teisipäev, 16. mai 2017

Külma küüned

Ega möödunud nädala külmaööde, mil temperatuur võis langeda maapinnal -5-6 kraadini, tagajärgi kohe märkagi - üldpilt on armsalt kevadroheline ja õieline. Laskudes aga peenardele lähemale, võib ikka ühtteist külmakurja leida. Hostade pärast muretsesin kõige rohkem ja need, kel ninad enam väljas olid, on kannatada saanud küll. Ka metsaalused tegelased. Samas 'Fire Island'il oli juba väikesed leherosetid ja nendega polnud midagi juhtunud. Murtudsüdametest valge on tugevamalt jälle pihta saanud, tavalisel on vaid võrsetipud kannatanud. Neile on kevad raske olnud ning kas sest valgest enam asja saabki, teine tugev tagasilöök juba.  Kannatada on saanud ka koerahamba 'Pagoda' avanenud õied ja veel ootel pungad. Ning ka hüatsindid on kuidagi mõtlikuks muutunud, avanemata pungad ei taha edasi areneda. Teleekiate esimesed lehed on ka külmavõetud, kuid see on väike mure.

Perennials Bed
Hüatsindid annavad teatepulka üle tulpidele/ Hyacinths are making way to tulips - their glory is about to arrive
Perennials Bed
Ühelt nurgalt.../ One look...
Perennials Bed
... ja natuke teisalt/ ... and another
Perennials Bed
Üldvaade/ Overlook
Hyacinthus orientalis cv.
Hüatsinditrio/ Trio of hyacinths

Hyacinthus orientalis 'Delft Blue' & Hosta 'Fire Island'
Kõige varajasem hosta elas külma üle/ Earlyest hosta 'Fire Island' survived all frosty nights of past week along with Hyacinthus orientalis 'Delft Blue'
Sel üldvaate pildil on selgelt näha, et muru on juba väga roheline ja vajab niitmist. Lähem osa (heledam) ongi juba tehtud, ülejäänugi sai niidukiga ka üle käidud. Niisiis esimene muruniide 14. mail sel aastal. Muruniitmine on mul kahepäevatöö, sest korraga lihtsalt ei taha nii palju. Ja paljukest siis nädalavahetusest veel üldse nii üle jääb?! Peab vist sulase palkama või praktikandi võtma?!

Jälgin ikka liblikaid. Siiani lendasid ringi valmikutena (liblikatena) talvituvad koerliblikad ja mõned väiksed kapsaliblikad, laupäeval lisandus koiduliblikas. Igal kevadel ma mõnda isendit ikka aias näen. Ta näeb välja muidu nagu väike valge kapsaliblikas, kuid isastel on oraanzid tiivalaigud. Koiduliblikas talvitub nukuna ning munad muneb ristõielistele taimedele (nt jürilillele).

P1010102
Koiduliblikas hüatsndil/ The Orange Tip butterfly on hyacinth
Lisaks külmadele öödele hakkab ka kuivus taimi kimbutama. Mais pole midagi sadanud ja mullapind on juba väga kuiv, sügavamates kihtides veel niiskust jagub. Seetõttu tuleb kasta värskeid istutusi. No ja seinaäärseid peenraid nagunii. Metsapeenar on ka krõbekuiv, kuid kuna seal pole valdav osa hostasid veel ärganud, siis ei kasta ka ja jään lootma peatsele vihmale. Brunnerad ja kopsurohud õitsevad aga sealgi. Ja roosad õrnad ülased.

Anemone blanda 'Pink Star'
Õrn ülane metsapeenras/ Anemone blanda 'Pink Star' in my Woodland Bed
Anemone blanda 'Blue Shades'
Sinised on juba aastaid püsikupeenra serval/ 'Blue Shades' Anemone blanda on the shady edge of my Perennials Bed
Üldse on hetkel ikka väga ilus aeg, kuigi aed alles loob ennast. Valdav osa taimi on tärganud ja moodustanud kaunid värsked lehepuhmad, mida on õitetagi kena vaadata. Aega võtab veel siidpööriste, vitshirsside ja roog-sinihelmikate hoogne tärkamine, kuid vähehaaval liigutavad juba nemadki. Liblikapeenardes on võrkiiriste aeg läbi ning enne suurt suve polegi sealt õisi oodata, vaid urmia tulp särab ühe kollase täpina ja ühes nurgas kobarhüatsindid. Muus osas tuleb natuida kauneid pealseid. Ja kaunid nad on!

Muscari cv.
Kobarhüatsinditrio liblikapeenras/ Trio of Muscari in Bee&Butterfly Bed
Tulipa urumiensis
Urmia tulp avab õied vaid päikesele/ Tulipa urumiensis opens its blooms only in Sun
Bee & Butterfly Bed
Liblikapeenar/ Fresh growth is the only pleasure in Bee&Butterfly Bed in Spring
Bee & Butterfly Bed
Liblikapeenar/ Bee&Butterlfy Bed
Bee & Butterfly Bed
Liblikapeenar/ Bee&Butterlfy Bed
Bee & Butterfly Bed
Üks varasem värvilaik on siiski loomas - häbelik tulp/ One colourful spot in forming though - Tulipa clusiana
Perennials Bed
Ja üldse on suur tulpide aeg alles ees - võib-olla juba tuleval nädalavahetusel, kui suvesoe jõuab/ Main tulip show is still ahead of us. It could kick off this weekend as summer warmth is predicted to arrive.
Kui nüüd tõesti peaks soojaks keerama (ööd ka), siis loodan järgmine nädalavahetus daaliad maha istutada. Peenra kaevasin läbi juba seekord- õhuline maa soojeneb kiiremini. Mul on mõned uued sordid ka ja daaliasuvi saab põnev olema. Ehk saab ka varajase kartuli maha ja muu köögivilja mida suvel tarbida. Kõik eeldusel, et naabrimees on mu põllulapikesel harimistööd ära teinud.

P1010024
Samal ajal aias pojengid aina kerkivad ... / At the same time peonies rise in Garden Beds ...
Sempervivum Bed
... mägisibulad värvuvad.../ ... houseleeks pick up some colour in Sempervivum Bed ...
Perennials Bed
... ja hüatsindid ikka õitsevad!/... and hyacinths shine in sunshine!

Laupäeva hommikul aga Türi laadale!

PS! Äsja Pirital jooksmas käies nägin massiliselt piiritajaid - need suvelinnud toovad nüüd vast tõesti ka suvesooja!

10 kommentaari:

  1. Pääsukesed on ka Külmakandis kohal.:) Aga siingi on taimedel öökülmade jälgi, enim on kannatada saanud mõni epimeedium. Metsmagunal on kollased leheotsad ja kerapriimulate õied räsitud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Käisin eile karulaugul Paldiski kandis. Karulaukudel ka lehetipud kollased, nagu ka piibelehtedel. Eks see ikka külmast on.

      Kustuta
  2. Sul on ikka värviline ja lopsakas. Ja nii tore on neid ärkavaid erivärvilisi taimetutte vaadata. Su pildid toovad need kaunilt esile. Ja muidugi hüatsindid. Ikka jätkuvalt imeilusad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :) No ma ise ei saa hüatsintidest üldse küllalt!

      Kustuta
  3. Kahju muidugi, eriti kui murtud syda peaks valja minema. Kas maletad meil vana kodu juures oli miski eriline, vaike murtud syda koogi akna all? Vaiksemate lehtedega ka, nagu kiviktaimla variant?
    However, nautige siis "lillehullude" kokkutulekut :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, mäletan küll, see oli ju hüatsintide kõrval kohe. See on teist liiki taim - kaunis murtudsüda. Tavaline on harilik murtudsüda.
      Mõne madala ehk siis kauni murtudsüdame võiks küll ka endale vaadata. Äkki Türilt leian! ;)

      Kustuta
  4. Külm on oma küüned tõesti harali ajanud, meil ka siit-sealt näpistanud ha samu taimi. Tundub vaid, et meil olid ninakesed väiksemad, aga küüned pikemad. Kas Sul valget õrna ülast ja on?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on see 'Blue Shades' punt tegelikult suurem, kui siin pildil hetkel paistab, ja seal sees on üks valge taim. Aga ta alati alustab õitsemist pisut hiljem.

      Kustuta
  5. Hello, Tistou! Your flowers are amazing, especially anemones. I have no success in growing them I think because of wet soil. I shocked- there are no weeds at all, well done!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you for your kind comments, dear Nadezda! I think anemones prefer organic welldrained but moist soil. Mine have trhived for year now and they seed too.
      Weeds are not for me! :D

      Kustuta