teisipäev, 10. aprill 2018

Suur soe

Oh kui pikalt sai sel korral seda kevadet tegelikult oodatud. Kolm pikka kuud, sest tavaliselt üpris kohe jaanuari alguses kipub see igatsus juba hinge mul pugema. Märtsis ei tahtnud ei lumi sulada, ega külmad taanduda, rääkimata veebruarist, mis keskmisest külmemaks kujunes. Pikk ootus. Milline rõõm, kui ükskord kõik see lumi on sulanud, lõoke lõõritamas sinitaevas ning päike pillutab sooja kulda!

Käisin terve nädalavahetuse mööda oma värvikilde ja imetlesin nende arengut tundidega, sest kõik oli nii kiires muutumises. Punnitav krookusepung laupäeval oli juba suur õitsev õis pühapäeval. Ja tõeline suvesoe, millest jaanipäeval harilikult ainult unistada võib, jõudis ju esmaspäeval, mil oli +23 'C, kuid jäi minul kahjuks kodumail nägemata ja tundmata.

Colchicum bulbocodium
Kevadine valevlill hommikul/ Colchicum bulbocodium in the morning
Eranthis hyemalis
Lumekupp/ Eranthis hyemalis
Eranthis hyemalis
Lumekupp/ Eranthis hyemalis
Colchicum bulbocodium
Paar tundi hiljem/ Few hours later
Crocus chrysanthus 'Blue Pearl'
Kuldkrookus/ Crocus chrysanthus 'Blue Pearl'
Galanthus nivalis
Lumikellukesed tulbipeenras/ Snowdrops in Tulips Bed
Dwarf Irises
Varajased iirised/ Early dwarf irises
Iris danfodiae
Danfordi iiris/ Iris danfordiae
Iris reticulata 'Harmony'
Võrkiiris/ Iris reticulata 'Harmony'
Galanthus 'Berthram Anderson'
Galanthus 'Bertram Anderson'
Galanthus 'Falkland House'
Galanthus plicatus 'John Long'
Galanthus elwesii 'Pat Mason'
Galanthus elwesii 'Pat Mason'
Galanthus 'John Gray'
Galanthus 'John Gray'
Sordilumikellukesed hostapeenras vabanesid lume alt vaid mõni päev varem. Üks varajane sort 'John Gray' oli oma õied avanud juba lumes, nüüd sai ta õisi paotada juba päikesepaistes. Mõnel teisel sordil oli aga vaevu õis pungast välja saanud, kui suur soe need juba täiesti õieli avanema sundis. Ka amuuri adooniseid sundis päike takka.

Adonis amurensis
Amuuri adoonis/ Adonis amurensis
Adonis amurensis
Natuke teistsuguse välimusega amuuri adonis/ Another Adonis amurensis, bit different in looks.
Alustasin laupäeval kõigepealt aed-hortensiate lõikamisega. Sügisel ma pruuniks muutunud õiepalle ära lõigata ei raatsi ning neist on ilu pikalt, mõne sordi puhul kevadeni välja. Hortensiate puhul soovitatakse küll varasemat lõikust, kuid mina pole mingit mahlade voolu lõikehaavadest kevadel märganud. Niisiis oli ainuüksi see juba päris suur töö, aga kiirelt oli vaja jätkata püsikutega, sest järgmisel nädalavahetusel ma maale ei saa. Taimed ärkavad ja tärkavad nüüd aga kiirelt. Lõikustega jätkasin ka kogu pühapäeva ning kuigi õhtuks oli selg juba päris haige ja jäsemed kanged, poleks ma paremat tegevust osanud tahta seks soojaks päevaks.

Woodland Garden
Metsaaia esimesed õied on lumekuppudelt/ First blooms in Woodland Garden are winter aconites
Eranthis hyemalis
Lumekupp/ Eranthis hyemalis
Tulips Bed
Tulbipeenra esimesed õitsejad/ First blooms in Tulips Bed
Croocus sieberi 'Tricolor'
Siberi krookus/ Crocus sieberi 'Tricolor'
Galanthus nivalis
Harilik lumikelluke/ Galanthus nivalis
Tulips Bed
Tulbipeenar/ Tulips Bed
Adonis amurensis
Adonis amurensis
Galanthus 'Falkland House'
Galanthus plicatus 'John Long'
Adonis amurensis
Adonis amurensis

Hetkel mõtlen, et kui kirevad ikka need esimesed kevadõied on ja kui palju rõõmu nad toovad. Käid mööda aeda ringi ja suu on aina kõrvuni peas!


18 kommentaari:

  1. Need esimesed teevad rõõmu tõesti ja saavad ka vist enim esitletud ja imetletud. Aga sul on seal õitsemine palju kaugemal kui meite auulis.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No ma ei tea, mis sai veel esmaspäeval, kui kõige soojem ilm oli?! Usun, et siis tuli uusi õitsejaid juurde. Aga näiteks ühtegi sinilille nagu Kiskjasiilil, mul küll veel ei olund. Isegi mitte nuppu!

      Kustuta
  2. Kas Sinu lumikellukesed lõhnavad? Täpsemalt eile,tundsin õues magusat värsket lõhna.Nagu narkokoer hakkasin selle lõhna tekitajat tuulevoolus otsima,kuni maandusin neljakäpukil lumikellukesteni☺Ma polnud varem õues neid lõhnamas tundnud.Ilm oli jahe, 1,5kraadi plussis ja õrnalt tibutas vihma,lisaks mõõdukas tuul.Aga seal õunapuu all nad lõhnasid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Maikene, tere!!! Jaa, lumikellukesed lõhnavad, mesimagusalt. Lõhnavad harilikud lihtõielised lumikellukesed ning eriti tugevalt mõned sorid, mille kirjeldustes lõhna lausa eraldi välja tuuakse - st 'S. Arnott' ja 'Brenda Troyle'. Lõhnamist soodustab soe ilm ja päike. Ja tundub, et lumikellukese õied on sama mesised, kui nende lõhn, sest meemesilastele meeldib väga neil toimetada.

      Kustuta
  3. Väga ilusad pildid! Harilik lumikelluke on alt üles pildistatud, nii kaunis.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! :) Kui ilmad õisi hoiavad, siis püüan järgmine kord ka sordilumikellukesi alt poolt pildistada, sest just seal avalduvad üldiselt nende erinevused - väikesed värvinüansid sisemistel õigesegmentidel.

      Kustuta
  4. Nii mõnus, aga meil võrkiiristel alles väikesed mõõgakesed väljas

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, minul mujal üldiselt ka. Kuigi on üks sort, mis oli tegelikult ka seinast kaugel olevana õied kohe-kohe puhkemas ja tundub üldse kõige varasem võrkiiris olema (võrdsetes tingimustes) - see on 'Lady Beatrix Stanley'. Hirmus ilus pealekauba! :)

      Kustuta
  5. Oh need esimesed kevadised hetked aias, suu ongi kogu ae kõrvuni :) Mina olen ka oma aed-hortensiat märtsis-aprillis lõiganud, tundub et tal pole selle vastu midagi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No ja kujuta nüüd neid suunurki ja frustratsiooni pühapäeva õhtul, kui kõik tuleb maha jätta teadmata, kas järgmine kord neid rõõmukilde veel näed või on kevad juba nii hoogsalt edasi arenenud...

      Kustuta
    2. Kevadel on isegi paariks päevaks ära minnes tunne, et jääd millesi ilma. Aga peaasi, et on aed, kuhu minna ja rõõmu tunda, olgu või nädalavahetusekski!

      Kustuta
    3. Ah jaa, esinen rohevahetuse palvega ka. Google juhtis otsinguga Tulipa humilis `Liliput` Sinu blogisse, ehk sa raatsiksid kokkutulekul ühe sibula jagada? Võid minu sibullilledest või taimedest midagi vastu valida.

      Kustuta
  6. Jah, pole midagi paremat kevadest, jumalikud värvid, soe lõhnav muld ja palju päikest. :)

    VastaKustuta
  7. Minu lemmik paksuke on Pat Mason, kuigi koik on ilusad. Kas on voimalik, et nagime teda ka Kew Gardenites? Ma muidugi maletan, et seal oli paris palju mingit Big Bill voi Bishop Bill, need mulle ka meeldisid... Kas hostapeenras pole haigust? Ptyi, ptyi, ptyi...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ptui-ptui-ptui, aga vist ei ole. No loodan väga!
      Minu lemmik on ka kindlasti 'Pat Mason', ta on väga eriline ja trullakas. Kews me teda ei näinud- too suureõieline oli jah 'Bill Bishop'. Viimast mul ei ole, aga tuli välja, et on üks sõsar-sort - 'Little Ben', mis on ka väga suurte õitega. Too oli möödunud nädalal alles puhkemas, pilte saab ehk järgmine kord!

      Kustuta
  8. Armsakesed. Nii tore, et said rõõmukilde korjata.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah! :) Nagu värviline kaleidoskoop lapsepõlve "võlutorust".

      Kustuta