teisipäev, 6. märts 2018

Sellest talvest

Õige talv saabus sel aastal veebruaris. Veebruar oli tõeline talvekuu. Õnneks on nüüd märts ja ehk hakkab külm järele andma ning elu kevadisemaks muutuma.

Aga veel sellest veebruarist. Tuleb välja, et Ilmateenistuse andmetel oli möödunud veebruar keskmisest külmem, s.o 2,4 kraadi normist madalam (-6,9' C).  Kuu viimane kolmandik kujunes aga erakordselt külmaks - vaatlusreas on olnud napilt külmem vaid 2011. aastal. Veebruari 10 viimase päeva keskmine temperatuur oli -13,2 'C, kui selle perioodi norm on -4,1 'C. Mõtlemapanev.

2011.a polnud ma oma ilupeenarde loomist veel alustanud. Seega, suurem osa aia taimestikust pole sellist külma kogenud kui nüüd oli, ning üldiselt on meil ju viimased talved väga malbed olnud. Õnneks oli päris kena lumekate, kuid eelnev periood pigem soe ja väga niiske. Loodan loomulikult, et kadusid ei teki, kuid mine tea... Taimede talvitumine on meie laiuskraadil vist alati üks loterii. Kuuldavasti on taimedele hukatuslikud olnud ka viimase aja pehmed talved. Õnneks mul on siiani kõik hästi läinud ning mingeid tühje auke pole kuhugi tekkinud. Ehk on veel õnne.

Winter Fields
Talvemaastikud/ Winter Landscapes

Märtsi esimene nädal on ka püsinud külm. See-eest aga päikeseline ja väga ilus. Päevasel ajal on siiski temperatuur täitsa talutavaks tõusnud, kuid õhtud-ööd on olnud ikka krõbedalt näpistavad ja -20 kraadi ligi. Nüüd paistab asi muutuvat. Eile õhtul oli õhk juba teine ja täna on päris pehme. Nädalavahtuseks tõenäoliselt saabub sula ning edasi võivad päevad valdavalt plusspoolel olla kuu lõpuni. Teisisõnu, ehk kevad ongi saabumas! Kas pole tore!

4 kommentaari:

  1. See statistika tundub kuidagi kahtlane aga ju siis nii on. Pakane on minu jaoks ikka kusagil -25 C alates, see praegune oli täitsa normaalne meiemaine talveilm :) Taimekaod sõltuvad enamasti piiripealsete taimede hulgast aias. Kui neid eriti pole, siis pole ka arvestatavaid tühikuid. Kevad tuleb vääramatu jõuna :D

    VastaKustuta
  2. The winter is going away, Tistou, I'm sure :-) What the frost at night! We have now -3 C, snow doesn't melt. Love your photo, the shadows seem to be blue and vernal.

    VastaKustuta
  3. Vaatan seda puude tukka ja motlen, kas see oli Latte lohk.. nae hakkavad nimed meelest minema :) Olen seda mitut puhku ennegi motelnud, et kui selline nimi, peaks ju allikas ka olema. Kuigi jah, need suured kraavid nyyd voib olla on oma too teinud ... Nii pyhalik kuidagi see lumine vaikelu :)

    VastaKustuta
  4. Ma taimede pärast väga ei pelga, vähemalt, mis talve puutub. Lund anti ju päris palju ja külmaks läks ka mitte hüppeliselt. Vahel on kevad hoopis saatuslikum. Igatahes on tore jah, et kevad on tulemas. Mõnulesin nädalavahetuse õues.

    VastaKustuta