kolmapäev, 3. mai 2017

Hüatsindilõhn

Soojad päevad teevad aias kiiret tööd. Sündmused toimuvad kui mitte minutitega, siis kindlasti tundidega. Olen paaril viimasel päeval jälginud esimeste idahüatsintide avanemist. Mul vist polegi enne sellist võimalust olnud. Üleeile olid esimesed õied paokil, eile juba enamik natukene avatud, täna kõik laialt avali. See on kõige varajasema sordi 'Delft Blue' arenemislugu neil päevil.

Hyacinthus orientalis 'Delft Blue'
Idahüatsint/ Hyacinthus orientalis 'Delft Blue'
Hyacinthus orientalis 'Delft Blue'
Sinise erinevad varjundid hüatsindiõitel/ Blue shades on hyacinth flower
'Delft Blue' on klassikaline hüatsindisinine sort, väljast pisut sinkjam, pehmemat tooni aga kroonlehtede sisekülgedel. Võrratu sinine, mis eriti päikeses särama lööb. Kuigi äike on olemata ja maas istuda justkui veel ei võiks, siis viskasin oma hüatsintide ette suisa kõhuli maha, et imetleda lähemalt õite erinevaid toone ning nuusutada uimastavat lõhna. Mitte iga taim ei niida mind niiviisi
jalust.

Hyacinthus orientalis 'Delft Blue'
Hyacinthus orientalis 'Delft Blue'
Hüatsindilõhn on niipalju tugev, et see hakkab lainetena õhus levima, sattudes aeg-ajalt aias liikujale ninna ning pakkudes nii õndsaid elamusi. Hetkel piisab vaid sellest ühest sordist, kuid kui kõik teised veel järgi jõuavad, saab kogu aed seda lõhna täis. Lapsepõlvetaimedel on arvatavasti ikka oluline roll ja hüatsindid köögi akna all on mu mällu sööbinud samahästi kui kollased krookused ibeerise puhma servas...

Hyacinthus orientalis 'Delft Blue'
Hyacinthus orientalis 'Delft Blue'
Hyacinthus orientalis 'Delft Blue'
Hyacinthus orientalis 'Delft Blue'
Nädala lõpuks jõuavad ilmselt veel nii mõnedki sordid avaneda, kui soojad päevad jätkuvad. Muutused toimuvad ju tundidega. Ka linnuriigis. Eile nägin esimest pääsukest. Üksik lind, lendas hääletult mööda. Täna õhtul vist kuulsin kägu, oli väga kaugel. Musträstal on kuusehekis mitu muna ning metsvint ehitab pirnipuule pesa. Nagu ka linavästrikud, kuhugi katuseharjale.

Hyacinthus orientalis 'Sky Jacket'
Hyacinthus orientalis 'Sky Jacket'
Garden Beds
Aiapeenar hüatsintide ja krookustega/ Garden Bed with crocuses 'Pickwick' and hyacinths 'Sky Jacket'

Puhkuseks on head ilmad antud ning eks ma mõnulen edasi, linnulaulus ja hüatsindilõhnas. Mmmm!


10 kommentaari:

  1. Kaunis sinine. Meie Delft Blue võtab alles hoogu

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hüatsindisinine on kuidagi üldse kaunis, kõigis toonides. Võib-olla seepärast, et tal on selline pärlmutterjas sädelus sees.

      Kustuta
  2. Minu jaoks on hüatsindilõhn aastaid olnud sünnipäevalõhn ja on samuti väga oluline ning meeldiv. isegi minu idahüatsindid on liigutama hakanud. Pääsukest veel pole, õhtune õnnekägu oli eile õhtul.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No näed siis, kaks eriti head asja omavahel kokku sattunud! Õnnitulused ette juba! :)

      Kustuta
  3. Lovely hyacinths, Tistou. It was a sunny day, isn't it? The flowers look nice in sun light. Happy spring!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Past week has been sunny and pretty warm. Lot of blooms have appreciated it. 'Delft Blue' was my first hyacinth in flower, now many more have opened their blooms. Thank you for kind wishes!

      Kustuta
  4. Kas Sul vana kodust kunagi kahju ka on? See hyatsindijutt ja meie "igikestvad" mida keegi kunagi yles ei votnud ja ometi nad oitsesid... oh jah. Sul on ilus seal ja lohnab hasti ja onnekagu kuulsid ka :) Onneseen :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vist ei ole. Ma tulin ju sealt ikkagi võrdlemisi väiksena ära. No ja ta on ju oma uues elus - maja vähemalt, pole miskit halvasti. Aiast ei tea, aga ega seal vist midagi väga pole küll.
      Selliseid tumesiniseid hüatsinte kui seal olid, mul polegi. On heledamaid ja mustemaid. Võiks kuskilt mõne sellise sordi vaadata küll. Ja ülesvõtmismängu olen ma valmis nendega mängima küll.
      Kägu on õnnekägu see aasta küll jah.

      Kustuta
  5. Kui väljas on kirdetuul ja töö pausi peal, siis ma tulen ennast sinu blogisse lohutama ja soojendama. Mis siin muud öelda kui et ah sa sssinine! :)

    Kas sul mõni pilt untsu ka läheb ja kuidas sa nende hulgast, mis head, valida suudad?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No Tsiil-Tsiil, Sina ikka oskad ilusasti öelda! Aitäh! :) Mul on hea meel, kui see nii mõjub!

      Pilte läheb untsu ikka, kellel ei läheks. Ma tavaliselt teengi ühest ja samast objektist mitu võtet. Sageli just teine kaader on paremini fookuses. Valida aga ma väga ei suudagi - viimaste aegade postitused on väga pikaks veninud. Teine põhjus muidugi on ka see, et aed on kasvanud ja sündmuseid ongi rohkem, mis sest et paljud on aastast aastasse korduvad. Mulle meeldib paljudes asjades stabiilsus, aias sama moodi. Kui kõik samad asjad on alles ja õitsemas, mis eelmine aasta, ning midagi on natuke juurde tulnud, ongi juba väga hästi.
      Ma ju ei tõsta oma taimi ka ümber, pigem kui miskit välja läheb, siis püüan samaga asendada - sest ma olen nii harjunud ju. :)
      Mis meenutab, et pagana salvei 'Ostfriesland' on talvega otsa andnud - kust ma talle asenduse saan?

      Kustuta