esmaspäev, 11. september 2017

Liblikaid ja lilli

Ei ole veel laus-sügis, ei ole! Mõnel soojemal päeval on tegelikult veel täitsa suvi - on värve, on õisi, on liblikaid ja mumme. Nagu näiteks eile. Natuke ka laupäeval. Ja küllap oli tänagi, kuid mida mina argi-esmaspäeva elust maal ka tean!

Buddleja davidii 'Pink Delight'
Päevapaabusilm budleial 'Pink Delight'/ Peacock butterfy on Buddleja davidii 'Pink Delight'
Laupäeva hommik oli laushall ja sajune. Võhma Juurikaski sai külastatud veel vihmas. Sealt edasi lõuna poole liikudes vihm lakkas ning kodus piilus juba pilve vahelt pisut päikestki. Sooja nagu õieti polnudki veel ja kõikjal valitses niiskus, kuid ometi ootasid budleiadel mõned admiralid ja päeva paabusilmad. Pühapäevane soe tõi aga juba liblikaid parves!

Bee&Butterly Bed
Admiral/ Red Admiral
Bee&Butterly Bed
Liblikapõõsas/ Butterfly bush
Bee&Butterly Bed
Liblikapõõsas/ Butterfly bush
Bee&Butterly Bed
Liblikapõõsas/ Butterfly bush
Bee&Butterly Bed
Liblikapõõsas/ Butterfly bush
Liblikapeenar on jätkuvalt heas vormis. Sel aastal pisut hilisem oma õitsemises, kuid hilised on ka liblikad ise. Kõik on ses mõttes tasakaalus. Täpikud on muidu kesksuve liblikad, sel aastal olid nad pea olemata, alles augustis ilmus neid pisut ning aias on neid veel praegugi. Päevapaabusilmi on olnud arvukalt juba mõnda aega, kuid punaste admiralide arv on plahvatuslikult kasvanud just nüüd. Kust nad üleöö välja ilmusid, ei oska arvata. Võiks arvata, et soojalainega lõuna poolt, kuid aeg on seal maal, et nad peaks just lõuna poole rändama hakkama. 

Bee&Butterly Bed
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed
P1010167
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed
Bee&Butterly Bed
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed
Bee&Butterly Bed
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed
Aster dumosus 'Early Blue'
Madal aster 'Early Blue'/ Aster dumosus 'Early Blue' is in full bloom
P1010147
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed

Pääsukesed on veel siin, väike lehelind laulab, mullamurelasted ehitavad pesi ning kasvatavad uusi põlvkondi - ehk see kõik tähendab veel suve jätkumist?! Loodame, sest aiatöid on teha palju. Ning kahju oleks sel ilul lihtsalt minna lasta.


12 kommentaari:

  1. Ah kui ilusad, nii lilled kui liblikad ja üleüldse. paluks jah veel ilusaid ilmu. meie hakkame tasapisi juba uppuma aga aiale tahaks veel ühe korrastustiiru peale teha. Mina isiklikult telliks 3 nädalat ilusat ja kuiva ilma, siis saaks hakkama :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh see ilus ja veidi kuivem ilm oleksid nii vajalikud. Mulda ei saa hetkel üldse puutuda, kartulaid sellest ka kätte ei saa. Tõeline kimbatus!

      Kustuta
  2. Vorratult ilusad pildid, no ja on ju ka millest teha :) Kuidas elavad Sinu hostapeenar ja metsapeenar? Saan aru et Sul aega ei jatku, oledki yks tublide tubli :) Aga seda metsapeenra arenenist ootan vaga. Kodus kaies unustasin vaadata, kas minu Oxfordi mand on elus.. Sinu isa unistas dendropargist, aga koik laevad ei saa randa, mis laevad merele...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hostapeenraga on kõik hästi, välja arvatud, et üks mutt ronis jälle sisse ja tegeles seal kaevandustööga. Aga ma sain ta kätte. Panin mõned uued lumikellukesed ka sinna vahele, kevadiseks iluks.
      Metsapeenar on ka enam vähem... aga eks ta ikka kipub kuiv olema ja kõik ei kasva seal mitte kõigeparemini. No vaatame veel.

      Kustuta
  3. Viimatine esmaspäev maal oli väga imelise ilmaga :) ja linnud pole vaiki jäänud, nii et ehk on lootust pikale sügisele.
    Mul buddleiasid enam pole, aga eks nad siis vaatavad, mida leiavad. Istuvad korvõielistel ja noolivad valget klaari. Massiliselt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuhu siis buddleiad said? Kas loobusid ise või võttis talv?
      Admiralidele on mädanevad õunad lemmikuteks. Päevapaabusilmi need nii ei tõmba, kuigi vahel leiab õuntelt neidki.

      Kustuta
  4. Nice and quiet garden Tistou! Your aster is a really 'Early Blue' one. Mine are not in bloom yet. Although all plants are too late this year :(. Love the butterflies and buddleja bush is a paradise to them.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank You Nadezda! 'Early Blue' aster is really early, I think the earliest of them all!
      Butterfly bush is an absolute magnet to butterflies, hence the name!

      Kustuta
  5. Jaa, liblikaid lehvib meilgi, samuti admiralid ja koerliblikaid sekka. Budleiasid imetlen. Nüüd on ikka selgeks saanud, et igal pool nad ka ei kasva ja seda väärtuslikumad nad on.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minul on buddleiad kõik alles - 2012 istutatud. Võib-olla on siis teisem mikrokliima. Igal juhul olen ma neile väga tänulik, sest nende lõhn on pööraselt hea ja meelitav ja ma lähen selle peale pea sama pöördesse kui liblikad! :D

      Kustuta
  6. Ilus suvine aeg kestab ja värviline sügis on ees ootamas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, siis oli vist viimane suvine päev. Nüüd üle nädala hiljem - oli ka möödunud pühapäev soe ja päikseline - kuid ikka enam mitte suvine.

      Kustuta