teisipäev, 27. oktoober 2020

Esimesed öökülmad, esimene lumi ja muidu väga soojad päevad

Viimane nädal tõi olulise ilmamuutuse - täpselt seitse päeva tagasi, teisipäeva hommikul (20.10), oli maal esimest korda selline öökülm, mis võttis daaliatel õied ja näpistas lehetippe. Külm ei olnud siiski nii tugev, et oleks taimed üleni mustaks muutnud. Aga siiski, selleks aastaks on daaliailu läbi. Seetõttu jäävad seda postitust kaunistama viimased pildid neist oktoobri keskpaigas, nädalavahetusest 16-18. oktoober. 

Päev varem aga tõi Nõmmele ja Tallinnast lõuna poole jäävatele aladele valge maa. Lumi püsis laiguti veel järgmise päevanigi. 

Hetkel on aga oktoobri kohta väga soojad ilmad. Päeviti isegi +13 kraadini välja. Seda on kohe õhust tunda, et soojem kui sageli jaanipäevalgi!

Aster dumosus
Taevasinist värvi madal aster/ Aster dumosus
Aster dumosus 'Anneke', Aster novi-belgii 'Lady in Blue', Aster amellus 'Veilchenkönigin'
Aster dumosus 'Anneke', Aster novi-belgii 'Lady in Blue' & Aster amellus 'Veilchenkönigin'
Aster dumosus 'Blaubox'
Aster dumosus 'Blaubox' (ilmselt ei ole õige nimega, kuid on nii ostetud)
Daaliaid ma sel korral veel üles ei võtnud. Kui tugeva külma ohtu ei ole, siis olgu pigem mullas ja valmistugu puhkeperioodiks. Selle asemel aga panin maha kõik suvel üles võetud lillesibulad, hüatsindid ning tulbid. Tahtsin seda teha küll nädalapäevad varem, kuid ilmad olid siis sajused. Maa on praegu aga läbinisti niiske ja soe. On olnud sügiseid, kui olen hüatsindisibulaid pannud ka tuhkkuiva mulla sisse. 

Pikka peenrasse jagasin laiali oma viltused laugud (Allium obliquum). Need olid aastatega kenad pesad moodustanud ning nüüd oli aeg neid jagada. Lisaks sai pikitud kogu peenra pikkuses maha valget lauku 'Mount Everest'. Eks kevadel paistab, kuidas see välja nägema hakkab. Muidu on ju pika peenra kõrghetk pigem suve teises pooles. Kuid praegugi on õitsejaid veel palju. Mitmed taimed õitsevad teist korda, sügisastrite aeg hetkel aga ongi. Pikast peenrast ja selle asukatest plaanin kord kirjutada pikemalt.

Long Border
Pikk peenar oktoobris/ Long Border in October
Astrantia major var Rosea
Suur tähtputk õitseb rikkalikumalt kui suvel/ Astrantia major var Rosea is re-blooming more profusely than in summer
Phlox paniculata 'Blue Evening'
Ka floksil 'Blue Evening' on käsil rikkalik teine õitsemine/ Phlox paniculata 'Blue Evening' is re-blooming as well!
Phlox paniculata 'Nezabudka'
Floks 'Nezabudka' oli üks esimesi, kes õied juulis avas ja ta on vahet pidamata samadest õisikutes õitsenud siiani. Kõige pikema järjepideva õitsemisega floks minu aias!/ Plox paniculata 'Nezabudka' has been flowering non-stop from July. More than three months!
Long Border
Kirburohud on ka ühed imelised taimed!/ Persicarias are also amazing long-blooming plants!
Symphyotrichum novae-angliae 'Marina Wolkonsky'
Kaunis sügisaster/ Symphyotrichum novae-angliae 'Marina Wolkonsky'
Mul on siiski veel natuke tulbisibulaid maha panna. Kui ilmad püsivad soojad, siis sellega ei olegi kiiret. Inglismaal soovitataksegi tulpe maha panna alles novembris, muidu lähevad mädanema. Daaliad veel ka üles ning siis jääbki vaid veel lehti riisuda ja puhkama jääda! Aia-aasta läbi! Kas aga aednik ka rahu saab, näitab aeg! :D 
Symphyotrichum novae-angliae
Kaunis sügisaster/ Symphyotrichum novae-angliae 
Hydrangea paniculata 'Angel's Blush'
Punaseid hortensiaid/ Hydrangea paniculata 'Angel's Blush'
Hydrangea paniculata 'Diamond Rouge'
Hydrangea paniculata 'Diamant Rouge'
Grass Border
Minu siidpööris 'Gracillimus' läks sel aastal õitsema. Aga õitseda ta meie kliimas ei tohiks. Ju pole päris õige nimega siis. Sarnase nimega 'Graziella' ta ka olla ei saa, sest pööriste värv pole õige./ I thought I had a Miscanthus 'Gracillimus', but it started to bloom this year! It can't be so in our climate. 'Graziella' is similar and more early blooming, but blooms should be silver. Who nows what it is now. 
Garden View
Sügis peenrardes/ Autumn in mu borders
Garden View
Viimased daaliad/ Last dahlias of the year
Dahlia 'Karma Choc'
Dahlia 'Karma Choc'
Dahlia 'Lilac Time'
Dahlia 'Lilac Time'
Dahlia 'Walzing Mathilda'
Dahlia 'Walzing Mathilda'
Dahlia 'Karma Choc' red form
Üks 'Karma Choc' on aastatega muutunud mustjaspunasest veripunaseks/ One of my 'Karma Choc' plant has changed colour from burgundy red to blood red over the years.
Dahlia 'David Howard'
Dahlia 'David Howard'
Garden View
Aiavaade/ A garden view
Dahlia Bed
Uskumatu oktoober!/ Unbelievable October!

5 kommentaari:

  1. Nii palju õisi oktoobris! Sel sügisel tänab aed usinat aednikku uskumatu õiterohkusega. Daaliad on eriti uhked. Ilusat sügise jätku!

    VastaKustuta
  2. Tõeliselt palju rõõmu lilleilust. Floks 'Nezabudka' üle on ka mul heameel.

    VastaKustuta
  3. Väga ilus ja teadlikult planeeritud aed. Jaa, pika peenra juttu ootan pikisilmi. :)

    VastaKustuta
  4. Tistou, you have a nice collection of New England asters.
    It's awesome that the dahlias continue blooming.
    Hugs!

    VastaKustuta
  5. Jäin mõtlema selle Miscanthuse peale. Kas siin võib olla tegu ülipika sooja perioodiga? Talve ju sisuliselt polnud ja siis veel pikk soe sügis, võis ju õitsema meelitada küll. Vaatan oma lursslilli hämmeldusega, nad jõuavad isegi seemneid teha :) Küllap sa oled ise kõik juba läbi kaalunud,ma niisama targutan :)

    Gracillimus oli mu lemmik, väga kauni lehega ja paistis silma oma kujuga, aga välja läks mul, nüüd on mul siidpööristest vaid 1 hull Miscanthus, mida ei võta ei ussi ega püssirohi :)

    VastaKustuta