esmaspäev, 22. august 2016

Mõnus august

August saabus sadude ja jahedusega. Kuigi alles teine suvekuu, hakkas ta kiirelt ilmutama sügise märke ning vähene päike ja napp soe vaid süvendasid neid tundmusi. Paljudes paigus on sadanud kahekordne kuunorm kahe nädalaga. Ja kui see ilm niiviisi visalt nöökis, hakkasid vähemalt minul siginema kahtlused, kas suvesoojaga ongi selleks korraks ühel pool. Õnn aga oli eksida ja vähemalt üheks nädalavahetuseks tuli suur suvi tagasi, pühkides meeltelt kõik olnu. Kõik oli jälle päikseline, soe, õisi ja liblikaid täis. Pildistasin üles aiamuljeid.

Perennials Bed
Hilissuvi püsikupeenras/ Late summer in Perennials Bed
Püsikupeenras on floksid peaaegu lõpetanud - sajud ei andnud neile armu. Südikalt aga hoiavad pead püsti kõik siilkübarad, kukeharjad, monardad, hiidiisop 'Blue Fortune' (ainuke talvitunud hiidiisopi sort) ja odajas raudürt. Nende vahel kõiguvad kõrged kõrrelised - kastikud ja juus-stepirohud. 

Perennials Bed
Püsikupeenra kihistud/ Layers of my Perennials Bed
Grass Border
Siilkübarad puhkevad kõrrelistepeenras/ Coneflowers are bursting to bloom in Grass Border
Päevasoe, mis laupäeval kerkis +24 kraadini ja eile kraad veelgi kõrgemale, meelitas taas välja ka kõik liblikad. Kui juuli viimases postituses liblikatest tervitasin esimese punase admirali saabumist, siis nüüd olid kõik kohad neid massiliselt täis. Tõesti palju - õitel, käärivatel punastel sõstardel, maas mädanevatel õuntel. Nii massiliselt polegi neid vist jälle näinud. Veelkord, tuleb tunnistada väga rikkalikku liblika-aastat. Ja kuna buddlejad on hetkel parimas vormis, olid ka just need kõige enam tiivulisi täis. Aga liblikapeenrad on ka veel täitsa heas vormis.

Bee&Butterfly Bed
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed
Bee&Butterfly Bed
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed
Bee&Butterfly Bed
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed
Buddleia davidii 'Black Knight'
Liblikapõõsas -  Buddleja davidii 'Black Knight' & Eryngium planum 'Blue Glitter'
Butterfly Bush
Liblikapõõsas/ Butterlfy Bush
Butterfly Bush
Punased admiralid/ Red Admirals on Buddleja davidii 'Black Knight'
Butterfly Bush
Hilissuve liblikad/ Late summer butterflies
Butterfly Bush
Liblikad/ Butterflies
Aglais urticae
Väikesed koerliblikad/ Small tortoiseshells
Tellisin kevadel emalt paari daalia juurikat. Aga kuna neid konkreetseid sorte Waterperry Gardens poes ei olnud, siis valis ta mõned oma maitse järgi. Ilus valik, mulle tulemus väga meeldib, mis nendega sai. Lisasin mõned kosmosed omalt poolt. Pott lembeliiliatega tahaplaanile sattus juhuslikult.

Dahlia Bed
Daaliapeenar augusti algul/ Dahlia Bed at the beginning of August
Dahlia Bed
Eile.../ Yesterday...
Dahlia Bed
Daalia peenar/ Dahlia Bed
Dahlia 'Fascination'
Dahlia 'Fascination'
Dahlia cv.
Dahlia cv. (lisan nime)
Dahlia Bed
Daaliapeenar ja liblikapeenar/ Dahlia Bed and Bee&Butterfly Bed
Kuigi siin ja seal on aias väikseid väsimuse märke, on üldmulje ikkagi lopsakas ja värviline. Sellistel soojadel päevadel nagu eile ja üleeile ununevad kõik varasemad sajud ja viletsad ilmad. Just selline on august, milline mulle meeldib ja mida võiks nautida veel ja veel. Antaks vaid...

Tulips Bed
Suvine tulbipeenar/ Summer in Tulips Bed
Garden Beds
Rahulikud aiapeenrad/ Relaxed Garden Beds
Hydrangea paniculata 'White Diamonds'
Hydrangea paniculata 'White Diamonds'

17 kommentaari:

  1. Oli tõesti ilus nädalavahetus, nii ilus, et isegi aiatöid ei viitsinud väga teha :) Nautisin. Daaliad on ühed mu suured lemmikud aga mul pole nende juurikaid kusagil talvel hoida ja nii ma peangi ilma läbi ajama. Sellist hulka liblikaid kui sel aastal, pole mina varem näinud aga seda ma olen ilmselt juba mitu korda öelnud :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Maitea, mulle tundub, et nende daaliate hoidmiseks ei ole mingeid erilisi tingimusi vaja. Kust te talvekartulit hoiate?
      Liblikate osas kaldun ma täiesti sama meelt olema, neid tõepoolest pole varasemalt justkui niipalju olnud. Mul on ülimalt hea meel, et neil Eestis hästi läheb!

      Kustuta
  2. väga ilusad vaated! Need graatsilised kõrrelised meeldivad mulle eriliselt! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, kõrrelised on minugi suured lemmikud!

      Kustuta
  3. Kaunis. Need perfektsed peenraääred ja maitsekalt valitud justnagu juhuslik kooslus kus pole mitte midagi juhuslikku. Väga kaunis.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No ega need peenraääred päris alati ka nii pole... :) Aga eks mulle ikka endale meeldib nii, ja peenraääred ja niidetud muru on kõige tähtsamad komponendid aias. Nendega petab kõik muu silmariivava ära.

      Kustuta
  4. Piisab paarist päikesepäevast, kui meile tundub, et terve kuu ongi selline kaunis ja mõnus olnud.
    Daaliad on ilusad, nad on mu noorema tütre lemmikud, aga nagu Rahmeldajal pole meil neile head talvitumiskohta. Mis teha, kõike, mis ilus, ei saa mitmetel põhjustel ise kasvatada.
    Hortensia ja kõrte kooslus on kaunis nagu kõik muugi Su aias.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, nii hetkel tundubki, august on ilus suvekuu!
      Kuid siiski, sõitsin täna mööda Eestimaad ringi ja avastasin, et ühtäkki on kaskedes kulda ja vahtrate ladvad hakkavad punakaks tõmbuma.

      Kustuta
  5. Daaliad on huvitavad kyll jah, eriti see lihtoieline. Tume on ka paris uhke. See nurgapealne hortensia on ilusaks kasvanud, nimi on keeleotsa peal, aga meelde ei tule. Seda dementsust kyll, mingi f-tahega vanilje vist oli.. Liblikate pildid on ikka ekstra klass, nauding on vaadata. Aitah :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tuleb-tuleb, täitsa lähedal - 'Vanilla Fraise'. See lihtõieline daalia üllatas oma õie suurusega, eeldasin, et on selline tüüpilist suvedaalia mõõtu õis, aga on 2x suurem.
      Liblikatest on palju rõõmu. Kui palju neid oli laupäeval-pühapäeval...

      Kustuta
  6. Liblikapeenra lopsakus on võrratu,liblikatel on tõeline pidu. Ka daaliad on väga armsate värvidega. Ja mulle väga meeldivad ka su rahulikud aiapeenrad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See rahulikum peenar oli algselt mõeldud ainult rohelistes ja kahvatu-kollastes toonides, aga no juba olen ikka sisse pannud natuke sinist ja nüüdseks ka pisut oraanži. Aga eks natuke aktsenti peab ka asjal olema! :D

      Kustuta
  7. Kummaline on see, et minu aias, kus jäävad ellu tulbipuud ja krüptomeeriad, pole mul ületalve suutnud elada ükski buddleia. Millest on kahju, sest nad on tõelised liblika- ja mummumagnetid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sellest on muidugi väga kahju. Buddlejad on ühed äärmiselt toredad taimed. Kõige parem minu arvates on veel nende lõhn! Lihtsalt imeline suvemagus aroom!
      Ei taha ära sõnada, kuid mina pole ühestki ilma jäänud. Vanimad on juba 4 talve olnud. Vahel külmuvad rohkem, vahel vähem, aga ikka tärkavad vähemalt mullapinnalt. Ka Tallinna BA-s on sel aastal neljast taimest 1.5 alles - üks natuke tugevam, teine päris hädine.
      Huvitav, kuidas teistel buddlejade kasvatamine läheb?

      Kustuta
  8. Very nice hydrangea and dahlias, Tistou. I also liked your photos of buddlea and butterflies.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Buddleja and butterflies are made a match in heaven!

      Kustuta
    2. Buddleja and butterflies are made a match in heaven!

      Kustuta