esmaspäev, 6. juuni 2016

Tomatinupsikud

Minu päevaraamatu läbi aegade kõige populaarsem postitus on tomatitest. Ei mitte hostadest, kõrrelistest või siilkübaratest, vaid tomatitest! Ma ei ole väga oma tarbeaiandusest rääkinud, kuid ka teine puhtalt kasutaimedele pühendatud "Saagikas 2015" on tee leidnud top 10sse. Ehk räägib see laiemast publiku huvist või jõuavad need teemad enam Google otsinutesse ja minu postitused vastusnimistutesse. Seda statistikat on vahel päris huvitav vaadata ja tagamaade üle mõtiskleda.

Nüüd aga uuesti tomatitest. Tomateid meeldib mulle ise külvata ja taimi kasvatada ette, see toob kevade lähemale. Oma selleaastased külvid tegin veebruari lõpul ja märtsi esimesel nädalal. Kõik seemned idanesid 100%, kuigi osad olid juba 5 aastat vanad. Pikeerisin nad paar nädalat hiljem, iga oma potti ja asetasin valgemasse ja jahedamasse trepikotta. Kuigi päikest märtsis ikka kuigipalju oli (aprill oli päikesevaene), kippusi taimed kasvama vibalikeks. Seda siis isegi suurel lõunasse avaneval aknal viiendal korrusel.

Olen kõik viimased aastad tomatid kasvuhoonesse istutanud aprilli viimasel nädalal. Sel aastal oli aprilli lõpp päris krõbedate öökülmadega ning taimed julgesin mulda panna alles päris viimastel päevadel. Katteloori sättisime taimede kohale tunnelina täiendavaks katteks. Nii olid nad kuni "maisuveni" ehk soojade päevade saabumiseni. Nüüd on taimed ja esimesed viljad juba päris ilusad.

Tomato 'Tolstoi'
Tomat 'Tolstoi'/ Tomato 'Tolstoi'
Sellel aastal on kasvuhoones üheksat sorti tomateid - 'Malle', 'Terma', 'Tolstoi', härjasüda 'Oxhart', ploomitomat, 'Kumato', 'Indogo Rose', 'Sungold' ja üks supermarketi must kirss. Siit peaks saama saaki lauale ja kohe suhu pistmiseks, letšoks ja kuivatamiseks. Pole paremat kui sügavas suves astuda troopikaniiskesse kasvuhoonesse ning pista põske mõni kollane või must magus kirsstomat!

Tomato 'Sungold'
'Sungold' õied/ Blooms of tomato 'Sungold'
Black Cherry tomato
Üks Rimi supermarketi must kirsstomat/ Black cherry tomato from supermarket - seed collected from shop tomato
Tomato 'Kumato'
'Kumato' seemned on ka poetomatilt/ Seeds of 'Kumato' tomato were collected from supermarket product too
Esimese saagi peaksi andma 'Terma' tomadid ja sort 'Malle'. Põhisaak tuleb hästikandvalt ja maitsvalt 'Tolstoilt'. Härjasüda ja ploomid on pisut hilisemad, kuid toovad toidulauale ja suhu huvitavaid maitsenüansse. 'Kumato' ja 'Indigo Rose' on pika valmimisajaga, kuid see kõik tasub ootamist! Ooatamisaja korvavad esteetiliselt ilusad viljad. Ühel tumerohelised, teisel lillad.

Tomato 'Indigo Rose'
'Indigo Rose'
Tomato 'Terma'
'Terma' on juba saaki täis, vaja on vaid kasta ja küpseda/ 'Terma' tomato is already full of crop. Bit of water and sunshine added and tasteful yield will be ready.
Plum tomato
Ploomitomatid on head salatiks, keeduseks ja kuivatamiseks/ Plum tomatoes are good for salads, ketchup and drying
In Green House
Tomatid juuni esimesel nädalal/ Tomatoes on first week of June
Enne veel aga kui kasvuhoone hakkab andma tomatisaaki, saab tast kevadist suupoolist - redist ja igasugu salateid. Minu kindlad valikud on alati kress-salat, rukkola, spinat ja tavaline lehtsalat. Sel aastal lisandus jaapani salati mix ning sellest olen täiesti vaimustuses! Milliseid maitsenüansse sellest leiab! Salatid annavad nii hästi saaki, et minu praegusest lauapoolisest moodustab poole roheline salat. Elu nagu lambal haljal aasal!

Spicy salad leaves
Jaapani salatisegu on gurmee otse kasvuhoonest/ Japanise salad mix is a gourmet addition to any dish as a side

Avamaa tarbeaiandus hakkab ka hoogu sisse saama, vaatamata kohutavale kuivusele ja palavusele, mis vahepeal valitsesid. Hernekülv sattus viimasele vihmasajule mai keskel ning tärkamine oli päris hea. Nädal hiljem külvatud põldubadel võttis juba kaks nädalat idanemisele, kuid üleval on nüüd nemadki. Omakorda nädal hiljem (ehk eelmine laupäev) külvatud aedoad said korralikult läbikastetud ja turbaga rikastatud kasvualuse ning üleval on nemadki. Peet ja porgand tärkavad alles ja laiguti. Pastinaak passib veel. Sibulad on selle viimase soojanädalaga maast üles paiskunud kui raketid. Panin seekord Peipsi sibulale lisaks maha ka shalotti. Varajane kartul on juba lopsakas ja hilisemgi tuleb järgi. Selle nädala lõpus plaanin külvata veel teise ringi peeti-porgandit-hernest. Tartu turult tõin kaks kabatšokki ja ühe patissoni, need said kompostihunniku otsa aiamaa serval. Ja kuna kohutava käiguajaja sain ka kätte, siis võib aiamaa seisu isegi täitsa heaks pidada, ilma vingerpussidedele vaatamata. Eile tuli veidike vihma ja ehk tuleb sel nädalal lisa.

21 kommentaari:

  1. Isuäratavad fotod, meie omad on ajas veidi tagapool. See on nii jah, et kurgi-tomatipostitused ja aiaehitused on populaarsemad, kui üksikud püsikud, aga arusaadav kah - kurki-tomatit söövad pea kõik, ka mitteniiaiahuvilised.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks vist tõesti. Ja tegelikult on väga tore, et üldine aiandus- ja isekasvatamise huvi on taas pead tõstmas, ka noorte seas, üha enam.

      Kustuta
  2. Juba nende tooreste tomatite pildid on nii isuäratavad, et pole ime, et Su tomatipostitused nii populaarsed on! :)
    Mulle ka meeldib tomatitega seemnest peale ise jännata - saab juba varakevadel tomatilõhna aknalauale. Vibalikeks kasvavad nad algul küll, aga peale pikeerimist on kõik juba OK ja vajadusel saab nad kasvuhoones kaelani või veel sügavamale mulda istutatud.

    See jaapani salati segu kõlab huvitavalt - tuleb kirja panna ja järgmisel aastal ära proovida. Ehkki maitsed on erinevad - rucolat mina näiteks süüa ei suuda. Vähemalt mitte paljalt - äkki ta nõuab mingit spets kastet, mis ta paremad maitseomadused välja tooks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rukkola mõrkja maitsega on ilmselt nii, et kas meeldib või siis mitte. Mina kasutan teda mitmeti. Hea on ta teiste salatitega koos teha tomatisalatiks oliivõlikastmega või siis kasutada üksi koos oliivõli, sidrunimahla ja riivitud parmesaniga (maitse järgi soola-pipart). Rukkolast saab väga hea pesto võileivale määrimiseks või pastale lisandiks!

      Kustuta
    2. Rukolal ongi ainult paremad maitseomadused. On ka pisut erineva vängusega rukolat. Mina kasutan teda hooajal pea kõigi salatite juures ja võileivakatte rikastamiseks; hea on tema tervetest lehtedest läbi haugata.
      Üks viis, mis rukola maitset (üldse salatite) rikastab on õli-palsamiäädika (veiniäädika)-suhkru (võib ka mett kasutada) kaste, lisaks näpuga soola ja pipart. Õli kaste.

      Mõni aeg tagasi ei pannud mu mõtet tööle korianeri noored lehed; nüüd olen õnnelik kui leian katteloori alt varaseid taimi. Sobivad munade ja teiste kergemate toitudega. Koriandriga ei maksa liialdada - kõike parasjagu.

      Kustuta
    3. No koriander on teine minu suur lemmik! Avastasin selle enda jaoks siis, kui hakkasin Jamie Oliveri järgi erinevaid karrisid tegema. Ja karrid meeldivad mulle talvisel ajal väga!
      Aga koriander on hea ka hummuses ja lõhe ceviche's.
      Huvitaval kombel on eestlased vist koriandri enda jaoks leidnud, sest sageli on just see, mis poeletilt on õhtuks otsa saanud (Kaubamaja-Stockmann). :)

      Kustuta
  3. Oeh, minu tomatid alles hakkavad õitsema kui Sul juba nublusid täis. Mina ise taimi ei kasvata, sest mul lihtalt pole selleks piisavalt valgust (need madalad maamajad ) :D Hirmus tomatiisu tuli nüüd küll peale, sellised pildid on inimeste piinamiseks :P Aga üldielt olen mina ka oma ogoroodinaasjadega mäel.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Madalad maamajad on toredad! Ja kuidagi peab ka tomatitaimekasvataja oma leiva lauale saama! :)

      Kustuta
  4. Mullegi meeldib tomati erinevate sortidega katsetada. Lilla tomat tekitab tõsist huvi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 'Indigo Rose' on huvitav ja ka maitse on tal pisut teist moodi. Ehk on see tingitud antotsüaanide rohkest sisalduses selle sordi viljades. Lehed ja varredki on tal pisut lillakad.

      Kustuta
  5. Tõesti, Tistou, mis Tistou!Ja see Jaapani salatisegu, kas seda on meie kaubanduses saada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :) Aitäh! Jah, mina ostsin oma paki Bauhofist.

      Kustuta
  6. Jaa - tõesti vinge vaatepilt, et kasvuhoone juba sellise hoo sisse saanud, minul läheb veel ikka aega, kasvatasin oma taimed ka üsna hilja, valgust jagus aga liiga palju oli toasooja ning seetõttu kasvasid taimed vibalikud... Minul miskipärast tärkas 5-st Indigo Rose seemnest vaid 2 ja see tegi päris pahaseks, arvestades kui palju nad maksavad ;)... Samasugust salatisegu kasvatasin eelmisel aastal ja ka väga meeldis, sel aastal kuidagi ei sattunud seda nägema. Ja minul möllab kasvuhoones püsikrukola, mida ei jõua ega jõuagi isegi minusugune rukolahull ära süüa - nii palju on teda saanud!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minul oli ka 5 seemne pakk. Eelmine aasta panin kolm seemet ja sel kevadel kaks viimast. Kõik tärkasid ja on kasvanud tublideks taimedeks. Sel kevadel oli 'Indigo Rose' pakkujaid juba mitu, aga minu eelmise aasta seemnepakk on Suttons'ist.
      Püsikrukkolat külvasin sel aastal esimest korda ja loodan ta püsivalt väljas kasvama saada.

      Kustuta
  7. Mina külvasin oma tomatid hilja, kasvukasse istutasin nad alles mai keskel, aga kõik õitsevad nagu Sulgi, soe tegi oma töö. Osa taimi küll ostsin, sest toas on taimekastide jaoks vähe ruumi. Kuna kasvataja kindlalt ütles, et paneb ka `Tolstoid`, siis jäin sellele lootma ja nüüd on pool kasvuhoonet täis tundmatuid sorte ja oma lemmiktomatit polegi, aga `Termal` on ka meil juba päris suured viljad küljes.
    Rukola on ka minu lemmiksalatite hulgas.
    Ilus on vaadata, kuidas taimed kasvavad ja edenevad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 'Tolstoi' on jah väärt tomat. Kahju kui ta nüüd niimoodi olemata jäi.
      Kasutaimede kasv ja tubli areng on sama rõõmustav kui head uudised iluaiast!

      Kustuta
  8. Meil on tänavu toakurgid, aga järgmisel kevadel panen kindlasti toatomatid ka. Kaks tükki sellesse konteinerisse mahub, üks ühte ja teine teist. Kohe küsin ka, et mis sorte soovitaksid?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma julgeks soovitada vaid väikeseviljalisi põõsastomateid, mis peaks tubastes tingimustes kenasti hakkama saama. Klassikalised sordid ilmselt veniks väga välja.

      Kustuta
  9. What lovely photos indeed. Greetings!

    VastaKustuta
  10. Ilusad ja terved taimed st et koike on parasjagu. Jah see tomatite kasvatamine on ikka kunst ka, erti kui haigused valja looma hakkavad. Meenus mulle akki Sinu lapsepolvehaldjas Api. Sellist asja nagu igerik taim tema aias ei olnud. Ja viimased 10 aastat oma elust tegi ta ju koike polvili, mulgi veri :) Koik vingujad ja virisejad voiksid habi parast maa alla vajuda... Jah, siin me oleme :)

    VastaKustuta