esmaspäev, 21. detsember 2015

Päikeseaasta lõpupäev

Kuupäev: 21.detsember, talvine pööripäev, toomapäev
Temperatuur: + 9 'C
Ilm: Vahelduv pilvisus, päike, kerge uduvihm, tugev tuul

Eile oli Tõraveres +12,5 'C sooja, rohkem kui iial varem detsembrikuus Eesti fikseeritud kliimaajaloos. Ja soe ta tõesti oli, igal pool üle maa samas skaalas. Tuntavalt-tuntavalt soe. Meie keskmine detsembri temperatuurinäit on -2 'C - 14 kraadi vähem. Selliste suuruste juures tunduvad äsjatoimunud Pariisi kliimakonverentsi kokkulepped 2 kraadi osas nii tühised. Seda loomulikult antud ajahetkes. Pikaajaliste keskmiste puhul mängivad äärmused vähetähtsat rolli. Aga just äärmused on need, mis köidavad meeli ja jäävad meelde. Millegipärast usun ma, et tulevikus ei räägi me niivõrd tasahilju soojenevast kliimast, kui just aina sagenevatest äärmuslikest ilmaoludest. Eks aeg annab arutust.

Tänane toomapäeva ilm oli väga mitmekesine, pakkudes nii päikesepaistet kui uduvihma. Ennekõike oli aga tugevalt tuuline ja rahvatarkuse järgi ennustab see tuulist ilma kogu tulevaks aastaks.

Soojade ja ja pimedate päevadega on muidugi igasuguse jõulutnde tekkimine päris lootusetu. Vähemalt minul küll mingisugust pühade saabumise ärevust hinge pugenud pole. Isegi esimene piparkoogi tegu pühapäeval ei tekitanud mingit suuremat emotsiooni. Võib-olla ehk vaid täna, hetkeks, kui jalutasin läbi raekojaplatsilt ja nägin meie kaunist kuuske ja tuledesäras jõuluturgu, unustasin soeuduse ebamäärase reaalsuse.

Tallinn Christmas Market
Tallinna jõuluturg õhtuhämaruses/ Tallinn Town Square Christmas Market 2015
Ilmaportaalid näitavad hetkel 27. detsembrini stabiilset plussi ja aeg-ajalist vihmasadu. Perspektiivi valgeteks jõuludeks seega kindlasti ei ole. Ehk juhtub, et lund tuleb pisut aastavahetuseks. Aga need ennustused võivad veel muutuda. Egas siis midagi, haukan oma piparkooke, manan pühadetunnet ja soovin teile kõigile kauneid rohelisi jõule! :) Aednikele see sobib.

Home Made Gingerbread
Aedniku piparkook/ Home made gingerbread


Summary: Final Day of Solar Year

Today is the Winter Solstice, which means the shortest day for us. Bit by bit but steadily days will start to lengthen again. However, this is not the most important piece of news to share today. It was another weather record that was broken yesterday when temperatures raised up to +12,5 degrees centigrade in some parts of Estonia, which is highest December score in recorded weather history in our country. Our average December temperature is -2C in contrary.

Of course, this kind of weather situation is not helping with a Christmas spirit, which is completely absent this year. No hope for white Christmas. Without snow the winter holidays just don't feel right, here in up north. Maybe just for a once, when I was passing our town's lovely Christmas Market today I felt some sense of season. But just for a very brief moment indeed. Yesterday's gingerbread baking did nothing for me either.

Weather services are predicting warmth spell to continue on until at least 27th of December, so there won't be any changes any time soon. Maybe there is a slightest hope for white New Years Eve.

Today is a final day of Solar Year however, and I'll bite some of my ginger bread to see whether it can finally change my mood for Christmas! Anyhow, Happy Green Christmas to all gardeners!

19 kommentaari:

  1. Nunnud piparkoogid, naljakas see inglisekeelne nimi ginger bread. Mina siin ikka tolgin vapralt pepper bisquits. Kusjuures just tana nagin yhte BBC saadet Norra joulukommetest ja koige tahtsam oli ka yhine piparkoogi meisterdamine, mis tolgiti samuti ginger bread. Oh well.. teeks kyll koos nagu vanasti. Tallinn on imeilus, kuigi kuusk on krooniliselt viltu. Loodame et ta ikka pysti jaab kui Ewa kohale jouab :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tead, Tallinna kuusepuu on tegelikult täitsa sirgelt püsti. See on lihtsalt fotoobjektiivi effekt, mis pikad vertikaalsed esemed pisut ümber tsentri keerab. Oleks kuusk pildi keskel, oleks ta sirge.
      Aga kuusk, mis igal aastal tõesti viltu on, on Õ kuusk ja sel aastal kohe eriti-eriti. Piinlikult kohe.

      Kustuta
  2. Oi kui mõnusad näevad välja. Otsetõlkes oleks siis nagu ingverileib? Kas pipart ikka panid? Piparkoogid ju.:)
    Sel aastal on kuidagi nii kiire olnud, et jäigi tainas tegemata. No vorstitegu on küll vähemasti kindel, päevgi paika pandud.
    Kaunist pühadeaega sulle ja su perele.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma panin Santa Maria maitseainesegu ja seal on pipar sees. Panin terve paki ja päris "maitsekad" on! Igati nimeväärilised!
      Vorstitegu on teine jõulutoimetus, mida tahaks teha, aga see on keeruline ettevõtmine ja materjalide kättesaadavusest ei tea ma midagi. Aga kui turul liigub, siis hoian selle edaspidiseks meeles.

      Kustuta
  3. oo, millised piparkoogid :D nendega peaks ikka kuidagi pühadetunde manama küll. Kauneid ja rahulisi jõule, mis siis, et rohelisi :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täna, esimesel jõulupühal, pean tunnistama, et ega seda tunnet ikka õieti ei tulnudki. Kõik oli olemas, aga tundus lihtsalt ilus õhtusöök ilusa laua taga, kuusk kuskil kõrval sädelemas. Väljas on torm ja vihm.

      Kustuta
  4. Mina ei suuda endas kuidagi sel aastal jõulutunnet manada. Piparkooke ka ei tee, eelmise aasta omad avastasin juulis kapi otsast ja viskasin minema :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Võib-olla väikse vahe pidamine aitab tulevikus sügavamat meeleolu luua. Ehk see polegi halb mõte!

      Kustuta
  5. Naljakas see ilmaelu jah aga piparkoogid on head ja küll need jõulud ka tulevad, kus nad pääsevad. Rahulikke jõule Sulle!

    VastaKustuta
  6. Pime aeg on ideaalne küünalde põletamiseks - ja sealt pole jõulutunne enam kaugel kui kruus kuuma glögi ja need mõnusad piparkoogid siit pildilt juurde võtta. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Küünlad meeldivad mulle ja pimedasse aega sobivad nad tõesti hästi. Esivanemad istusid meil ju kogu aeg leegi valgel ja ju meil on see endiselt sees - igatsus elava ja soojendava tule järele.

      Kustuta
  7. Tistou, we had the same temperature record these days, +9 C. When I put Christmas tree in the living room I've had feeling of winter holidays. The days are getting longer a bit!
    Merry Christmas to you and your family!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh yes, records are broken in many places. Today I read from the papers that climate is warming the quickest in Russia. Is it luck or sorrow, becomes clear later.

      Kustuta
  8. Kauneid pühi Sullegi! Meil oli küll tore pidu perega, aga ausalt öelda tõesti erilist jõulutunnet ei tekkinud. Omad lapsed suured ja lapselaps veel liiga pisike, et jõuluvanamängu mängida ja nii juhtuski, et kingitusedki jagati peaaegu muuseas ära, kõik jälgisid hoopis heldinult kuidas lapselaps oma kingitusi lahti pakkis ja nendega tutvus.
    Piparkoogitaigna teen alati ise ja pole sinna kunagi pipart pannud, põhirõhk on ingveril, nelgil, kaneelil ja apelsinikoorel. Seega minu arust oleks õige nimi vürtsiküpsised ehk spice cookies. :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Apelsinikoor on ka minu taignas peamiseks karakteriks. See annab mõnusa värvingu maitsele.
      Hakkasin täna mõtlema, et meie üha kiirenevas maailmas, kus aeg tormab pöörasel kiirusel ja meil on nii-nii palju tegemisi, tulevad kõik asjad ehk liiga kiirelt kätte. Ootuseks pole enam aega, aga just ootus võiks tekitada igatsust saabuva osas.

      Kustuta
    2. Sul on oigus, et elurytm on kuidagi sunnitult kiire. Ja sellega kaasneb, et pead seda koike ka kiiremini "seedima" ja kuidas sealt saabki siis palju pidama jaada.. Yks vaimne "kohulahtisus" kogu aeg.
      Aga oh, ootuste eest hoolitseb meedia ja kaubandus :) Iseasi kas me just selliseid tahame..
      Oleme onnelikud et veel on vaikust ja metsa ja neid erilisi lohnu, mis hoiavad meeled elusad. Ja aednikud voiksid inimesi opetada katega (paljaste) tunnetama mulda, mis imede ime see ikka on. Ja miks mitte ka jalgadega.. Kas maletad et lapsena kaisid kogu aeg palja jalu? Lustist, mitte vaesusest. Sajandivanused èesti kirjandusklassikud on taisnutulaulu vaesusest. Nyyd kus seda vaesust sellisena enam pole, oleme kaotamas oma maaga seotud olemust ja inimeseks olemist yldse.. Naed Joulupyha joudeaeg tekitab motteid xx

      Kustuta