teisipäev, 3. november 2015

Kollased liblikad novembris

Täna oli eriliselt soe päev. Ta oli juba tuntavalt soe eile, aga eriti soojaks läks just täna koos päikesepaistega. Teel Tallinnast Virtsu ja tagasi näitas autotermomeeter mitmel pool +14'C. Soe on eriline, aga veel erilisem oli asjaolu, et nägin teel ka kolme kollast ehk lapsuliblikat. Ma ei mäleta, et oleksin kunagi ringilendavaid liblikaid näinud novembris. Aga täna nad lendasid.

Omamoodi kollased liblikad lendavad mul ka töö juures, akna peal. Hommikupäikeses küütlevad ontsiidiumi õied! Eelmine aasta oli üks õievars, sel sügisel kaks. Sellised novembrialguse päevad.

Oncidium
Ontsiidiumi kirkad õied/ Oncidium blooming on my office window
Aga ka Virtsust leidsin rannalt ühe õiekese. Õige väeti ja hilise, kuid ometi täiesti reaalse. Randaster. Kõik muu paistis juba sügisene, oma sügisvärvides.

Aster tripolium
Randaster Virtsu rannal/ Single bloom of Aster tripolium on grassy beach of Virtsu, Estonia
Virtsu, Estonia
Pastelsed rannakooslused/ Soft autumn colours on Virtsu beach

Update: Ilmateenistus teatas, et Novembri soojarekordid sündisid eile Tallinnas (+13,7) ja Narvas (+12,5).

Summary: Yellow butterflies in November

Today it was exceptionally warm sunny day for us. In places it was up to +14 degrees centigrade. During my trip from Tallinn to west coast (Virtsu) and back I saw tree brimstone butterflies in fight. I can't remember myself seeing any butterflies in November ever before. It is a very special day in that sense.

A different kind of "yellow butterflies" are flying on my office window though. Oncidium orchid is in full bloom once again, with two flower stems this year. They make whole room shining in morning sun!

On a Virtsu beach today, on the other hand I found a single late bloom - a sea aster. Small and very modest, and yet there, in November! Other views were typically autumnal but soft and kind. This is how the autumn has been this year.

Update: Weater Service announced that it was warmest November day in recorded history for our capital Tallinn (+13,7'C) and Narva (+12,5'C).

12 kommentaari:

  1. Oh darling, You had a really special moments :) beautiful.. This sea aster is so simple and still special, and those poor bushes, humiliated by constant winds..
    Thank You, good photos as always!

    VastaKustuta
  2. Soe on tõesti ja mis oluline, soojad on ka ööd. Meil lendavad samuti liblikad ja sääsed ja kevadlilled tahavad õitsema minna.
    Ilusad orhideed ja veel ilusamad rannakooslused :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eriline aeg. Ehk jätkuvalt ebatavaline. Juba pikemat aega on kogu elu ilmaelu ebatavaline ja äärmuslik. Uued ja uued rekordid aina sünnivad.

      Kustuta
  3. Tänane ilm pani ennastki liblikana lendama :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Peaasi, et annab aega ka uuesti "urgu pugemiseks"! :D

      Kustuta
  4. Tuleb kollaste liblikate tali. :)
    Nali naljaks, aga ilmselt on varsti mingeid jahedamaid ilmu oodata. Kassid on see nädal üle mõistuse kõike järjest sööma hakanud, kasvatavad talvepolstrit.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Huvitavad tähelepanekud! Ja vaevalt, et need valetavad. Märke tuleb ikka lugeda ja neist pigem juhinduda. Tulevaks nädalaks siiski veel ennustatakse sooja ilma. Kes teab, mis siis saab. Venelaste ennustus aga lähimaks kuuks üldse miinust ei luba.

      Kustuta
  5. Mu abikaasa nägi ka eile või üleeile kollast liblikat. Aga see orhidee on ikka võrratu!
    Randastrit olen mina siinkandis näinud vaid ühel aastal, armas lilleke.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Randaster tahab vist pisut stabiilsemat ja viljakamat rannapinda. Puhtas liivas ma ei ole teda näinud. Küll aga kinnistunud taimestikuga rannaaladel.

      Kustuta
  6. Tistou, you're so lucky --- your oncidium blooms! I can't wait for mine, every day seeing a stem...Yes, yesterday was wonderful day, +10 C, I've been sitting on a porch enjoying the sun.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank You, Nadja! And good luck with yours, hope to see pictures soon!

      Kustuta