esmaspäev, 12. september 2016

Päevad iseendale

Viimased ajad on olnud kiired ja liikumisi täis, viies mind paigusse siin ja sealpool piiri. Võib-olla on olnud just see, mis mind on pisut ka ära väsitanud. Kurnatud nii ringitormamisest kui ka toimetamisest, natuke aedlemisestki. On ju hooaeg olnud juba ka väga pikk, lumikellukestest märtsi algul kuni praeguste daaliateni välja. Ja eks tegemisigi on olnud ju omajagu. Esimest korda saan tõdeda, et olen ringiga ümber maja jõudnud ning vajalikud kohad korda saanud, pisut enamgi. Maja ümber on saanud AED!

Ja nii pole ime, et suvise ilma ja aia nautimise nimel, kuid mida enamat saaks soovida veel septembris, jätsin ma ära nädalavahetuse jooksuüritused linnas kui ka püha Võhma Juurikagi - mis sest, et toimus ta pea kiviviske kaugusel. Lihtsalt kahju oleks olnud lõhkuda päeva ja kaotada kingitusena antud sooja päikesepaistet. Vaatasin lilli ja liblikaid, päevitasin ja sulpsasin basseinigi.

Rosa 'Lady Emma Hamilton'
Roos 'Lady Emma Hamilton' ja lõhnav neitsikummel/ 'Lady Emma Hamilton' rose along with feverfew and hosta 'Zounds'
Nii laupäeval kui pühapäeval oli meil +23 kraadi sooja - tõeliselt suvine ilm. Loomulikult on aias siiski sügiseseid märke ning paljud taimed on oma õitsemise lõpetanud. Pärn poetab juba kollaseid lehti ja saaredki teevad sama. Metsad veel on küll üldilmelt rohelised.

Nii, nagu on varakevadine aed oma esimeste õitega huvitav, on ka sügisesed hilised õied samaviisi meeli köitvad. Kõikjalt leiab kauneid kooslusi. Kõige värskem on pilt aiapeenras, mis sai loodud möödunud suvel ning on saanud sel aastal laiendusi ja taimestuses täiendusi. Roos 'Lady Emma Hamilton' on valmis meisterdanud uue laine õiepungi ning näeb külluslik välja kui eakas põõsas. Sai ta meile aga alles juuli keskel. Küll on ta kaunis ja küll lõhnab ta hästi!

Rosa 'Lady Emma Hamilton'
Rosa 'Lady Emma Hamilton'
Rosa 'Lady Emma Hamilton'
Rosa 'Lady Emma Hamilton'
Echinacea 'Green Jewel'
Roosi naabruses on roheline siilkübar 'Green Jewel'/ Close to beautiful rose is green flowered coneflower 'Green Jewel'
Garden Bed
Siidpööris 'Goldbar' & hosta 'Zounds'/ Miscanthus sinensis 'Goldbar', Tanacetum parthenium & Hosta 'Zounds'
Siilkübarad annavad aias värvi esimese külmani. Varajased roosad sordid on küll pleekinud välimusega, kuid hilisemad valge tooniga sordid on jätkuvalt heas vormis, rääkimata rohelistest juveelidest, kes säravad just nüüd täies ilus. Ilma siilkübarateta oleks minu aed palju värvivaesem.

Echinacea 'Virgin'
Siilkübar 'Virgin' on sel aastal rohelisem kui tavapäraselt, kõik kolm taime/ My Echinacea 'Virgin 'plants are greenish this year. 
Bee&Butterfly Bed
Rudbeckia fulgida 'Goldstrum' & Echinacea purpurea 'White Swan'
Bee&Butterfly Bed
Echinacea purpurea 'White Swan', Calamagrostis x acutiflora 'Avalanhce', Sedum 'Xenox', Aster dumosus 'Early Blue'
Perennials Bed
Siilkübarad ja kukeharjad toonivad Septembrikuist püsikupeenart/ Coneflowers and Sedums are giving a tone to Perennials Bed in September
Kunagi oli meil kaks sügisastrit, sinine ja valge, kõrged, hästi hilised, õitsesid septembri lõpus ja oktoobris, vahel ei jõudnudki selleni. Kahjuks ei pidanud nad aia uue tõusuni vastu ja kadusid. Aga sügisastrid on täiesti asendamatud püsikud hilise värvi lisamiseks aeda. Mõistsin seda eriti ülemöödunud aastal Malmö Slottsträdgarden'is jalutades. Seetõttu olen plaaniks võtnud neid tulevikus enam aeda tuua. Esimestena istutasin möödunud aastal madalad astrid 'Early Blue'. Need õitsevad nüüd augusti keskpaigast ilusasti siiani. Veel varajasem aga aina õierikkam on sel suvel istutatud Frikarti aster 'Mönch'. Puhkemist ootab veel südajalehine aster 'Little Carlow'. Astriilmelised on lõhised kalimerised, mis väärivad avastamist. Mina istutasin aeda pühapäeval oma esimese - sordi 'Charlotte'.

Aster dumosus 'Early Blue'
Aster dumosus 'Early Blue'
Aster frikartii 'Mönch'
Aster frikartii 'Mönch'
Kalimeris incisa 'Charlotte'
Kalimeris incisa 'Charlotte'
Ja et veel on külmadeni suvelillede aeg, siis ei saa ilma...

P1010564
Cosmos 'Fizzy Pink'
Little Dahlia Bed
Väike daaliapeenar/ Little Bed of Dahlias
Hot Summer Bed
Tuline suvelillepeenar/ Hot Summer Bed
Ja kui silm värvide virr-varrist väsib, võin minna alati köögi akna alla või metsaserva, sest seal on hostad ja nad on jätkuvalt ilusad. Pühapäeva hommikul nokitsesin natuke metsaias kivide vahel ning istutasin paar hostat ja pisikest helmikpöörist. See tundus oluliselt vajalikum ja kohasem kui minna Võhma Juurikale uusi taimi ahnitsema. Ma olen oma valikutes küll konkreetne ja konservatiivne, aga alati leidub midagi... ja mul pole hetkel tõesti ühtegi emotsiooniostu juurde vaja. Ma olen sel aastal nii palju taimi ostnud, et aitab küll! Mõnigi pott on veel istutamisootel, sest taimedele pole kohti. Ja nii jäigi sellele pühale üritusele tulemata. Järgmine aasta! :)

Hosta Corner
Hostanurk/ Hosta Corner
Woodland Garden
Metsaaed/ Woodland Garden

16 kommentaari:

  1. Sügisastrid on kaunid, aga suure ruumipuuduse tõttu tuli mul valida kas astrid või krüsanteemid ja vaekauss kaldus tugevasti krüsanteemide poole, kes ka üsna laiutada armastavad. Kuid kaks astrit mul siiski on - taevassinine aster ja madal aster `Lady in Blue`. Mõlemad on absoluutselt eluvajalikud.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Krüsanteem minus ei tekita mingeid tunded, pean tõdema. Ma pole siiani ka aru saanud, mis lilled nad on - püsililled või keldris ületalvitatavad taimed...?!
      Aga astrid, eriti madalad on armsad ja ilusad!

      Kustuta
  2. Kahjuks on elus üsna vähe neid päris endale võetud ja hoitud hetki.
    Hostad on kaunid

    VastaKustuta
  3. Need segapeenrad rooside, püsikute ja kõrrelistega on imeilusad, olen ka selliste loomise poole teel.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, mulle meeldivad ka! :P
      Minu segapeenrad on ikka väga segi - kokku on pandud taimi, mida võib-olla loomupoolest koos ei näekski või kokku ei paneks. Minu aias leiab ka hosta ja kukeharja kõrvuti näiteks. No hostasid leiab üldse vist kõige kõrvalt, v.a mägisibulad. (Ajaloos on viimastki juhtunud, aga hosta hakkas teadagi laiutama!)

      Kustuta
  4. Ilus sügisene aed. Ma võtsin sulle Võhmasse kelluka `Samantha`kaasa, mille pistiku suvel potti pistsin aga kuna sind polnud siis saatsin Tii juurde linnametsa mändide alla, mine siis millalgi järele.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Assapagan! No oleks ma vaid teadnud, ma oleks ennast siis ilmselt ikka kohale ajanud. Aga küll ma Tii juurest lillekese kätte saan. Aitäh-aitähh!!!

      Kustuta
  5. Ilusad hetked ilusas aias. Vahel peab tõesti aja maha võtma, et ise ka oma loodud ilu nautida ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, see on väga vajalik. Olen läbi hooaja tormanud ja ise seda häbematult vähe teinud. Eks sealt see pisuke väsimuski.

      Kustuta
  6. Sellest saan ma aru. Lugesin pealkirja ja mulle kangastus kohe see päikseline ilm, kuidas kuhugile pole kiiret ja vaikus ja rahu ja rahulolu. Kergendustunne, et ei pea kuhugile minema ja päev on tervik. Oh, mõnus, mõnus. Ma armastan selliseid päevi väga.

    Kaadrid roosidest on kuidagi erilised, ma ei saa täpselt pihta, mis see on. Ruumilisus? Hm, huvitav.

    ja hostade kohta tahtsin küsida, et mis imevalemiga nende lehed nii veatud püsivad?

    ja veel, hää tunne kui vaatad ringi ja saad öelda - maja ümber on AED!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh see oli tõesti mõnus-mõnus aeg endale. Justkui kingitus veel enne suurt sügavat sügist.

      Hostadega on nii, et eks mõni on ikka närituma välimusega ka. Metsapeenras tegin nii, et metsapoolse serva riisusin puhtaks ja külma südamega raputasin barjääriks tigude graanuleid. Kuna mets on neid täis, siis ma ei näinud muud võimalust. Aga see töötas.
      Aias on ka mõned kohad, kus murust tulevad väiksed valged nälkjad. Ka seal olen graanuleid päris hostapuhma alla poetanud.
      Aga see on vaid tigude teema. Ülessulanud või kõrbenud lehti mul ka pole- ju on kõik taimed oma õigetele kohtadele saanud.

      Viimane - see on tõesti hea!

      Kustuta
  7. I love your Lady Emma rose, Tistou, it's really LADY! Asters 'Early Blue' are so pretty, mine are in flower too,

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh, it is lovely. I just realised, it grows next to another Emma - plum 'Emma Lepperman'

      Kustuta
  8. Emma Hamilton on tõesti imeline - meil pole veel uuesti õitsema hakanud... Neid kõrgeid vanu astreid mul on, roosakas/lillakas ning valge. Kipuvad küll altpoolt veidi koledaks minema aga see-eest üleval on imelised õied :) Need on siis vist sügisastrid, teiseks on üks roosa kõrge kaunis aster, mis on veidi toekama varrega ja hilisem - teinekord asutab end alles oktoobris õitsema. Kui on huvi siis saan mõned tutsakad Tallinnasse tuua :) Kuna tegu on vanade, aastakümneid vastu pidanud taimedega siis mingeid sordinimesid muidugi teada pole ;)

    VastaKustuta
  9. Aga jah, sellest "päeva lõhkumise" mõttest saan väga hästi aru, nii kahju on teinekord kusagile ära joosta, selmet lihtsalt kohal olemist nautida...

    VastaKustuta