esmaspäev, 25. september 2017

Malbed ajad

Ilm otsiks justkui lepitust. Kõige selle sajuse ja jahedapoolse suvelõpu peale on nüüd saabunud tõeliselt kenad päevad - päike sillerdab taevas, tuul on vaikne ning sooja tõstab kahekümne kraadi alla. Siiski pole enam suvi, sest puudes on kollast, päike käib juba üsna madalalt ning linnud on asutanud ennast rändele.

Seda poleks ma aga oodanud, et esimese leheriisumise pean juba nüüd ette võtma, kuid just nii oli. Saared õues langetavad juba üsna hoogsalt lehti, seal seas on ka haava- ja kaselehti, pärna omasidki. Mitu suurt linatäit sai neid kokku riisutud ja ikka lehekomposti pandud.

Rosa 'Robusta'
Roos 'Robusta' särab sügispäikeses/ Rosa 'Robusta' shines in autumn sun
Echinacea purpurea 'Virgin'
Rohelised ja valged siilkübarad on väga hilised, loovad alles õisi - siilkübar 'Virgin'/ Green and white cone flowers are very late this year - here, Echinacea purpurea 'Virgin'.
Echinacea purpurea 'Green Jewel'
Siilkübar 'Green Jewel'/ Echinacea purpurea 'Green Jewel'
Sügisel saavutavad kõrrelised oma tõelise võlu, olgu nendeks siis suureks sirgunud siidpöörised, tuules kõikuvad sinihelmikad või kuldseks värvunud kastikud. Hetkel on kindlasti nende aeg ning päike võimendab vaid nende sära ja ilu.

Mischanthus 'Strictus'
Kõrreliste peenras, hiina siidpööris 'Strictus'/ In Grass Border, Miscanthus sinensis 'Strictus'
Garden Beds
Sügisesed aiapeenrad on kõrreliste päralt/ Garden Borders in autum are dominated by tall grasses
Garden Beds
Aiapeenrad/ Garden Beds
Hydrangea paniculata 'White Diamond' & grasses
Aiapeenrad/ Garden Beds
Agastache 'Astello Indigo'
Agastache 'Astello Indigo'
Miscanthus sinensis 'Strictus'
Hiina siidpööris/ Miscanthus sinensis 'Zerbinus'
Et suur sügis siiski lähenemas on, võis aimata pühapäeval alanud hanede rändest. Neid oli palju, kuid parved pigem korratud ja siht segame. Hommikused parved lendasid lääne-ida/kirde suunal, pärastlõunat liiguti juba enam lõuna poole. Aga nägin pühapäeval ka veel üht pääsukest.

Liblikaid on jätkuvalt kirevalt ja liigirikkalt palju - admiralid, päevapaabusilmad, silmikud, suured ja väikesed kapsaliblikad, koerliblikad, lapsuliblikad, kärbtiib.

Migrating Water Fowl
Haned moodustavad juba parvi/ Wild geese are starting their migration to south
Dahlia 'Blue by You'
Punane admiral daalial/ Red Admiral on Dahlia 'Blue by You'
Polygonia c-album
Väike kärbtiib/ The Comma on Dahlia 'Fascination'
Argynnis paphia
Rohetäpik kukeharjal/ Silver-washed Fritillary on Sedum 'Herbstfreude'
P1010330
Kukehari 'Herbstfreude' meeldib ühtviisi nii liblikatele, kimalastele kui kodumesilastele/ Sedum 'Herbstreude' is equally favourable to butterflies, bumblebees and honey bees.
Red Admiral
Admiralid mekivad muidugi ka meelsalt mädanevaid pirne/ Red Admirals like to feast on rottig pears. 
Kuna ma pole suuremat sorti sügisesõber, siis leian aasta aastalt aina enam, et aed peab viimase hetkeni võimalikult palju värve ja õisi sisaldama. Need tõstavad meeleolu ja toovad putukaelu. Seda küll esimeste külmadeni, kuid sügised kipuvad meil aina pikemaks venima. Sügisastrid ja daaliad näivad mulle hetkel täiesti asendamatute taimedena. Peale kõrreliste ja aedhortensiate teevad just nemad praeguse aia.

Möödunud sügisel ostetud pisike meeleolupotike madala astriga sai enne püsivaid külmi mulda pistetud. Kevadel ei tahtnud sealt enam aga midagi tärgata ja olin valmis juba kenade taevasiniste õitega astrikese maha kandma. Ükshetk mais aga tekkis kaks leheliblekest, neist kasvas kiirelt kaks vart ning neid tekkis veel juurdegi ja nüüd on taim kasvanud samasuureks kui möödunud sügisel oli. Mulle meeldib just, et sama suureks - tõeline kääbik, vaid umbes 10 cm kõrge. Seega kartus, et taim kasvupidurdajate toimel nii pisikeseks on kängitsetud, osutus samuti ebatõeseks. Tore!

Aster dumosus cv.
Väike tore aster/ Little cute aster
Aster dumosus cv.
Kääbik/Hobbit
Aster dumosus 'Early Blue'
'Early Blue' on õitsemisega juba üle poole/ Aster dumosus 'Early Blue' is half through in blooming
Aster frikartii 'Mönch'
Ka 'Mönch' õitseb juba augustist saati/ Aster frikartii 'Mönch' is blooming also from August
Aster 'Little Carlow'
'Little Carlow' alles alustab/ Aster 'Little Carlow' is late bloomer
Tradeskantia 'Pink Grape'
Tradeskantsia õitseb aga juba terve suve, väsimatult ikka veel/ Tradescantia 'Red Grape' have bloomed the whole summer
Dahlia 'Lilac Time'
Dahlia 'Lilac Time'
Dahlia 'Kenora Macob-B'
Dahlia 'Kenora Macob-B'
Dahlia Bed
Daaliapeenar/ Dahlia Border
Cosmos cv.
Kosmose seemik/ Cosmos
Sel sügisel olen ostnud 5 uut aedhortensia sorti. Naeran endamisi juba, et rajan hortensiametsa. Aga no nad on vastupandamatud ja põnevaid sorte on tulnud müügile. Mõtlen ühele veel ja sügisisi soodustusi ei tohi ju luhta lasta! Eile õhtul loojuvas päikeses istutasin viimase - 'Angle's Blush' nimelise sordi. Õhtupäikeses peabki ta särama hakkama oma punakate õitega.

Hydrangea paniculata 'Limelight'
'Limelight' oma tuntud headuses/ 'Limelight' is wonderful hydrangea variety
Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'
Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'
Hydrangea paniculata 'Magical Candle'
Hydrangea paniculata 'Magical Candle'
Hydrangea paniculata 'Angle's Blush'
Hydrangea paniculata 'Angles Blush'

16 kommentaari:

  1. ... oma varasemat katkendlikku ja pisut segast juttu lõpetades, siis sealt ploomipuu tagant on vaate perspektiiviga koht olemas - läbi viljapuude aiamaa-alale - küüngi nägus. Istutusala saab siduda marjapõõsaga (vasakpoolse ja ka parempoolsega); nii saab vältida murusse eraldi jäävaid ilupõõsaid. Marjapõõsa saab ju ka soovi korral ümber tõsta. Kahe istutusala (kahe marjapõõsa) vahelt läheb mururiba aiamaa suunas, "kaugusesse". Selline vaade. Üks võimalus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, see vaade oli täitsa olemas, aga ma paningi vist tolle viimase hortensia sinna auku! :D Et õhtupäike punetavast põõsast kenast läbi paistaks! Aga õunapuude võrasid peaks tõstma ja üldist puudealust "läbipaistvust" suurendama.
      Ideed on head ja kuulan neid meeleldi!

      Kustuta
  2. No vaata oma pilte :) Sügis on ju nii ilus. See ongi ju sügis, astrid, daaliad ja muu. Pärast kui sügisel ja talvel enam vahet ei suuda teha, siis jah, siis pole enam ilu aga siis on rahu. Talv võiks muidugi ka vahelduseks tulla.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, loomulikult on palju ilusat veel! Ja nagu ma kirjutasin, siis sügis ongi palju meeldivam, mida rohkem on aias õitvaid taimi. Oluline, et oskaksin rohkem sügisesi õitsejaid kokku koguda. Mul on ikka elamusena meeles mõni aasta tagasi Malmös kohatud sügisastrite peenrad kõrreliste, päevakübarate ja kukeharjadega. See tuleks ikka järgi teha!

      Kustuta
  3. Sügis on ilus, see on minu aeg.
    Seekord nõustun Tulbi ja Tulbaga, pikad vaates on suurepärased.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Püüan nendele vaadetele rohkem mõelda! :) Oleks siis meeles, kui järjekordne pott näpus aias nõutult ringi käin.

      Kustuta
  4. Kaunist ja pikka õieaega sügisestele! Paljud alles alustavad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh-aitäh, hetkel veel kestab ja lubab ilu vast veel poolde oktoobrisse.

      Kustuta
  5. Daily Mailist lugesin, et Inglismaal on tanvu vahe liblikaid, tanu ebasoodsale suvele (kevadele?), aga et punaseid admirale on massiliselt - selgub et siin tehakse ka liblikate loendusi :) Seekordne lemmik on kosmos, yllatas mind.. Lapsepolvest maletan seda kui vene tadikeste lille, mida me yleannetud lapsed siis lihtsalt oma lobuks "harvendasime" nende kortermajade akende alt :) Lobu seisnes puhtalt paasemises, vahele ei tohtinud jaada :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa 'Gardeners World' ajakirja kaudu tean, et Britannias toimub igal suvel Big British Butterfly Count. Eestis pole veel kimalaste ja liblikate loendamiseni jõutud, loendatakse vaid talviseid ja suviseid aialinde, rändlinde. Aga liblikaid võiks loendada küll. Meil oli ka väga kehva liblikasuvi, nad olid terve suve kadunud ja tulid alles augustis. Lõpuks polnudki neid väga vähe. Viimast admirali nägin pühapäeval. Oli pilves, külm (+10 vaid), kuid üks admiral lendas veel ringi ja külastas ka daaliat 'Blue by You'.
      Kosmosed on nunnud ja eriti popid muide ka UKs.

      Kustuta
  6. Hortensiad poel kunagi liiga palju :) neid võib alati gruppidena istutada või solistina siia-sinna :)
    Sul on siis üllatav lehesadu juba, meil veel saared lehtedest kinni, pärnad ka veel ei pudene. Sügisesse toovad sära veel ka heleeniumid, nad õitsevad ka külmadeni ja neid on igas kõrguses. Mul on nad kombineeritud kõrreliste ja argentiina raudürdiga. Päris uhke värviline rivi.

    Võib-olla selle tõttu, et päikest kaua polnud, märkasin eile alles, et verev kukehari on nagu mesilassülemi sees - neid oli nii palju seal. Kui maantee seisma panna, siis oleksin nende suminatki kuulnud :)

    Ilus on sul seal

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on just dilemma, kas jätta 'Limelight' oma imepärase värviga aeda soleerima, või istutada talle paar seltsilist, kes näitaks õhetavaid toone. Kord vaatan, et oi ta peab ikka jäämagi oma iluga üksi, siis jälle et no grupp oleks veelgi ägedam. Nii ma mõtisklen ja potid on maha panemata (üks teine mõte on nendega veel).

      Kustuta
  7. Your Miscanthus sinensis 'Zerbinus' is very pretty Tistou. I should have it too :-) I see your garden is in bloom till now despite on cold nights. Your collection of hydrangeas is gorgeous, I especially love 'Angles Blush'.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you Nadezda. Miscanthuses are wonderful, I wish I had more early blooming ones for autumn and winter interest.
      Equally lovely are panicle hydrangeas - I'm planning to have some more! :D

      Kustuta
  8. See Vanilla Fraise on kadestamisväärselt õisi täis, minu omal vaid paar-kolm õit sel aastal. Ja piltidel on puha suvi ju. :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See 'Vanille Fraise' on alates istutamisest igal aastal suurepäraselt õisi täis olnud, kuigi kasvukoht on kuivapoolne. Ja päikeseline nurk kõrvetab õied kiirelt pruuniks. Nüüd on põõsas ka juba nii suur, et ümber teda enam ei tõsta.

      Kustuta