pühapäev, 31. mai 2020

"... kui õunapuud õitsevad"

Alates eriolukorra algusest märtsi keskel, olen püsivalt olnud maal. See on andnud unikaalse võimaluse jälgida kevade saabumist ja varajaste õite avanemist, päev-päeva haaval. See on selles mõttes olnud ilus aeg, kuigi perioodi jooksul on olnud ka palju halba ilma, ja just mai on tundunud iseäranis jahe ning tujukas. Seetõttu on kevad jäänud vinduma ning mitmed õitsemised hilinevad võrreldes viimaste kevadetega. Vaid päris kuu lõpp on olnud nüüd soe ja päikeseline. Paraku kohe ka kuivaks kippuv.

Just need viimased päevad olnud iseäranis ilusad. Õunapuud õitsevad! Õitsevad meeletult, valge vaht katmas oksi. Kas see tähendab ka saagist koormas puuid, näitab kevade ja suve edasine kulg. Puud on tihkelt täis mesilasi ja suminat!

Malus domestica
Aedõunapuu/ Malus domestica
Malus domestica
Aedõunapuu/ Malus domestica
Malus domestica
Aedõunapuu/ Malus domestica
Malus domestica
Aedõunapuu/ Malus domestica
Malus domestica
Aedõunapuu/ Malus domestica
Malus domestica
Aedõunapuu/ Malus domestica
Malus domestica
Aedõunapuu/ Malus domestica
Kahenädalane kevadpuhkus läks muidugi kiirelt. Kiiremini, kui oleks soovinud, kuid eks see on alati ju nii. Plaane oli rohkemaid, kui teoks sai, kuid tehtugi rõõmustab piisavalt. Algus on tehtud suurele projektile, mis peaks aeda tooma kõrged püsililled ja hilissuvise õiterohkuse. Pikk püsikupeenar. Pikk ta tõesti saab ja ükskord on ta ka uhke ning värviline. Taimi olen peenra jaoks hakanud varuma juba eelmisest sügisest. Mitmeid asju olen jaganud/paljundanud ka oma aiast ning lisa toonud nüüd kevadel veel Järvselja taimeaiast. Üht-teist plaanin veel aianditest juurde tuua ning juuni jooksul põhilised istutused ära teha. Eks siis näis, palju ruumi täitmata jääb. Peenar peab jätma võimaluse erinevateks taimemängudeks - jagamised, uuendamised, ümbertõstmised. Peenrasse peaksid jääma ka taskud, kuhu istutada suvist eksootikat - daaliaid ja kannasid. Algus on vähemalt paljulubav!

Ülejäänud aeg sai pühendatud tarbeaiandusele ja olemasoleva kõpitsemisele. Mitmed peenrad ja taimed hakkavad jõudma ikka, mis eeldab uuendamisi. Näiteks sai üles võetud 6 aastat tagasi istutatud kukesabad, mis kasvujõu olid minetanud - kiduraid võrseid kasvatasid, kuid
õisi praktiliselt enam polnud. Tõsised puitunud jändrikud! Aga sealt jässakate juurte vahelt sai välja lõigata elusaid osasid ning need potistada, mis nüüd hoogsalt kasvama on hakanud. Igal juhul pikk peenar saab muuhulgas kukesaba 'Blush' beebiroosasid toone.

Tulipa 'Blue Parrot'
Tulipa 'Blue Parrot'
Tulipa Viridiflora Group
Tulipa Viridiflora Group
Tulipa Viridiflora Group
Tulipa Viridiflora Group
Tulipa 'Spring Green'
Tulipa Viridiflora Group
Kas sinna pikka peenrasse ka tulpe tuleb, selgub sügisel. Mõtlen, et kui, siis nendes tagasihoidlikes toonides ja vormides viridiflora tüüpi tulpe, mis muuhulgas käituvad heade püsikuena. Nende otsusteni on veel küllalt aega, et mõelda ja kaalutleda.

Maikellukesed jõudsid sel aastal vaevu mais õitsemiseni, kuid õies nad nüüd on ja levitavad oma joovastavat lõhna. Ja armsakesed on nad ikka ka, kuigi pisut invasiivsed!

Convallaria majalis
Maikellukesed/ Lily of the Valley in bloom by the end of May. They are called May Bells in Estonian language. 
Convallaria majalis
Convallaria majalis
Anemone nemorosa 'Lismore Blue'
Köögi akna alt teise köögi akna alla/ From garden to garden, Anemone nemorosa 'Lismore Blue'
Epipactis helleborine & Sempervivum 'Taara'
Laialehise neiuvaiba tärkamine, teist aastat järjest 'Taara' puhmas/ Sprouting of broad-leaved helleborine in the middle of pach of Sempervivum 'Taara'
Linnu-uudised. Nädala algul saabusid hall-kärbsenäpid. Kuldnokkadel lendasid aga neljapäeval pojad välja. Reedel hallrästa pojad. Niisiis osad lõpetavad, teised pole veel alustanudki pesitsemist. Peoleod pole ka kuulnud, võib-olla ta polegi meie maile veel jõudnud. Muidu on ta ikka igal aastal tamme latvades olemas.

Turdus pilaris juv.
Hallrästa poju/ Young of Fieldfare

2 kommentaari:

  1. Linnurahvas on sel aastal üldse kuidagi eriti aktiivne. Varakevadel oli see hull rähn, täristas igal pool nokka, nüüd kilkavad harakad iga päev aias ja tihane tegi rõdu voodri vahele pesa. Hakkas nagu silma, et miks see tihane kogu aeg pildil on, aga täna nägin kuidas vupsas kuskile prao vahele ja sealt kostis kohe erutatud piiksukoor.
    Ilus pikk kevad, jahedaga õitsesid tulbid ligi kolm nädalat.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minul oli abihoone voodri vahel porr ja see oli tõsine üllatus. Nüüd juba pojadki väljas.

      Kustuta