esmaspäev, 14. august 2017

Päev troopikas

Ilmateenistuse prognoosid käesoleval suvel pole olnud kuigi täpsed. Nii mõnigi lubatud soe, ilus ilm või tugev äike on jäänud olemata või juhtunud kuskil mujal. Aga seekord läks ennustus täppi. Laupäev oli kuum, niiske ja lõppes suure pauguga. Mulle see kõik väga meeldis!

Hommik polnud üldse selline, mis kuuma päeva oleks tõotanud. Panin suisa pikad riided selga ning läksin metsa põdrakanepit korjama. Mingil hetkel hakkas kuskil aga kõu kumisema ning mõtlesin vaid, et soo-soo, see ongi siis kõik või? Tegelikkuses märkis aga see kerge loodekaarest möödunud äikesehoog just sooja saabumist. Taeva klaaris ära, kuid kerge vine jäi ning temperatuur hakkas kiirelt kerkima. Viljandis oli tolle päeva rekord 30,5 ning ka paarkümmend kilomeetrit lõuna pool näitas kraadiklaas varjus, põhjapoolsel aknal, täpselt sama palju.

Tol päeval ma midagi enamat asjalikku ei teinudki. Heitsin seljast vaid üleliigsed riided ning lihtsalt olin - päikeses, vees, võrkkiiges, aias. Pagana hea olemine oli see. Õhtul korra poodi põigates ning sealsest konditsioneeritud õhust taas välja astudes lõi niiske kuumus pahvakuna vastu, täpselt nagu troopilistes paikades olen tundnud. Sel päeval oli meilgi päris troopika.

Saamal ajal läänekaares aga juba kerkis tume pilv ja valjenes vahetpidamatu kõuemürin. Edasi läks kõik väga kiirelt, pilv laienes üle taevakaare, muutes ilma pimedaks. Sadu tuli intensiivsena, kuid õnneks ilma tugeva tuuleta. Mingil hetkel hakkas langema raheteri, millest suurimate läbimõõt küündis sendimeetri kanti. Mitmed hostad, kabatšokid ja kõrvitsad on nüüd kui jahipüssikuulidest läbistatud. Siiski suuremat kahjut ei sündinud. Sadu ja äike jätkus südaööni, ühtekokku ligi neli tundi.

Vinesel kuumal pärastlõunal tegin ka ühe ringkäigu fotoaparaadiga aias. Pildid ongi ka pisut "vines", kuid hästi sobilikud meenutama seda üht ainust tõsiselt suvist päeva.

Bee&Butterfly Bed
Liblikapeenar oma täis ilus/ Bee&Butterfly Bed in its full glory
Bee&Butterfly Bed
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed
Bee&Butterfly Bed
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed
Bee&Butterfly Bed
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed
Liblikavaene suvi on pisut paranenud, kuid liblikate rohkust endiselt kinnitada ei saa. Soojaga ilmusid välja mõned päevapaabusilmad ja lapsuliblikad, kuid need on mõõtmetelt üsna väheldased, mõni neist kohe kummaliselt väike. Kuumalaine tõi lõunast kohale ka mõned admiralid, kuid juba pühapäeval, mil temperatuur jäi kümne kraadi võrra tagasihoidlikumaks, ma neid enam ei märganud. Tavapärasest enam olen näinud viimasel ajal vaid väikseid musti nõgeseliblikaid.

Kimalasi on suve teisele poolele kohaselt pisut enam tekkinud. Lamedalehised ogaputked, õunmündid ja virgiinia männasmailane on neist tihedalt kaetud.

Bee&Butterfly Bed
Päevapaabusilm siilkübaral/ Peacock butterfly on Ecinacea purpurea 'Rubinstern'
Bee&Butterfly Bed
Lamedalehine ogaputk on kimalaste lemmik/ Eryngium planum is favourite of bumblebees
Veronicastrum virginicum 'Fascination'
Niisamuti virgiinia männasmailane/ So is Veronicastrum virginicum 'Fascination'
Verbena hastata 'Pink Spires'
Odajas raudürt/ Verbena hastata 'Pink Spires'
Echinops rito 'Veitch's Blue'
Sinine mesiohakas/ Echinops rito 'Veitch's Blue'
Aedhortensiad loovad juba õisikuid ja sügiskõrrelised sirguvad hoogsalt. Daaliad muutuvad aina külluslikumaks.

P1010567
Aedhortensia/ Hydrangea paniculata 'Vanilla Fraise'
Dahlia Border
Daaliad/ Dahlias
Dahlia 'Kenora Macob-B'
Dahlia 'Kenora Macob-B'
Dahlia 'Fascination'
Dahlia 'Fascination'
Dahlia 'Ice Crystal'
Dahlia 'Ice Crystal'
Eucomis bicolor
Tuttliilia/ Eucomis bicolor
Dahlia Border
Daaliapeenar/ Dahlia Border
Garden Bed
Aiapeenrad siidpööriste ja aedhortensiatega/ Garden Bed with hydrangeas and maiden grasses coming into a prime
Late summer colour madness
Värvipillerkaar/ Colour glory
Dahlia 'Fascination'
Suvi/ Summer
Thunder Storm of 12.082017
Ja see värviline päev sai üpris tumeda ja värvitu lõpu - äike rullumas üle maa/ This hot day full of blooms, bees and butterflies ended with a thunderstorm, that turned everything dark and colourless

8 kommentaari:

  1. Selline pilv oli meilgi aga äike ise jäi lahjaks, eriti vihma poolest. Välku oli küll, mürinat vähe. Uhke aeg on sul aias praegu, ilus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul jäi täiesti kirjutamata, et see oli minu selle aasta esimene äike ja et äikseid on üldse väga harvaks jäänud. Juba teist aastat praktiliselt üldse mitte meie kandis.
      Aed on hetkel külluslik ja õisi täis. On küll.

      Kustuta
  2. Olime Vormsil, pilv oli tume kuid saarel midagi hullu kurja ei teinud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Loodusjõudude mängu mere ääres vaadelda on eriti huvitav. Seal on kõik palju suurem ja jõulisem tavaliselt.

      Kustuta
  3. Tohutu kukerpall toesti, yhest aarmusest teise...see aikese pilt on vaga synge ... brrr :) Kyll on kasvanud see Sinu vanilje nimeline hydrangea, ei suuda nime valja oelda :) Tuttliilia on midagi vaga huvitavat, pole enne nainud.. ja yldse, see Sinu Segasumma Suvila on vaga armas!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Äärmused on meie ilma peamised tunnusjooned juba mitmeid aastaid järjest. Eks meil tuleb harjuda kõige sellega. Mulle oleks vaid meeldinud, kui soe oleks päevagi kauem kestnud...
      Tuttliiliad on väga vahvad tegelased ning sel aastal saan veel vähemalt teistsugust "tutti" näidata! :P

      Kustuta
  4. That's right Tistou the forecast is not accurate. Here was a thunder storm and rainbow on Saturday as well with high temps and cool nights. Your last picture is the same that was here. Lovely dahlias as always. I see your hydrangea started to bloom as mine one. I think it's very late bloom.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh yes, I believe so, as we are actually so close to each other!
      Dahlias are in very good shape this year, very floriferous. And they bring a lot of joy! :)

      Kustuta