoolest. Õitsemine on siiski kena ja rikkalik. Põllul tuulte käes on taimed tugevamad ja tervemad. 

Möödunud pühapäeval käisin Tallinna Botaanikaaias. Sealne suur floksipeenar oli oma parimas vormis, õitses kaunilt ja taimedel ei paistnud mingeid jahukaste kahjustusi. Suvi on floksidele selles mõttes olnud ilmselt soodne. Ka omast aiast pole ma siiani ühtegi hallituse täppi leidnud. Floksid olid kaunid kolmapäeva õhtupoolikul ka Futu aias, kus neid on erinevaid juba üle 120. Loodan, et ei eksi numbriga. No oli tõesti palju ja oli väga kirev.

Minu floksiaeg siin lõunapool hakkab aga juba lõpusiregle saama. Hilised sordid on küll hetkel ilusad, kuid varased on täielikult lõpetanud ning kesk-varased nätavad veel üksikuid viimaseid õisi ning kasvatavad uusi võrsekesi, mis soodsa sügise korral veel õitsema jõuavad minna. 

Phlox Border
Floksipeenar/ Phlox Border
Phlox Border
Floksipeenar/ Phlox Border
Long Border
'Hesperis' ja 'Magija' pikas peenras/ Phloxes 'Hesperis' and 'Magija' in Long Border
Phlox paniculata 'Hesperis'
Phlox paniculata 'Hesperis'
Phlox paniculata 'Magija'
Phlox paniculata 'Magija'
Long Border
Pikk peenar hommikupäikeses/ Long Border bathing in morning sun

Flokside seas on lõputult erinevaid huvitavaid värvitoone. Aga lisaks on ka huvitavaid õiekujusid ning need pakuvadki mulle huvi. Eriti toredad on väikeseõielised sordid, kes mõjuvad mõneti kui looduslikud taimed. Sellistena sobituvad nad hästi ka looduslähedastesse kooslustesse teiste püsikute ja kõrrelistega. 

Phlox paniculata 'Jeana'
Floks 'Jeana' on ilmselt üks väikseimate õitega sorte, samas kõrge ja suurte õisikutega. Meenutab pisud buddleiat/ Phlox paniculata 'Jeana' has probably the smallest blooms among garden phlox cultivars, making it very suitable for naturalistic schemes. Looks bit like Buddleja, doesn't it?!
Phlox paniculata 'Fliederenzian'
'Fliederenzian' meenutab veidi sirelit, nii toonilt kui õiekujult/ Phlox paniculata 'Fliederenzian' looks bit like lilac. 
Phlox paniculata 'Hesperis'
'Hesperis' on samuti väikeseõieline aga väga kõrge, ca 160 cm/ Phlox paniculata 'Hesperis' has relatively small blooms too and grows tall up to 160 cm.

Mida aeg edasi, seda enam lisandub astrite õisi. Ikka sügise poole. Eile hommikul lendas häälekalt lõuna poole üks haneparv. Pole kunagi nii vara hanesid rändel näinud. Võibolla oli juhuslik salk lindudest, kes ei pesitsenud sel suvel, kes teab. Aga ehmatas ära küll. Hommik ise oli ka jahe ja hästi kastene - nagu sügisel, muru ei kuivanud veel lõunaksi, kuigi päike paistis. 

Aster ageratoides 'Harry Smith'
Päsmasaster/ Aster ageratoides 'Harry Smith'
Aster x frikartii 'Mönch'
Frikarti aster/ Aster x frikartii 'Mönch'
Aster x frikartii 'Mönch'
Frikarti aster/ Aster x frikartii 'Mönch'
Symphyotrichum cv.
Selle astri silt on kaotsi läinud, aga eks ta üks roosa madal aster on/ Lost label aster, probably some Aster dumosus cultivar.

Aias on viimased päevaliiliate õied. Sel suvel õitseid nad kaunilt ning vääriks üht meenutust. Äkki siis järgmises postituses. 

Hemerocallis 'Strung Out'
Päevaliilia/ Hemerocallis 'Strung Out'

Loodame siis, et haneparv oli tõesti väga juhuslik ja hallad on veel kaugel, väga kaugel.


PS! Pihlakaid on tõesti kõikjal ja palju ja juba punavad ka. Minu tähelepanematus siiani ilmselt. Tänud kõigile, kes tähelepanu juhtisid! :)

neljapäev, 8. august 2024

Sajab, sajab, sajab ja sajab

Täna oli tegelikult meie mail esimene täiesti kuiv päev üle pika aja. Ka eile oli juba kuivapoolne, kuid faktiliselt võttes mitte kuiv. Päeval tuli kerge sabin üksikust pilvest, kuid piisavalt, et taaskord muru märjaks teha. Ja muru oli niitmata juba pea kaks nädalat - sama kaua, kui on iga päev vihma tulnud. 

Suured vihmad said alguse juuli viimasel nädalal. 24.07 oli nii kõva sadu äikesega, et kogu alla sadav ja katuselt kogutav vesi ei mahtunud torustikku läbima ning ujutas üle meie keldrikorruse. Teine uputus oli nädala lõpul 28. juulil, mil kelder uppus veelgi enam. Sellisel määral polegi seda varem juhtunud. Edasi sadas hoovihmasid absoluutselt iga päev 07. augustini välja. Väga, väga sajune periood. 

Aster amellus 'Mönch'
Amellaster/ Aster amellus 'Mira'

Suuremate sadudega on aiamaal olnud samuti suured uputused. Vesi on lainetanud vagude ja peenarde vahel päevi. Kartulil on pealsed ära läinud. Muud viljad näivad siiski veel olukorda nautivat. Sibul hakkab valmis saama ja tahaks nüüd samuti juba kuivemat pinnast. Hea saak tuleb seekord sibulaga. Eelmisel aastal ei saanud peaaegu aga midagi. Veelkord tõdemus, et samal maalapil, samade viljadega võivad saagid olla aastati väga erinevad. 

Lisaks vihmadele on siginenud nüüd ka öised udud. Mõni hommik on olnud kui piimas. Päikese tõustes udu hajub siiski kiiresti. 

Misty August Morning
Vihmamärjad kõrrelised/ Rainy-wet grasses 
Misty August Morning
Vesikanep ja sinihelmikas/ Eupatorium and Molinia in the wet morning
Misty August Morning
Uduhommik/ Misty morning
Misty August Morning
Udu-pitsid/ Laces of mist

Kõik ülal toodud pildid on juba üsna sügisesed. Ja tõsi ta on - suvi on olnud küllalt pikk, sisuliselt mai algusest saati ja see on ilmselt resulteerunud sügislillede varase õitsemise ja looduse ülidse sügisilmelisusega. Esimesed Frikarti ja amellastrid õitsevad. Kaunil ja õiekal sügisastril on samuti esimesed õied valla. Korea vahakübar õitseb juba augusti algusest saati. Jaapani vahakübar alustab samuti kohe. Pole arvatavasti karta, et külm nende õisi sel aastal võtaks. 

Ja samas, mitmed kaasikud juba kollendavad... Pihlakate puna pole märganud - aga sel aastal vist polegi pihlakaid. 

Anemone hybrida
Hübriid-ülane on sügisene õitseja, kuid juba õitseb/ Anemone hybrida is already in bloom though it is fall bloomer
Kirengeshoma koreana
Korea vahakübar/ Kirengeshoma koreana
Aster x frikartii 'Mönch'
Frikarti aster/ Aster x frikartii 'Mönch'

Flokside õitseaeg langes kokku kõige suuremate sadude ja järgnenud märja perioodiga. Kaugeltki mitte soodne olukord nende õrnadele õitele. Samuti kippusid varred lamanduma tugevates sadudes. Aga kuna mitmed seni pottides oodanud sordid said sel aastal oma peenrasse istutatud, siis oli siiski tore uut ja huvitavat õiteilu nautida neil kuivematel hetkedel, mida ilmal pakkuda oli. Esinduslikumaid pilte neist saab ehk järgmine aasta. 

Blue Borders
Sinised peenrad/ Blue Borders
Blue Borders
Sinised peenrad/ Blue Borders
Succisa pratensis
Peetrileht/ Succisa pratensis
Phlox paniculata 'Ladoga'
Üks lemmikutest - kõrge ja suure õiega - 'Ladoga'/ One of the favorites - tall and big bloom 'Ladoga'
Phlox paniculata 'Ladoga'
Aedfloks/ Phlox paniculata 'Ladoga'

Loomulikult kuuluvad suve teise poolde ka hortensiad. Neilegi näib olukord pigem meeldivat!

Hydrangeas
Aedhortensiad/ Particulate hydrangeas 
Hydrangeas
Õievahune/ Frothy sight
Garden View
Sama vaade teiselt küljelt/ A view from the other side

Mõned kohustuslikud vaated veel lisaks, kajastamaks arenguid. Pikk peenar - võiks olla nimetatud sel aastal ka kui kõrge peenar. Vesikanepid küündivad juba kahe meetrini.

Long Border
Pikk peenar/ Long Border
Long Border
Pikk peenar/ Long Border
Long Border
Pikk peenar/ Long Border
Bee&Butterfly Border
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed
Bee&Butterfly Border
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed

Kuigi on veel augusti algus, siis just selle juba olnud pika suve tõttu on sügis lähedal - nii ehk naa. Daaliad õitsevad, astrid alustavad ja kõik muu sügisene samuti. Varsti tuleb sibulaid istutama hakata. Kel neid istutada on. Minul sel aastal ehk, ja loodetavasti, mitte. Mitte palju. Tuleb nautida ka neid, mis on ja mitte himustada aina uusi. Mitmeid aastaid vaid lehti kasvatanud tutt-liiliad (suvised sibulilled) lähevad sel aastal päris hulgakesti õitsema. Milline vaatepilt see saab olema!

Eucomis pallidiflora subsp. pole-evansii
Tuttliiliad kasvatamas "ananasse"/ Aptly named pineapple lily - truly looks like a pineapple! 

Naudime seda, mis on!