esmaspäev, 18. aprill 2016

Oslo kevad

Möödunud nädala teise poole veetsin Norra pealinnas, Oslos. Tööasjus. Nagu ikka, püüdsin leida pisut aega ka ringi vaatamiseks, et näha, mida rohelist silma hakkab. Tuleb möönda, et polnud seda rohelist eriti kusagil. Vaid õrn-õrn kuma murupindadel ja mõnedel puudel-põõsastel. Ennekõike näis, et on krookuste aeg, nagu meilgi - neid õitses tõesti kõikjal. Kuningapalee parkides oli neid külluslike massistutustena.  Palee enda ees oli aga viimane lumehunnik!

Oslo, Norway
Õrnroheline Oslo/ Mild Green Oslo
Oslo, Norway
Krookuste muljetavaldavad istutused kuningapalee pargis/ Crocuses at King's Palace Park (Slottsparken) in Oslo
Oslo, Norway
Sinine lillemeri/ Blue sea of blossoms
Paljud meist on ametis peenarde ja aedade kammimisega. See käib ka Oslos! Ainult et kammid on neil vägevad ja käivad traktori taha. Kõik parkide murupinnad olid korralikult kammitud! Küllap on murupinnad sellise hoolduse eest tänulikud.

Oslo, Norway
Murukammija ja kammitud muru/ Fine tuning of grass
Oslo, Norway
Slottsparken, Oslo
Oslo, Norway
Kevadlilled/ Spring Blossoms
Oslo, Norway
Nagu minu aias - kõik sibulilled korraga, alates lumikelluksetest/ Like in my garden, all spring bulbs are blooming at once, starting with snowdrops
Oslo, Norway
Viimane lumi/ Last of Snow

Loss ja selle ümbrus oli küll ilus ja suursugune, kuid mind imponeerisid enam hoopis Oslo modernsed osad ja seal kasutatud minimalistlikud vormi- ja haljastuslahendused. Kõrrelised ja rannaalad lähevad ikka paganama hästi kokku. Midagi sarnast olin varasemalt näinud ka Malmös, Västra Hamnenis. Järgnevalt mõned kaadrid Tjuvholmenist.

Oslo, Norway
Teravaõielised kastikud konteinerpeenardes/ Feather Reed Grasses in containers on beach deck
Oslo, Norway
Tjuvholmen, Oslo
Oslo, Norway
Tjuvholmen, Oslo
Modern Oslo
Tjuvholmen, Oslo
Piki rannajoont tagasi südalinna poole kõndides ronisin ka Akershusi kindluse otsa. Sealt avanes kaunis vaade Oslo fjordile. Ilm oli nagu ta oli, aga meri oli ilus sellegipoolest.

Oslo, Norway
Vaade fjordile Akershusi kindluselt/ A view from Akershus Castle
Oslo, Norway
Tagasivaade Tjuvholmen'ile/ View back to Tjuvholmen
Oslo, Norway
Moodsad installatsioonid/ Modern installations in Central Oslo, Norway
Oslo, Norway
Oslo kuulsaim vaatamisväärsus - ooperiteater/ Best known part of Oslo - Opera Theatre
Uus-Oslo areneb jõudsalt. Viimati 2010 aastal siin olles polnud merepiiril paiknevaid modernseid linnaosasid veel ollagi. Südalinnasgi olid alles esimesed kõrghooned. Nüüdseks on palju hooneid juurde ehitatud. Oma geograafilisest asendist tulenevalt ei ole Oslol võimalik laieneda, vaid ainult tiheneda ning võtta ruumi merelt. Nõudlus uute elamispindade järele on suur.

Modern Oslo
Merelahte rajatud elamukvartalid/ Living spaces acquired from Sea
Modern Oslo
Tormiliselt arenev linnasüda/ Turbolently developing city centre
Modern Oslo
Modernne Oslo/ Modern Oslo
Arvasin, et kevad on Oslos grammikese eespool meist. Südalinnas olid kastanitel pungad puhkenud ja siin-seal oli näha esimesi nartsisse õitsemas. No võib-olla oligi see grammike, aga vaid grammike, sest laupäeval märkasin Laagris ka õitsvaid nartsisse ja Politseipargis on kastanitel pungad valla!

9 kommentaari:

  1. Huvitav nagu ikka. Aga.. ei poolt nii armas olnud seal jne :) Sinu aias istuda ja motteid molgutada on kindlasti monusam, tuhandekordselt. Kylm kivi ja terase symbioos, kuigi jah.. disain pildi peal tundub efektne, toesti. Kas Tallinnaga veel midagi yhist oli, peale pungade? Pead teise blogi veel asutama, et inimestest ka raakida. Meedia mojutab ajusid nii hasti, et mul peale Reiviku midagi meelde ei tule :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No ma vist olen Sulle rääkinud Oslo inimestest. Kõik näivad sisserännanud. Tallinnaga ühendab ka see, et Oslo süda ka alles otsib kontakti merega. Need uued moodsad kvartalid nüüd ehk toovad rahvast rohkem mere äärde, sest majade alumised korrused on sisustatud restoranide ja kohvikutega. Sama hakkab nüüd ehk looma ka meie Admirali basseini ümber.

      Kustuta
  2. Napp grammike ehk siis tõesti kevad eespool :) Krookused sellises mahus on tõesti luksuslikud. Kaasaegsed modernsed hästi disainitud linnaosad kus iganes paigus on silmale ilusad vaadata aga elada neis mina isiklikult ei tahaks. Aga see olen mina :D Mistahes reisimuljed on küll alati väga teretulnud ja värskendavad :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nendes uutes kvartalites on väga huvitav ringi uitada. Ma vahel teen seda Tallinnaski - Rotermanni kvartal areneb kiirelt ning on põnevaid ja üllatavaid lahendusi otsast-otsani täis. Ise... jah.. ilma aiata... no hädapärast. :)

      Kustuta
  3. Millegipärast arvasin, et neil on kevadem, et ookean soojendab jne. Piltidel tundub üsna sama kui meil. Aga suured pinnad krookusi on kuninglik vaade, isegi ruutmeeter võtab imetlusest tummaks, mis veel suurematest istutustest rääkida. Väga ilus.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina arvasin ka, et on rohkem eespool. Aga polnud ühti. Ja ometi on seal kindlasti kliima pehmem, sest magnooliad kasvavad ja olid ka varsti õide puhkemas.

      Kustuta
  4. Aitäh reisikirja eest. Ma vaatan alati huviga igasugust arhitektuuri, modernse loojaid pean geniaalseteks, kuigi need hooned tunduvad külmad ja kõledad.r Aga, et nii mõnedki sellised konstruktsioonid püsti püsiks, on lausa ime.
    Mõtlesin samuti, et neil on rohkem kevadet. Mulle tundub Su fotosid vaadates, et seal on avaliku ruumi haljastus tagasihoidlikum kui meil, aga see mulje võib ka väga petlik olla. Sellist krookusevaipa olen ka enda puude alla tahtnud, aga meil on vist liiga palju neid va närilisi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oslo kesklinnas on tegelikult rohelust üldse võrdlemisi vähe. Kuningaloss ja seda ümbritsev park on suurim roheala. See on hästi hooldatud, võrdlemisi hõre ja seetõttu ka valgusküllane. Isegi sellisel pilvisel päeval nagu mina seal olin. Aga jah, kindlasti on hooldus kõrgel tasemel. Puud-põõsad on lõigatud, kuskil ei mingeid murdunud või kuivanud oksi. Taimestused olid koondatud kindlateks aladeks.
      Üheks huvitavaimaks objektiks võib aga kujuneda ooperiteatri ees olev vastrajatud allee. Varasemalt 90 000 sõidukiga päevas magistraaltänav on nüüd praktiliselt sõidukivaba, sest liiklus viidi fjordi alla tunnelisse. Tänava äärde istutati nn maailma allee, mis on üle kilomeetri pikk. See algab uue maaiilma puudega, läheb keskosas üle vana maailma liikidele ning lõpeb Aasiast pärit taksonitega. Puudehuvilisele oleks see üks huvitav miil jalutada! ;)

      Kustuta
    2. Surnud vaal sai omale siis ka allee, sest seda see ooperiteater meenutab, esimese hoobiga :)

      Kustuta