esmaspäev, 2. aprill 2018

Munadepühad

Ükspäev algatati Vikerraadios arutelu selle üle, kas ülestõusmispühad võiksid Eestiski kesta teisipäevani, nagu suuremas osas Euroopas. Ja huvitaval kombel tüürisid jutud hoopis sinna suunda, et eestlastel kui usuvõõral (mittekristlikul) rahval tuleks see riigipüha üldse kaotada, sest mis neid vabu päevi nii sama vahtimiseks anda, kui need peaksid olema tegelikult pühendatud pühitsemisele. No omamoodi õige ka.

Pole ka meie perekonnal kristlikke vaateid ega traditsioone, kuid jõule ja "munadepühasid" on ikka alati tähistatud. Munade värvimine on olnud oodatud kevadpühade tegevus ning seda ikka algupärastel viisidel, otsides samas uusi vahendeid ja lahendusi. Värvitud muna lahti harutamine riidelapist pärast keetmist on vast sama põnev tegevus kui jõulupaki või taimetellimuse avamine. Vahva ühistegemine seejuures!

Eaaster Eggs
Pühademunad 2018/ Easter Eggs 2018
Eaaster Eggs
Pühademunad 2018/ Easter Eggs 2018
Eaaster Eggs
Pühademunad 2018/ Easter Eggs 2018
Mune värvisime niisiis selgi aastal ikka traditsiooniliselt - sibulakoortega, punase kapsa, mustikamoosi, kohvi, kurkumi ja rohelise materjaliga väljast, mida loodus antud hetkel pakkuda võib. Sel korral siis väga napilt, sest lumi mitmel pool ikka alles maas. Aga munad said sel korral eriti rõõmsad ja kirjud.

Eaaster Eggs
Pühademunad 2018/ Easter Eggs 2018
Eaaster Eggs
Pühademunad 2018/ Easter Eggs 2018
Eaaster Eggs
Pühademunad 2018/ Easter Eggs 2018
Eaaster Eggs
Pühademunad 2018/ Easter Eggs 2018
Pasha tegemise komme on meil natuke uuem asi, aga ikka paarkümmend aastat oleme vist teinud juba. Ema nüüd täpsustab. Oodatud peolaualine seegi. Sel korral valmistasin kaks versiooni, ühe traditsioonilise kuumutatud variandi ning teise kuumutamata, kuivatatud jõhvikate ja pistaatsiapähklitega. Viimane siis selline veidi modernsem lähenemine. Mulle meeldis ikka klassika!

Easter Pasha
Klassikaline kuumutatud pasha/ Classic Easter Pasha
Kui mitmel pool Eestis oli pühade ajal kuulu järgi päris kena kevadilm, siis meil oli paraku valdavalt pilves ning soojust vähe. Välja see eriti ei kutsunudki. Kuid eile võtsin ennast siiski kokku ja alustasin kevadtöödega. Seinaäärne tublipeenar sai puhastatud ning vanad varred buddleiadel ja roosil 'The Lark Askending' lõigatud. Varsti on oodata esimesi õisi ning kui lubatud soojalaine peakski meile jõudma, siis käib kõik väga kiirelt. Parem olla juba valmis!

Iris danfordiae
Danfordi iiris tulbipeenras on peatselt õide puhkemas/ Iris danfordiae is about to bloom in my Tulips Bed
Galanthus nivalis
Üks lumikellukeste punt saab samas kuumas ja pigem kuivas peenras päris kenasti hakkama/ Snowdrops in Tulips Bed are coping well with rather hot and dry conditions in summer.
Eranthis
Pühade toonides on ka lumekupud metsapeenra serval/ Easter clours are present in Woodland Garden too, as Eranthis are settining to bloom.
Galanthus cv.
Hostapeenras õitsevad lumikellukesed aga nõndaviisi/ So are blooming snowdrops in Hosta Bed
Täna on see ilu kõik arvatavasti lume all. Ennustatud lumetorm saabus ja tõi kaasa hulga sademeid, lumekaardi järgi katab meie kanti nüüd taas vähemalt 10 cm värsket lund. Seetõttu kutsun teid tagasi tuppa ja vaatame lihavõtteõisi soojas!

Easter Cymbidium
Tibukollane pühade tsümbiidium/ New Cymbidium for Easter decorations
Easter Cymbidium
Cymbidium
Easter Cymbidium
Happy Easter!

Head teist ülestõusmispüha! Ja head liugu!

12 kommentaari:

  1. Ma ei tea päris täpselt, miks mulle meeldib sulalumi. Pluss kaks niiske osoonirikas õhk on vaimustav, äkki joovastav?. Ja tänane lillepeenra vaatepilt pakkus osaliselt pealsetest puhastatult uutmoodi pildi - napid jooned, võibolla ainuke kunstihetk aias (muidugi veidi liialdasin). Sinu pühadelauda vaadates mõtlesin taaskord, et mälestused on ergud, kuumutatud klassikalist pole ma kunagi proovinud... aga fantaasia pani tööle, aitäh!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pasha on imeline magustoit. Imeliseks ilmselt muudabki asjaolu, et vaid kord aastas saab.

      Lõigatud peenardes on võlu, tunnistan!

      Kustuta
  2. See munavaagen on üks kõige ilusamaid, mida ma näinud olen!

    VastaKustuta
  3. Munavaagen on tõesti imeline, ninasid on sul rohkem kui paljudel muil ja cymbidium imeline :D

    VastaKustuta
  4. Väga värviküllased munad,Ilusat kevade algust

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suur tänu, kevad on alati ilus ja küll ta tuleb ka lõpuks!

      Kustuta
  5. Munad näevad välja kui kunstiteos!

    VastaKustuta
  6. No naed, Sinu endagi arvamus laheb toeks, et yhed ilusamad munad on seekord valja tulnud :) Ja minule mojus pasha pilt muidugi ka, yks paremaid pyhadesooke yldse... Kuidas muidu me ta nii omaks oleme votnud, vene oigeusu kommetest ta vist parineb. Meie pere laual on ta olnud vahelduva eduga oma 25aastat, sest esimene lehm meie uues kodus poegis 27a tagasi - no ja kui kohupiim omast kaest, mis siis viga teda teha!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No ma arvasin ka, et eks see ikka meie lehmapidamise ja kohupiima tegemisega seotud peab olema. Nii et meenutame ja täname Naadit, et ta meile tuli ja sellist rikkust pakkus! :)

      Kustuta