kolmapäev, 19. oktoober 2016

Miskit üles, midagi ka maha

Lõpuks saabusid siis ka öökülmad. Viisid suvelilled ja lõpetasid ühe etapi aia-aastas. Juhtus see kõik millalgi möödunud nädala keskpaiku. Nädalavahetuseks maale saabudes olid daaliad-kannad juba mustad ja peenrad kaotanud oma kirevad värvid. Mõneti on sellest ju kahju, aga teisalt ka mitte. Ega vaestel lilledel lühikeseks ja päikesevaeseks jäänud päevades ning jahedates öödes enam mingit head olemist ei olnud. Nüüd oli aeg troopilised suvelillejuurikad üles võtta ja hoiule panna, et tulev suvi jälle võiks olla sama kirev ja õisi täis.

Last of Dahlias
Suvedaaliate lõpp/ End of Summer Dahlias
Paar hinnalist kannataime pistsin potti juba paar nädalat tagasi ja püüan neid üle talve hoida rohtsetena. Ülejäänud potistasin nüüd, ilma suuremate pealseteta. Viimased talvituvad keldris, rohtsed taimed toas. Taimed ja juurikad pole peale nigelat suve kuigi tugevad ning ehk õnnestub neid nii üle pika talve paremini hoida. Daaliatega pole muret, neil on tugevad muguljuured ja säilitamine hõlpsam.

Tasakaalustava tegevusena panin kevadlillesibulaid maha. Mulda said kõik hüatsindid. Olen nad ikka igasuviselt üles võtnud ja ei erinenud ses osas ka käesolev aasta. Ühtegi uut sorti ma juurde ei soetanud - on ju teisi juba omajagu. Huvitav on arvet pidada, kuidas sibulad aastatega on paljunenud. Olen selleks mulda minevate sibulate arvu sügiseti üles märkinud. Mõni sort paljuneb agaralt, mõni väga napilt. Oraanž 'Gipsy Queen' on mõne aastaga 3-st sibulast saanud 24. Ka sinised 'Atlantis' ja  'Delft Blue' on head paljunejad, kuid roosad hoopis tagasihoidlikumad. Punased mõnevõrra küll paljunevad, kuid suured sibulad ei taha hästi püsida.

Hyacinth bulbs to the ground
Hüatsindi istutustööd/ Time to replant hyacinths
Aga et üldse sibulaid maha saaks panna, tuli kõigepealt peenrad kollase lehevaiba alt üles leida. Pärn oli kõigist lehtedest lahti lasknud, ka vahtrad olid juba pea raagus. Aga tammemets puistab lehti veel pikalt. Suuremat leheriisumist ma seekord ette võtta ei jõudnudki, tegin vaid hädapärase.

Ilm püsis terve nädalavahetuse pilvisena ning päike piilus vaid mõneks viivuks. Alles pühapäeva õhtul rebenes pilvkate lõuna-läänetaevas ning lubas puna pilvealustesse.

Planting Bulbs
Peenarde otsimine/ Finding Borders
October Evening
Nädala viimane õhtu/ Last evening of past week

8 kommentaari:

  1. Pyha taevas, kui palju lehti! Isegi minul onnestus seal mitu korda riisuda, kui kodus kaisin. No ja Sina ju riisud pea iga nadalavahetus - APPI :) Hea kompost kyll, aga ikkagi... Kui seda metsa ees ei oleks :) Ah pole tosi, lageda peal oleks vaga imelik elada :) Sygise pilt on nii kurb, vist yhelgi teisel aasta-ajal see taevas ka nii kontrastne pole, hasti synge - pole ime, et me eestlased nii depressiivsed oleme..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No kui nad niiviisi korraga kõik maha tulevad, siis on ikka palju. Sinu käigu ajal alles sipsutas vähehaaval.
      Vaatasin Gardeners World saates just üht Schotlandi aeda, täiesti lagedal, aga ilusaid püsikute ja kõrrelistega peenraid täis. Ja mulle väga meeldis. Ma võiks nii vist lagedal elada küll. Ja mulle meeldib ju päike! Eriti oluline on, et päike paistaks õhtuni välja. Meil nii õnneks on!

      Kustuta
  2. Pole metsa, pole riisumist. Needki lehed, mis langvd viib tuul tavaliselt põldudele ja see, mis jääb, las jääb. Veel on värvirõõmu ja nüüd lisaks ka esimeste hallade ilu. Ja peagi lõpeb kogu pidu sooja urgu pugemisega :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No aga teil on see-eest sellised pargid ja puud sirgumas! Küll varsti on ka lehti, mida riisuda! :P
      Käesolevaks nädalavahetuseks mina poengi urgu - ei riisu lehti, ei tee aiatöid, ei tee midagi! Urupuhkus!

      Kustuta
  3. Meil on lehti vähe. Riisuda küll midagi pole. Aga sibulikke panin minagi maha, seekord on botaanilised nartsissid vaja järgi proovida. Kevad tuleb jälle huvitav.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi jaa... see saab põnev olema. Eks ma tulen külla vaatama ja imetlema! Ma olen paari botaanilise nartsissiga proovinud, aga pole õnne olnud.

      Kustuta
  4. Ohjahh, oma kooliellu sisseelamisega on mul need kaks kuud nii kiired olnud, et pole blogidessegi jõudnud. Nüüd sain lausa kaks leheküljetäit Sinu ilusaid postitusi takkajärgi vaadata-lugeda. Tegelikult oli päris tore otsaga suvesooja ja liblikate juurde tagasi jõuda. :) Nüüd olen ka juba pisut harjunud nede tegemistega ja selgust saanud, et kõik kodutööd ei peagi nüüd ja kohe valmis olema, lisaks saan ka pisut õppepuhkust, seega ehk leian ka rohkem aega postitusi õigel ajal lugeda. Aga seda pean küll ütlema, et kui minu aed polnud ennegi ligilähedane Sinu ülikorras aiale, siis lähema 2 aasta jooksul pean ilmselt silmad lausa peast välja häbenema, sest peenarde puhastamiseksi leian vaevu ülejala aega, muust rääkimata. Aga ma ei kahetse, sest õppida on nii lahe. No ja eks ma siis seni vaikselt vaatan siin ja unistan, et ehk ikka kunagi saan ka mina nii korralikuks aednikuks...

    VastaKustuta
  5. Ma sain ka sel aastal lõpuks hüatsintide omanikuks, kevadisi sibullilli sai kõvasti juurde pandud. Kuna minust pole millegi ülesvõtjat, kipuvad nad ajapikku välja minema.

    VastaKustuta