reede, 15. jaanuar 2021

Päike ja krõbe külm

Esimene päikeseline päev meil siin sel aastal! Taevas oli pärastlõunani täiesti klaar. Alles õhtu poole sõudis mõni üksik pilv üle ääretu avaruse. Keset talve tähendab selge taevas üldjuhul ka külma ning seda ta hetkel on! Hommikul päikesetõusu aegu näitas kraadiklaas -17'C. Krõbe-krõbe! Harjumatu. Aga muidugi ilus. 

Miscanthus sinensis
Karge päikesetõus/ Cold sunrise
Tall perennials in winter
Selle aasta esimene selge taevas/ First clear sky of the year
Winter snow
Päikesepaiste/Sunshine!
Winter snow
Hommik/Morning

Kesknädala lumesajud ja tuisud käisid ka siit üle, kuid lund on meil endiselt suhteliselt vähe. 10-12 cm lagedal, vähem puude all. Ida-Eestis ja maa kagunurgas on aga valgel vaibal tüsedust juba 30 cm, mis kindlasti laseb täiel rinnal talverõõme nautida, kui vaid ehk nii külm ei oleks. Mina kühveldasin seda, mis sadanud, külmakaitseks seinaäärsetele peenardele ning kuhjadena siidpööristele. Ka pisikene tammelehine hortensia sai oma lumemütsi koos kuuseokstega pähe. 

Winter snow
Kõrged püsikud/ Tall perennials
Perennials Bed
Talvine püsikupeenar/ Perennials Bed in Winter
Winter interest
Püsikupeenar/ Perennials Bed
Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennials Bed

Tänasega on ka juba pool jaanuarikuud selja taga. See on vähemalt neljandik talvest. Teine pool jaanuarit veel ja siis kõige lühem kuu veebruar ning ega märtsis enam päris talv pole, kui ka lumi veel maas peaks olema. Kas aga lumi kestab, on iseasi. Norralaste ennustuste kohaselt on nädala pärast sula ja suur vihmasadu. Kas nüüd lumi just sulama peaks, kuid külm võiks küll järgi anda.

Winter interest
Talveilu/ Winter interest
Winter interest
Talveilu/ Winter interest
Eryngium planum
Talve-ämblikud/Winter spiders
Winter interest
Mündid talvel/ Mint in winter
Hydrangea paniculata 'Pink Lady'
Hortensia/ Hydrangea
   
Echinacea purpurea
Siilkübar/ Echinacea

Linnud külastavad aktiivselt toidulauda. Sel aastal on neid oluliselt rohkem kui möödunud talvel. Palju on rasvatihaseid ja sinitihaseid. Tavalise põld-varblasepaari asemel on mõni päev neid 6, vahel isegi suurem parv. Rohevindid vahel on, siis on pikalt ära. Ja rähnid on meil püsiasukad, nii suur-kirjurähnid kui tamme-kirjurähnid. 

Dendrocopos major
Suur-kirjurähn ja Karksi renett/ Great spotted woodpecker on apple tree

5 kommentaari:

  1. Ilus on tõesti, talv ongi imeline kui lumi sellega kaasas käib. Uskumatu kuidas keha on unustanud miinuskraadide tunde, paari aastaga.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täiesti nõus. On unustanud küll. Ja ei kohanegi. Harjub, aga ei kohane. St külm on aga sellega harjub ära ja ei pane enam tähele. Jalad on konstantselt külmad!

      Kustuta
  2. Huvitavad seemnekuprad, mis taim on 9-ndal pildil? Jah, hispaanlastele võib vaid lume ja külmakraadide puhul kaasa tunda, kuid põhjalased panevad lihtsalt ahju küdema ja elu läheb edasi. Meil õnneks nii külm ei olnud, aga ka väga täiesti piisavalt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, see näeb ilus välja küll - püsilina. Kuprakesed kenakesed, aga poetavad ka seemneid ja kasvatavad järeltulijaid! No pööraseks pole veel läinud, aga potentsiaali vb on.

      Kustuta
  3. Norra ilmateenistusel oli òigus, vastikult harjumatu kylm on nyyd asendunud silk-solk sulaga ja lumi kahaneb silmnähtavalt :) No meil oligi teist suhteliselt vähe..

    VastaKustuta