esmaspäev, 20. juuni 2016

Ei pole miskit head ka liiast

Seda, kui palju nüüd viimaste pöevade jooksul vihma on sadanud, hakkavad sünoptikud kuu viimase päeva möödudes kokku lööma. Kevade viimane päev tõi meile aga kaks lühikest hoogsadu valge veega, mis näiliselt võis tunduda küll vähemalt poole kuu normina kui mitte enamana. Õue ununenud laiapõhjaline ämber oli kenakese veekihi oma põhja kogunud. Rääkimata siis vett täis õust ja uppuvatest peenardest. On nüüd kastetud küll juba, võiks väikese vahe pidada. Lõunakaares aga sätib järgmisi uusi hiigelkõrgeid roosakaid rünksajupilvi.

Muldasin eile kartulit, maa oli hea ja pehme. Isegi mõned savikamakad, mis muidu kõvad kui kivid, olid muutunud sulavõiks. Ja kartul osaliselt juba õitseb. Kaks nädalat tagasi näpistas öökülm osa ära, kuid  taastuvad ilusti. Ka harvalt tõusnud peetide-porganite vahele tärkab uusi taimi. Põud ei lubanud kõigil kohe idaneda. Teise ringi külvi tahan juba nädalavahetusest saati teha aga ilm ja sajud ei luba mitte. Ka tänase plaani rikkus ära. Sidusin siis üles hoopis taimi, mis tänases paduvihmas pihta olid saanud.

Aga soe on, ka peale vihma, ja see paneb metsad ning põllud aurama, koguma uut sadu.

Woodland Bed after summer rain
Metsapeenras, päras sadu/ In my Woodland Garden, after warm summer rain


Woodland Bed after summer rain
Metsapeenar/ Woodland Garden
Summer rain
Lainetav õu hoogsaju ajal/ Flooding yard

Summer rain
Vettiv hostanurk/ Soaking hosta corner
Summer rain
Ja vesine mägisibulapeenar/ Sempervivum Bed is very wet too
Aias õitsevad sõrmkübaralilled. Kunagi aastaid tagasi ema tõi ühe taime ja seina äärde peenrasse ta sai. Õitses ära ja sinnapaika mälestus temast jäigi. Oli tavaline tüüpiline verev sõrmkübar. Mitmed aastad hiljem peenra uuesti korralikult üles harides ilmusid aga pojukesed. Võib-olla oli neid ka enne olnud, kuid ma ei tundnud neid ära ja rohisin välja. Nüüd on neid aga juba paar aastat, tavalisi roosasid, natukene heledamaid roosasid, valgeid ning sel kevadel esmakordselt ka pisut kollaka tooniga. Ja kõik vaid sellest ühest taimest, sest kunagi varem pole meil sõrmkübaralille olnud.

Digitalis purpurea
Aiapeenras õitsevad verevad sõrmkübarad/ Digitalis purpurea is blooming in my Garden Bed
Digitalis purpurea
Tüüpiline tumeroosa/ Typical purple pink foxglove
Digitalis purpurea
Heledam roosa/ Lighter pink foxglove
Digitalis purpurea
Kollakasvalge/ Ivory white foxglove
Digitalis purpurea
Eri toonides ühe ema lapsed/ Different colour varieties from a single mother plant
Digitalis purpurea
Verev sõrmkübar/ Digitalis purpurea
Allium obliquum
Naaber - viltune lauk/ Neighbouring Allium obliquum
Rodgersia pinnata 'Elegans'
Aiapeenrad läbi rodgersia 'Elegans'/ Garden Bed through Rodgersia pinnata 'Elegans'
Õide on puhkenud ka esimesed kandelabra priimulad - tiibeti priimula ja beesi priimula. Esimene neist peaks olema puhaskollane, mul on ta aga oraanz ja järelikult pole tegemist puhtakujulise liigiga. Beesi priimula loob oma korrusjaid lühtreid ning on imeilus. Pisut hiljem hakkab õitsema ka jaapani priimula. Mulle tundub, et neile mu pakutud läänepoolne seinaäärne meeldib ja sinna võiks liike ja nendevahelisi hübriide veelgi juurde tuua.

Primula beesiana
Beesi priimula/ Primula beesiana
Primula florindae
Tiibeti priimula/ Primula florindae hyb.
Lõpetuseks veel kaks õitsejat. Üks vana-vana "taluiiris", kes teab nime, võiks nimetada. No ja siis mu 'Bartzella', 'Bartzella', 'Bartzella' ...

Iris germanica cv.
Iris germanica cv.
Paeony x itoh 'Bartzella'
Paeony x itoh 'Bartzella'

Paari tunni pärast algab suvi!

22 kommentaari:

  1. Selle vana iirise nime ei tea vist enam keegi. Meil ei ole mitu päeva enam sadanud ja ega meil poleks vaja ka :) Palju ilu Su piltides ja aias :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kahjuks polnud ka Tartu Ülikooli BA-s silti sellel iirisel juures. Aga äkki nad ikka teavad...
      Rajud on aiast üle käinud aga õnneks on tõesti ka ilu.

      Kustuta
  2. See Bartzella on sul ikka tõeline aare.
    Metsapeenra taimed on suuremaks kasvanud ja väga kenasti raamidega (kividevahelise ruumiga) kohandunud. Väga maaliline. Kutsub lausa järele tegema.:) Oh, oleks vaid varju...ja metsa...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On küll aare! Tema kolmas suvi peale istutust poejuurika tükist!
      Metsapeenar muutub aina põnevamaks ja vähehaaval tuleb sinna ka lisa. Paar uut sõnajalga on juurde siginenud. Mõni hosta võiks veel ka tulla! :)

      Kustuta
  3. Oh see esimene metsapeenra pilt on nii kaunis. Sõrmkübarad on mõnusad ja muidugi see beesi priimula on imekaunis. Meil oli vihma parasjagu. Ise praegu vaikselt loodan, et tuleb veel. Nii kuivanud oli kõik, et praegu pole aru saadagi, et oleks väga sadanud, kuigi jah, kastis küll. Vähemalt läks roheliseks. Ah jaa, see mägisibulapeenra äär paistab ka nii kaunina pildil...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No mina ise mägisibulapeenra servaga üldse rahul ei ole - see on rohimata. Õnneks antud pildil on enamjagu umbrohust vee all! :D Aga kui on korras, siis on kaunis küll! :)
      Need kõrged priimulad on tõlised iludused ja ma kavatsen kindlalt lisa tuua!

      Kustuta
  4. kas need esimesed pildid on sul töödeldud?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei, mingit järeltöötlust pole tehtud. Fotoaparaadis keerasin vaid veidi ISO maha, et vastu päikest pildistades pilti üle ei valgustaks. Olukord oligi täpselt selline nagu pildil - pärast vihma hakkas päikeses mets tugevalt aurama, puude vahelt paistvad päikesekiired joonistusid teravalt välja tekkinud udus.
      Klikates pildil jõuad minu Flickr saidile, kus iga pildi juures on toodud ka fotoaparaadi sätted pildistamise hetkel.

      Kustuta
  5. Õites aiad on ilusad, aga üle metsaaia pole ikka midagi, kõik need valguse ja varju mängud, kerge salapära, taimed, kivid samblad- võrratu ju,
    Kui mahub, võiksid mõelda ka mõnele rodgersiale, kes samuti varju naudivad, kuldkingad ja kolmiklilled võiksid ju ka seal sõnajalgade juures oma koha leida, Sul seal edasimineku ruumi ju küllaga. Nii tore, et selle ilusa osaga alustasid

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, see metsaaed on paganama põnev paik ja sinna annab panna palju huvitavaid asju. Kolmiklilled on väga huvipakkuvad ja neid tahaks küll seal proovida. Rodgersiad on ilusad, aga nad kasvavad nii suureks, no võibolla leiaks ka koha. Ja laienemisruumis tõesti on. Eile vaatasin, et sinna kivide vööndi taha võiks teha veel ühe pika lookleva turbapeenra... sest rodod on ju ka ilusad... ja mul pole ühtegi...

      Kustuta
  6. Ma olen juba mitu korda suu lahti teinud, et midagi öelda nende esimeste piltide kohta, aga ikka pole sõnu - jääb siis nii, no words. :) Videviku filmi lõi ka korraks silme ette. :P

    Hostanurk on perfektne. Sõrmkübaralilli pean juba teist suve vaid teiste piltidelt imetlema, külvid ei idane. Aga milles küsimus, aednik on ju kannatlik, asi see veel üks aasta oodata pole - äkki kolmandal korral idaneb. :D

    Kandelaabra priimulad näevad uhked välja, istutasin kevadel külvatud Jaapani priimulad täna peenrasse - põnev kunagi õisi näha. Eelmisel aastal ostsin ühe taime ka, mis oli aga kevadeks parematele jahimaadele läinud . . . õrnukene?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vahel loodus loob vaatemänge. Tookord oli see kui lepitus peale järjekordset sadu, mis juba liiale kippus minema. Oli soe, oli niiske, oli ilus.
      Huvitav küll, sõrmkübarad võiks idaneda kui mudru! Ma just rohisin palju välja, aga kui on soovi, siis ikka mõned taimed leiaks ja küllap suvekuudega veel ka lisa tärkab.
      Kandelabra priimulad on mul alles möödunud suvest... ei julge veel öelda nende kohta üht ega teist. Aga esimese talve talvitusid kõik kenasti.
      Viivi Lepiku-Mardilt ütles, et nad on täiesti lollikindlad (minu interpretatsioon). Kavatsengi neid nüüd Pärnumaale vaatama ja juurde ostma minna.

      Kustuta
    2. Oi, kui oled kokkutulekule tulemas, siis võiksid mõne sõrmkübara minu jaoks taskusse pista küll. Mida võiksin sel juhul vastu pakkuda? Mul on pakkumisel lõhnav neitsikummel Snow Ball, nimetu kuningakepp, nimetu lumeroosi lapsed, nimetu valge astilbe, Sieboldi priimula, pune . . .

      Kustuta
    3. Ma ei ole veel otsustanud - ma pole kunagi võõrustajat näinud ega mingilgi moel kokku puutunud. Eks ma vaatan. Aga taimede kaasavõtmine pole üldse küsimuski - katsun meeles pidada. Huvitada võiksid sieboldi priimulad...

      Kustuta
    4. Teadmiseks, et võõrustajal on suur ja võrratu hostaaed. :) Panen Sieboldi priimulad potti valmis igal juhul.

      Kustuta
    5. Khmmm... no hostade vastu muidugi ei saa! :D
      Ma lähen nädalavahetusel taimepoegi tooma.

      Kustuta
  7. Mina jälle üritan seda sõrmkübaralille meeleheitlikult aiast välja rohida, paljuneb hullemini kui naat, mitte ei saa temast jagu, poeb põõsaalustesse, kust teda kätte ei saa ja muudkui külvab. Pildid on Sul fantastilised nagu alati :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sõrmkübaralille on nii kerge rohida, ma ei tea teist taime, kes nii kergelt mullast üles tuleks. Ja ei kunagi jää midagi maha. Aga mul pole ta ka invasiivseks muutunud. Need rohimised, mis on olnud, on kergete killast olnud.

      Kustuta
  8. Esimene foto pn meisterklass! Tekitab tunde ja toob välja kõik, mida ma suviste vihmade juures armastan. Sa ikka ise ka rõõmu tunned kui pildid on sellised? Või vaatad norivalt, et kuidas kaadris jne ? :)

    Sõrmkübara uus tulemine on nii tore. Ma lugesin mõned aastad tagasi Aidi blogist ja tahtsin endale ka marilda-diralma-radilmat. Istutasin esimese taime ja siis juba külvasin ka. Nüüd on kolm värvi ja loodan, et neid saab rohkem olema, hästi armas lill.

    leidsin oma lahjalt lääneküljelt nõmmenelgid õitsemas pärast nelja aastast niitmist ja olin üliõnnelik, sest kunagi voogas seal päideroog ja siis see tyytus, mille nimi mulle meelde ei tule :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No eks loodus ise mängis selle kaadri mulle kätte. Ja eks heast pildist on ikka rõõmu. Eks ta sellepärast ka esimeseks sai ja kirjutise sisu kujundas! :)

      Isetekkinud ja -tulnud taimed on toredad- tekitavad tunde, et nad on valinud just sinu. Muidu ikka valid ise omale taime, aga nemad valisid aedniku. Sama tore on leida aiast mõne suure kärnkonna, sisaliku või liblika...

      Kustuta
  9. Sinu pildid on ikka toesti meistriklass, pole midagi oelda. Kaisin just kodus ja koik on imeilus. Maailm on ju ilu tais :) Aga kui Sina midagi sinna kaadrisse pyyad, siis ohhhh... kaib mottes ja meeles. Seda ikka maletad et isapoolne vanaema oli piltnik ja neiupolvenimi oli Kunst? Kui surnuaial kaid siis motle :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No muidugi ma ju teadsin seda, aga ma seda nagu teadvustanud-mõtestanud pole. Kuid tõepoolest! Ja muidugi vägev, et noil aegadel, naisterahvas ja piltnik. Võimas!

      Kustuta