kolmapäev, 26. mai 2021

Vesised ajad

Nii märga kevadet ja maikuud minu aia-ajaarvamises pole olnud. Ikka on need lehekuud pigem kuivemad kuni põuased. Tihti on tolmavasse põldu pandud seemned, kartul. Sel aastal on põllupidamisega aga teised lood. Maa oli pikalt väga märg ja tükkis, muld plastiline. Sellist polegi nagu varem olnud. Kultiveeritud ja vaod said tehtud kaks korda, kuna esimese harimise järgselt oli kõik nii plink ja tükkis. Ega teiselgi tegemisel oluliselt paremaks ei saanud. Alles nüüd, pea kaks nädalat seisnuna on kamakad muredamaks muutunud ning raudrehaga üle käies saab neist jagu. Teisalt aga tuleb vihma aina peale ja vaopõhjad läigivad. Midagi teha seal ikka ei saa. Osa aiavilja on maas, osa ootel. 

Aias on ilus roheline aeg. Õisi on, aga need ei domineeri. Pigem valdab värske roheline oma erinevates varjundites. 

Tulipa 'Spring Green'
Tulipa 'Spring Green'
Dicentra spectabilis 'Alba'
Murtud süda/ Dicenra spectabilis 'Alba'
Alchemilla mollis
Pehme kortsleht/ Alchemilla mollis

Vihmad segavad muudki. Esimene muruniitmine viibis ja seetõttu kasvas see üle ning oli vaja niidet kokku koristada ning masinaga uuesti kõik üle käia. Nüüd on vähemalt järjel. Peenrad vajaksid rohimist, peenraservad tegemist. Veidi tuleks ka peenart juurde teha, et saaks uued taimed maha. Aga puhkuse teine nädal on juba poole peal ja väga palju on tegemata. Paljuski ilma pärast või viibinud tööde tõttu. Ehk veel siiski jõuab. Õhtud on juba väga pikad... kaugtöö kestab...

Anemone nemorosa 'Royal Blue'
Võsaülased/ Wood anemone
Anemone nemorosa 'Lismore Blue'
Võsaülane/ Anemone nemorosa 'Lismore Blue'
Anemone nemorosa 'Mart's Blue'
Võsaülane/ Anemone nemorosa 'Mart's Blue'
Anemone nemorosa 'Royal Blue'
Võsaülane/ Anemone nemorosa 'Royal Blue'
Anemone nemorosa 'Royal Blue'
Võsaülane/ Anemone nemorosa 'Royal Blue'

Tulbid on jõudnud viimaste hiliste sortideni. Vihmad ja tugev tuul on paljud maadligi surunud. Mõni aga seisab vapralt ja on ilus isegi kuhtudes. Tulbid 'Daydream' pidasid viisteist päeva vastu. Mõned pildid tulpidest 11. maist ja eilsest ning tänasest. 


Tulipa aucheriana
Imepisike roosa tulp üllatas sel aastal mitmes kohas õitega. Eelmine aasta polnud õisi ja arvasin, et ta on kadnunud sootuks/ Tulipa aucheriana bloomed this May in several places in my Tulips Bed. I thought it had disappeared, since there were no blooms last year.
Tulipa bakeri 'Lilac Wonder' & Tulipa whittallii
Eelmine kevad kiitlesin kolme Bakeri tulbi õiega. Peale paljusid õietuid aastaid oli kolm tubli tulemus. Sel aastal ma enam neid ei loendanud. Oraanž Whittallii tulp on aga vitaalne ja levib sama hästi, kuid õitseb stabiilsemalt/ Last spring I had three blooms on Tulipa bakeri 'Lilac Wonder' after many years of no blooms at all. This spring I did not count them. Orange Tulipa whittallii is more consistent bloomer.
Perennials Bed
Tulbid püsikupeenras. Kollane on 'Daydream'/ Tulips in Perennials Bed. Yellow one is Tulipa 'Daydream'

_5123487
'Daydream' mõned päevad hiljem/ Tulipa 'Daydream' a couple of days later
Tulipa 'Daydream'
'Daydream' 15 päeva hiljem/ Tulipa 'Daydream' 15 days later
Tulipa cv.
Ka see nimetu tulp on püsikupeenra pildil juba õises, kuid siiani ilma väsimusmärkideta/ This nameless tulip variety has been blooming more than 15 days also.
Perennials Bed
Veel üks pilt püsikupeenrast enne vihmasid/ Another pic from Perennials Bed from early May
Erythronium 'Pagoda'
Koerahammas/ Erythronium 'Pagoda'
Tulipa 'Blue Parrot'
Tulipa 'Blue Parrot'
Tulipa batalinii 'Bright Gem'
Batalini tulp/ Tulipa batalinii 'Bright Gem'
Tulipa Parrot Group
Papagoitublid/ Tulipa Parrot Group
Tulipa Parrot Group
Papagoitublid/ Tulipa Parrot Group
Tulipa Parrot Group
Papagoitublid/ Tulipa Parrot Group
Iris germanica
Õitsevad esimesed iirised/ First tall bearded irises are in bloom

Pikk peenar keskendub suve teisele poolele, aga ka seal on esimesed taimed õide puhkenud. Arvasin, et nendeks saavad laugud ja et need kõrguvad õitsedes tärkavate püsikute kohal, siis nii see paraku päris ei ole. Püsikud kasvavad mühinal ja on paljud mulle üle põlve. Eriti hoogsalt kasvavad naistenõgesed. Aga esimesed õitsejad on mõõlad. Toredad taimed, kes mulle varem eriti silma ei jäänud, kuid nüüd pean vägagi lugu!

Geum 'Mai Tai'
Mõõl pikas peenras/ Geum 'Mai Tai' from Long Border  



Long Border
Pikk peenar/ Long Border
Long Border
Naistenõgeste müür/ Nepetas dominating the Long Border
Euphorbia griffithii 'Fireglow'
Griffithi piimalill on imeline oma verevate tärkavate võsude, oraanžikate noorte lehtede ning säravoraanzide õite poolest. Miks aga ta mul üldse tihedamaks ei taha muutuda?! Igal aastal 4-5 vart vaid./ Euphorbia griffitii 'Fireglow' is a wonderful plant with blood red emegrging shoots, orange hued fresh leaves and bright orange blooms. But why do I have only 4-5 shoots every year?!
Brunnera macrophylla 'Diane's Gold'
Brunnera macrophylla 'Diane's Gold'
Tulipa 'Little Princess'
Tulipa 'Little Priness'
Tulipa 'Spring Green'
Tulipa 'Spring Green'

Kuu sai täis ja sageli tähendab see kuivemat ilma, nagu ka kahaneva ehk vana kuu periood. Ilm võiks anda väheke hõlpu ning soojeneda ning mitte enam nii palju sadada. Saaks lõpule viia tööd ja tegemised, mis vaja. 

4 kommentaari:

  1. Oi kui võimas pikk peenar. Millegipärast kujutasin seda ette õhulise ja kõrrelisena, aga kindlasti on tal suve jooksul tosin erinevat nägu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tead, eks ta oligi eelmine aasta õhulisem, sest taimed olid veel väiksemad. Aga nepetad/naistenõgesed panevad täiesti hullu ja nad on juba 3x suuremad, kui eelmine aasta. Pean juba piirama ja väiksemaks kakkuma, et ei lämmataks kõrvalolijaid. Pildi perspektiiv on küljelt, ja eks nad nii paistavad ühtse müürina, kuigi tegelikkuses on iga naistenõgese vahel 2,5 m ruumi ja teisi asju.
      Kõrrelisi on peenras rohkelt, kuid nad on ju aeglasemad tärkajad, eriti vitshirsid ja sinihelmikad, mida ongi kõige enam. Eks suve teiseks pooleks vast pilt muutub ja pehmeneb.

      Kustuta
  2. Tistou, I didn't know you have nice collection of Anemones. They look so pretty in early summer. Iris is wonderful.
    Happy June.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Wood anemones are very beautiful and I hope to have more in the future! I completely miss pink varieties at the moment. '
      Oh and I love geums, future will be full of geums too! :D

      Kustuta