esmaspäev, 28. september 2020

Indian Summer

Indian Summer, Altweibersommer, vananaistesuvi... ebaharilikult soe ja kuiv periood põhjapoolkeral, mis võib esineda septembrist novembrini. See nimetus on kasutusel väikeste variantsioonidena, kuid sarnast mõtet kandes, enamikes Euroopa riikides. Sel sügisel 23.-27.09.

Ilmad on olnud alates kolmapäevast suviselt soojad, mitmel päeval isegi +23 'C. Soojad on olnud ka õhtud ja ööd. Ja seda niiviisi septembri lõpul! Ja kuigi puudes on juba kollast ja mõnes vahtras ka punast, pole need häirinud tõelist suvetunnet. 

Bee & Butterfly Bed
Sügisesed õied/Autumn flowers
Aster dumosus 'Early Blue'
Madal aster/ Aster dumosus 'Early Blue'

Sügis ei pea olema ilmtingimata närbumise, kuhtumise, kadumise aeg. Sügis võib olla ka õisi täis ja värviline, oma rõõmudega. On mitmeid toredaid hilissuve ja sügise õitsejaid, mis aia kirkalt särama võivad lüüa. Ühed tublimad neist on sügisastrid, kes ei vakata ka esimeste öökülmade peale. Seni, kuni aga pole külmi, on õisi ka paljude teiste kujul. 

Madal aster 'Early Blue' alustab juba augusti keskel ja kannab oma ilu oktoobrisse välja. Väga rikkalik ja väga ilus! Teisena puhkes sel aastal õiekas aster 'Maria Ballard' - kõrgem, suurte topeltõitega ja veelgi sinisem!

Aster dumosus 'Early Blue'
Madal aster/ Aster dumosus 'Early Blue'
Aster novi-belgii 'Marie Ballard'
Õikas aster/ Symhyotrichum novi-belgii 'Marie Ballard'
Aster novi-belgii 'Marie Ballard' & Eupatorium maculatum 'Riesenschirm'
Õiekas aster ja laiguline vesikanep/ Symphyotrichum novi-belgii 'Marie Ballard' & Eupatorium macualtum 'Riesenschirm'

Hilisematest õitsejatest on veel kujunenud minu absoluutseteks lemmikuteks vesikanepid. Tõelised aastaringsed esinejad! Kevadel atraktiivsed võrsed, suvel varred männasjate lehtedega, sügisel purpurjad õhulised õied, talvel tugevad varred vatiste seemnepeadega. Vesikanepite seas on mitmeid sorte, põlvekõrgustest kahepoolemeetristeni!

Eupatoriums
Kolm sorti vesikanepeid/ Thee varietis of Eupatorium
Dahlia Bed
Daaliad ja vesikanepid
Kuni esimese öökõlmani on sügis ka daaliate päralt. Ja sellisele värvide ja vormide virr-varrile on raske millegagi vastu panna. Daaliates on glamuuri ja suursugusust! Mulle meeldib veel lisaks, et nad pakuvad hilisuvist ja sügisest toidulauda tolmeldajatele, nii liblikateke kui kimalastele.

Dahlia Bed
Daalaid aias/ Dahlias in the garden
Dahlias
Daaliad põllul/ Dahilias on field
Dahlias
Daaliad/ Dahlias
Dahlia 'Fascination'
Dahlia 'Fascination'
Dahlia 'Karma Chock'
Dahlia 'Karma Chock'
Dahlia 'Dawid Howard'
Dahlia 'David Howard'
Dahlia 'Blue Bayou'
Dahlia 'Blue Bayou'
Dahlia 'Darkarin'
Dahlia 'Darkarin'
Dahlia 'Waltzing Mathilda'
Dahlia 'Walzing Mathilda'
Dahlia 'Lilac Time'
Dahlia 'Lilac Time'
Dahlia Bed
Aia daaliapeenar/ Dahlia Bed
Dahlia Bed
Vaade/ A View
Dahlia Bed
Aia daaliapeenar/ Dahlia Bed
Dahlias & Persicaria orientalis
Daaliad aiamaal/ Dahlias on Veg Plot
Persicaria orientalis
Ida-kirburohi/Persicaria orientalis
Dahlias
Daaliad aiamaal/ Dahlias on Veg Plot
Õied õiteks, aga õige sügis pole ka ilma kõrrelisteta! Ja kõrrelised on sel aastal kaunid, sihvakad. Siidpööristele oli soodne talv (kuigi niiske) ja nad alustasid kasvu varakult. Nüüd on nad sirgunud pika suve jooksul ning kõrgeimad on üle kahe meetri kõrged. Minu sihvakaim on ilma õiteta 'Variegatus'.

Grass Border
Kõrreliste peenar/ Grass border
Miscanthus sinensis 'Morning Light'
Hiina siidpööris/ Miscanthus sinensis 'Morning Light'
Grass Border
Teravaõieline kastik ja hiina siidpöörised/ Calamagrostis x acutiflora 'Karl Foerster' & Miscanthus sinensis 'Strictus' and M. sinesis 'Vareigatus'
Miscanthus sinensis 'Grazillimus'
Hiina siidpööris/ Miscanthus sinensis 'Grazillimus'
Miscanthus sinensis 'Morning Light'
Hiina siidpööris/ Miscanthus sinensis 'Morning Light'
Grass Border
Kõrreliste peenar/ Grass border
Grasses & Hydrangea paniculata
Hiina siidpöörised/ Miscanthus sinensis 'Variegatus' & M. sinensis 'Zebrinus'

Suvesoe sai küll selleks korraks läbi, kuid soe ilm kestab. Ehk kestab ta veel mõnda aega ja hoiab öökülmad eelmal. Siis saab nautida veel õite ilu ja värve.

5 kommentaari:

  1. Ilus sügis tõesti ja sinu daaliapilte imetlen igal aastal

    VastaKustuta
  2. Sinu kòrreliste usk vist nakkab - leian nyyd ka, et nad on väga uhked ja head kompositsiooni sobitajad.... :) Inimene on loodud vist arenema :)

    VastaKustuta
  3. Oh, sul on ikka päris pidu seal, nii palju õisi veel oktoobri tulekul. :)

    VastaKustuta
  4. Tere!
    Valin ka oma aeda kõrrelisi (sest selgunud on, et ilma nendeta ehk ainult rohtsete õistaimedega elegantset kooslust ikkagi ei tee).
    Minu soov on, et talvel siis ka kena oleks. Sellega seoses ei suuda ma otsustada, kas Hiina siidpööris/ Miscanthus sinensis 'Grazillimus' on hea valik või mitte - mõnel pildil internetis näen, et ta õitseb ikkagi ka (mulle meeldivad õitsevad kõrrelised), siin teie pildil aga näen, et ei õitse ta mitte. Kumb siis võiks olla?
    Mul on esialgu valikusse jäänud veel roog-sinihelmiks SKYRACER (peamiselt seetõttu, et püsib talvel ka püsti), Hiina siidpööris 'Herman Mussel' ja Hiina siidpööris 'Adagio' (mõlemad oma ümara, pehme ja romantilise olemuse tõttu).
    Väga põnev tundub muulahein (Muhlenbergia capillaris), aga enamikest kohtadest see praegu välja müüdud, oma olemuselt tundub pigem soolotaim ning tagatipuks veel ka külmaõrn. Ootan kevadeni, mõtlen välja tema jaoks koosluse ja katsetan vast ära ikka kunagi. :) Kas teil muulaheinaga juba on kogemust?

    PS: Väga vahva blogi läbi aastate. Algaja asjaarmastajana meeldiks mulle lugeda rohkem taimenimetusi ja näha veel rohkem peenravaateid, aga näe, juba praegu leidsin nii mõndagi huvitavat! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere!

      Väga tore, et blogi meeldib ja midagi huvitavat leidsite!
      Siidpööris 'Gracillimus' reeglina ei õitse meie kliimas. Minul läks eelmine sügis õitsema ja see on minu meelest väga erandlik, või siis ei ole mul tegemist sordiehtsa taimega. Üldiselt välimus on küll sordiomane. Niisiis, kui siidpöörise puhul on eesmärgiks õied, soovitaks teisi sorte, mis meil lähevad õitsema. Näiteks sarnase nimega 'Graziella', 'Kleine Silberspinne' või 'Ferner Osten'. Kõige kindlam õitseja on ehk üldse amuuri siidpööris.
      Roog-sinihelmikatega kogemus ütleb, et ükski neist väga kindlalt talveks püsti ei jää ja 'Skyracer' on üks esimesi ümberkukkujaid. Pigem võiks olla seisukindlam 'Transparent'.
      Muulaheinaga ei ole katsetanud, kuid kahtlustan, et see ei pea meie kliimas vastu. Aga loomulikult tasub alati katsetada ja soovingi vaid head katsetamist! ;)

      Kustuta