reede, 19. jaanuar 2018

12 emotsiooni 2017

Taas oleks aeg üle vaadata möödunud aia-aasta ning teha sellest üks pildikalender. Kevadest-suvest pole keeruline fotosid otsida, pigem on raskusi selle üheni jõudmisega. Paraku pole eriti valikut aga talvekuudest. Maale juhtus jaanuaris-veebruaris harva ja üldse sai emotsioone siis otsitud kuskilt kaugemalt. Otsustasin aga jääda piltides siiski oma aedade (tubased või õues) juurde ning jagada seda, mis oli ja on.

Selle aasta valik sai selline:

Phalaenopsis 'Mini Mark'
Jaanuar - tubastes aedades õitseb kuuking 'Mini Mark'. Talv tuleb kuu algul, kuid on heitlik, kord külmetab, kord sulatab. Lumikate on õhuke / January 2017 - Phalaenopsis 'Mini Mark' blooming indoors. Winter is rather mild and hectic, sometimes freezing, sometimes thawing.
Sempervivums
Veebruar - olen tagasi lõunamaistelt radadelt. Muutunud pole midagi - õhuke lumi, heitlik ilm. Suusamaratonid jäävad ära/ February 2017 - I'm back from holydays in tropics. Everything is the same - mild wither with little snow.
Galanthus nivalis 'Flore Plena'
Märts - kevade saabumine. Kevad algas varakult, kuid jäi siis pikalt vinduma. Päeviti oli napilt sooja ning ööd olid väga külmad/ Mrch 2017 - finally Spring and first bloms in my garden! Spring started early but reminded cold for long time.
Crocus tommasinianus 'Roseus'
Aprill - kevad ja taimed tärkavad elule, kuid ilmad on jätkuvalt heitlikud-jahedad ning ööd sageli krõbeda külmaga. Nii mõnedki õied tuleb loovutada sellele/ April 2017 - Spring and bulbs are coming slowly to life but weather is still chilly and some nights very cold. Some blooms are lost to frosty nights.
Parrot Tulps
Mai - ikka hetlik, jahedapoolne. Alles kuu lõpp tõi korraks suvesooja. See andis aga sibulilledele võimaluse pikalt ja kaunilt õitseda - siin papagoi tulbid kuu lõpust/ May 2017 - cold as the whole Spring. It was last week of May when it turned little warmer. However, spring bulbs benefitted from it and lasted long.
Garden Beds with Viridiflora tulips
Juuni - värske roheluse aeg, tõeliselt ilus aeg! Tulpe õitseb minu aias aprillist juunini, nii et tervelt kolm kuud. Juunis saabus soe ja sadusid oli rohkelt, kõik kasvas paremini kui iial varem/ June 2017 - everything is fresh and green in the garden. Probably the most beautiful time of all. Weather turned warmer and there was a lot of rain, plants grew like mad! 
Primula x bulleesiana
Juuli - on kujunemaks üheks põnevaks priimulakuuks. Ootasin suve, kuid see ei tahtnud tulla, juuli oli jätk kui lõputuna kestvana kevadele. Paljud taimed hilinesid õitsemises 2 nädalat/ July 2017 - can be named a month of candelabra primulas. July felt like month of endless spring, summer skipping. Lot of plants bloomed two weeks later than usual.
Echinops rito 'Veitch's Blue'
August - kahe troopiliselt kuuma päevaga, nädal vahet neil - see oli ka praktiliselt kogu suvi paraku. Napp, väga napp. Aga august oli siiski mõnus ja pakkus eredaid elamusi neil kahel päeval/ August 2017 - we only had two hot days, separated by a week - and that was the summer, that's it! Nevertheless, August was a bliss.
Bee&Butterly Bed
September - tõi terve suve kadunud olnud liblikad. Äärmiselt liblikavaene (kehvapoolne jahe) suvi andis võimaluse tiivulistele oma viimaseil päevil. Õnneks oli septembris veel palju nektaririkkaid õisi järel/ September 2017 - gave a chance for butterflies that were missing whole summer. Luckily, there were lot of nectar rich blooms left from poor summer for them. 
Dahlia 'Walzing Mathilda'
Oktoober - tugev daaliate kuu. Juba juulis alustanud daaliad õitseid suurepäraselt kogu suve teise poole ja sügise alguse, esimeste külmadeni oktoobri keskel välja/ October 2017 - dahlias bloomed from July until first frosts in mid-October, growing stronger week after week. Chilly as it was, it was a good year for dahlias. 
Aster 'Little Carlow'
November - viimased õied. Väga vesine hilissügis tõstis paljud jõed üle kallaste ning uputas metsad ja põllud. Saagid on jäänud väljadele, puud metsa/ November 2017 - last of blooms in my garden. Very wet autumn has raised water levels in rivers and flooded fields and forests around our country. 
Christmas Day 2017
Detsember - mõnede külmade päevadega ja vahetevahel lumine, siis ikkagi keskmisest soojem ja pehmem/ December 2017 - somtimes snowy but mostly rainy, warmer than average. Thoughts on new season!

Vaatan, et mõne erandiga võrdlemisi pastelne ja peenekoeline sai seekordne valik. Aga põhitegijad on aastast aastasse ikka samad. Ongi hea - stabiilne, püsiv, minu.

Mis siis meelde jääb möödunud aastast?  Arvatavasti ootus. Ootus, et saabuks kevad; ootus, et läheks soojaks; ootus et LÕPPEKS kevad ja ometi tuleks suvi; ootus, et tuleks mõnigi soe päikeseline päev; ootus, et suvest saaks asja; ootus et kadunud liblikad täidaks aia; ootus, et esimene öökülm ei tuleks veel niipea ja säästaks daaliaõied; ootus et pime ja märg saaks otsa... Ja juba ootame me uut hooaega!

12 kommentaari:

  1. Tõsi ta on, et tere eelmise suve ootasime ilusat ja sooja ilma. Panustame sius saabuvale!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii vigane tekst tuli, see on see telefonis tippimine:) vabandan...

      Kustuta
    2. Kõik oli niigi hästi mõistetav! Pole vabandada miskit! :)
      Aga saabuvast tõesti ootaks enam soojust ja särtsakust. Teen selleks juba ettevalmistusi! Istutan kannasid pottidesse (sest keldris oli märgata juurikatel kasvu, uued sordid aga saabusid Inglismaalt), tellin daaliaid. Saagu ta kirev ja troopiline!!! :)

      Kustuta
  2. See on väga tore, need 12 emotsiooni. Peaks selle lausa aalujate traditsiooniks tegema.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu arvates on see väärt mõte. Oleks paganama põnev näha teiste aedade aastaringi vaid ühes pildis kuu kohta! Ja kui kõigi kohta polegi, siis tühja sest!
      Ega ma ei tea ju, mis te seal FBs teete, võib-olla on aasta kokkuvõtted sõnas ja pildis kõik juba tehtud.
      Sellegi poolest,, niisiis ootan Tagatalu emotsioone! ;)

      Kustuta
  3. Your primula are wonderful. What kind are they?
    Did any of the Phlomis seed germinated?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you, Alain! This is Primula x bulleesiana, a hybrid between P. bulleyana and P. beesiana, 2 candelabra primula species.
      I had a longer post about these wonderful primulas last July, see: http://tistoupaevaraamat.blogspot.com.ee/2017/07/luhterpriimulad-vol2.html
      Your Phlomis seeds germinated very well, plants are two years old now and should be planted to their final position next spring. I am very happy and grateful.

      Kustuta
  4. Wonderful!!! Palju onne meisterlike piltide puhul, detsember jai eriliselt silma :) Ja jatkuvalt naen ma mottes seda Sinu emotsioonide rida kui VILLU KALENDRIT. Kui..... ma oleks.... ja palju muid "oleks"isid voi "oleks"eid veel, ma annaks selle trykki joonelt, on alles jaanuar. Never give up Tistou :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh Sa ka ei väsi mind liialt kiitmast! Aitäh! Äkki ma siis Tii soovituste järgi teengi ära. Postkaardid jäid mul võlgu nagunii!

      Kustuta
    2. Please hurry up!! Ja Tiile suur tanu toetuse eest. Ning kuufaasid ka paluks sisse :)

      Kustuta
  5. Suurem töö juba tehtud, fotod valitud. Miks mitte jäädvustada oma teos ka paberkalendrina. Hea seinale riputada ja mõnele lähedasele kinkida. Teenuse hinnad ka juba all www.prindistuudio.ee

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh hea soovituse eest, Tii! Tuleb ära proovida!

      Kustuta