laupäev, 18. juuni 2016

Juunitorm

Seda, et korralikku vihma lubab nii neljapäevaks, reedeks kui laupäevaks, teadsid kõik ilmaportaalid rääkida. Et sellega aga kaasneb täna selline vali tuul, nagu hetkel väljas lõõskab, ei osanud keegi ette hoiatada. Pärnu lahel ja Häädemeestel on iilid paiguti 24 m/s ja need paigad ei ole meist kauged. Tuule mõistes vähemalt. Maastikuliselt laiad ürgorud jooksevad meie juurest just sinna välja. Ja kui sealt piki neid vagumusi puhuma hakkab, siis on kindel, et siia see ka vingena välja jõuab. I-le lisab täpi lai avatus üle väljade, lõuna-lääne kaartesse. Nii ta siis puhub ja kohiseb siin tammevõrades hommikust saati, piitustades peent vihma vastu aknaid.

June Storm
Läbi veetund klaasi.../ Wet and stormy weather outside
June Storm
Tormi ilmakaar/ Storm quarter, open to us over the vast green fields
June Storm
Seespool-väljaspool vihmamärga aknaklaasi/ Here and there
Aga ega üks halb ilm aednikku tuppa suru. Omad ringid on ka täna tehtud. Ja eks väike muregi, kuidas kõik sellele tuulele vastu peab, sundis pisukese käigu välja ette võtma. Kergemad potid on pikali, selge see, ma ei tõstagi neid enne, kui see burgaa ükskord üle on. Hostalehed laperdavad tuules, kuid need peavad vastu. Mõned kõrgemad püsikud on viltu vajunud ning vajavad toestamist. Pojengiõied on vettinud, kuid neile said toed juba aegsasti pandud. Neljapäeva õhtul oma selleaastase esimese hiigelõie avanud 'Bartzella' hoiab vaatamata kõigele aga oma pead vapralt ise püsti. Õu on vett, lehesodi ja oksarisu täis, kuid see kõik on köömes. Hea et midagi pole murdunud. Väikesel hommikusel ringsõidul oli murdunud puid mitmeis paigus näha. Ehk annab torm varsti siiski järele, kuigi hetkel nagu möirgaks taas valjemalt.

June Storm
Veetünnid on ammu triiki/ Water butts are long full
Paeonia lactiflora cv.
Vihmamärjad/ Wet from rain
Pikalt väljas sellise ilmaga siiski ei passi. Parem on diivanil kerra kerida ja mõni hea raamat seltsiliseks võtta. Mul on uus aiaraamat! Ema kinkis!

Untitled
Vihmase ilma lugemine/ Reading for rainy day

12 kommentaari:

  1. Tegelikult on päris mõnus raamatuga diivanil olla. Selliseid päevi on ka vaja.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on kohe väga mõnus. Vahel, kõige kibekiiremal kevadtöödeajal ma mõtlen talvele ja sellele, kuidas siis oleks mul aega kõiki neid toredaid raamatuid ja ajakirju lugeda, mis ma kokku olen kahmand. Aga noh, rõõmustagem oleva üle ja hetkel on ju ikkagi suvi! :P

      Kustuta
  2. Oi, kaane pealt näeb väga isuäratav raamat! Hea mõtte andsid siia vihmasesse päeva - pole ammu värskemat eestikeelset aiakirjandust netipoodides üle vaadanud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaaa, ja esimene ots on ka päris paljulubav. Aga eks ma mingihetk võibolla kirjutan väikse arvustuse ka, kui olen lõpule jõudnud.

      Kustuta
  3. Täna tormas veel hullemini kui eile, meil küll aga olulist sadu pole kaks päeva olnud kui ühte paduhoogu mitte arvestada. Ja ega homsekski vaiksemat tuult kahjuks lubata aga ehk nad eksivad, juhtub ju vahel :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meil kaasnes laupäevase tormiga ka järjepidev peenike sadu. Vähemalt on nüüd maad niisked ja taimed joodetud. Hea oli kartulit mullata, ka savi oli pehme kui sulavõi. Kartul ise muidu juba otsast õitseb ja ilma vingerpusside tõttu on see hooldus olnud mitte just kõige optimaalsem. Aga no kuidagi ikka on.

      Kustuta
  4. Meie saime oma kolmepäevased paduvalingud enne tormi ja see on siin mägede harjal orgude vahel samuti päris kole, murdunud puid on kenasti. Rämgale tuulele vahelduseks piitsutas paar korda vastu aknaid ka.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, vaheldusrikast ja omanäolist ilma on ju huvitav jälgida, kuid kui sellega kaasnevad mured ja kahjud ajas, siis teeb tusaseks küll. Vaatasin eile, päev pärast tormi, et taimed on ikka tugevalt räsitud ja läbi saputatud. Paljudel lehed õnnetult lontis, kuigi vee puudusest ei saaks juttugi olla. Ülessidumisi ja toestamisi oli vaja nüüd kibekiirelt ette võtta siin ja seal. Ega perfektselt pilti sellistest enam ei taasta, kuid taimedele endile abiks ikka.

      Kustuta
  5. Peale pikka põuda oli päris südantkosutav vaadata kuidas lage vesi taevast alla sajab. Ainult iiriseõied lätsutasid vihm ja tuul kahepeale täitsa ära.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meil tuli seda lagedat täna kaks korda ja tundub, et hakkab juba liiaks minema. Võiks vähe vahet pidada. Aga korralik kastmine pärast sellist põuda oli absoluutselt vajalik.

      Kustuta
  6. Vaga hea on tagantjarele lugeda.. Kunas kyll see monusa raamatu aeg voiks tulla.. Naed olen 60 ja ikka veel pole :) Palju Sa ise teda lugeda joudsid, seda arvustust ma justkui pole Sul nainud. Olen Sinu yle vaga uhke.

    VastaKustuta
  7. Vaga hea on tagantjarele lugeda.. Kunas kyll see monusa raamatu aeg voiks tulla.. Naed olen 60 ja ikka veel pole :) Palju Sa ise teda lugeda joudsid, seda arvustust ma justkui pole Sul nainud. Olen Sinu yle vaga uhke.

    VastaKustuta