reede, 28. august 2015

Lõikuskuu pitsid ja satsid

Lapsepõlves oleks ma igal hetkel öelnud, et mu lemmikkuu on augustikuu, kuna siis on mu sünnipäev, ja nii see lastega ikka on. Ja eks lemmik aastaaegki on sageli ikka seotud sünnipäevaga. Oleks mult mõni aasta tagasi aga küsitud arvamust augusti kohta, siis kindlasti poleks ta mu lemmikute hulka lahterdunud. Augustil on paraku hääbuva suve maik. Kuid nüüd, aedniku pilgu läbi, pean ma möönma lõikuskuu kasvavat veetlust.

Ilmselt on need augustikuu täidlased vormid ja värvid, piiritu rikkus õites ja taimedes. Kõik on oma kõige paremas vormis, hetk enne allakäiku ja koost langemist. Mingil viisil on ka just paljud minu lemmikud taimede seas augustis õitsejad. Eks sellelgi on oma mõju.

Selle aasta august on nii mõneski mõttes rikkalikum kui varasemad. Peenrad ja istutused muutuvad täidlastemaks, taimed kogukamateks, kõrgemateks ja õierohkemateks, Libikapeenart olen siin esitlenud korduvalt, nüüd toon esile kõrreliste peenra pitsid ja satsid.

Lythrum salicaria 'Blush'
Kõrred ja sabad/ Lythrum 'Blush' & Perovskia 'Blue Spires' in my Grass Border
Grass Border
August kõrreliste peenras/ August bloomers in Grass Border
Kõrreliste peenra püsiku- ja sibullillevalik on erinevalt teistest paikadest mul teadlik. Olen sinna pannud ainult siniste, roosade ja valgete õitega taimi. Vaid kevadel on tulpe ja krookusi ka teistes toonides. Kuid juba hispaania ebahüatsintide aeg langeb sellesse ette antud raami. Edasi tulevad lavendlid ja roosad mets-salveid, turkestani laugud, mugul-tuliürt 'Amazon Mist'. Aga kõik see on vaid malbe eelmäng augustikuu täiskorkestrile, mil siidpöörised ja teised kõrrelised on jõudmas täiskasvu ning hilisemad püsikud külvavad peenra üle roosaka-sinaka õitevahuga. Kukesabad 'Blush', perovskia 'Blue Spire', ogaputked ja hiid-iisop 'Black Adder' on nüüd peamised mängijad. Siia ja sinna on veel pikitud valgeid siilkübaraid 'Virgin'. Seda melu jagub külmadeni ja populaarne on see ka kimalaste seas.

Lythrum salicaria 'Blush' & Perovskia 'Blue Spires'
Kõrreiste peenar/ Grass Border
Perovskia 'Blue Spire'
Perovskia 'Blue Spires'
Grass Border
Hommik kõrreliste peenras/ Morining sun hugging Grass Border
Nepeta sibirica 'Souvenir d'Andre Chaudron'
Siberi naistenõges/ Nepeta sibirica 'Souvenir d'Ande Chaudron'
Üks põnev õitseja tuleb kõrreliste peenras vastu sügist veel esile - see on odajas raudürt, kõrge ja tugev taim imepisikeste õitega. Omamoodi vastuoluline taim, kuid vägagi kena ja pilkupüüdev.

P1010418
Odajas raudürt 'Pink Spires'/ Verbana hastata 'Pink Spires' in Grass Border
Verbana hastata 'Pink Spires'
Verbana hastata 'Pink Spires' in Bee&Butterfly Bed

Viimase istutuse kõrreliste peenrasse tegin möödunud nädalal ja selleks sai roosa 'Mõrsjaroos'. Lepliku ja vastupidava taimena loodetavasti saab ta toime teiste võrdlemisi kuivades ja lahjades oludes hakkama. Aga saab hästi ka kukesaba, kes ometi on niiskema pinnase taim. Natuke omatehtud lehekomposti ja kõik edeneb!

Kõrrelistest endist veel edaspidi.

Ja selline ta on, minu august. Lõhnu, sumisejaid, sahisevaid kõrsi ja meeliülendavaid õisi täis!

17 kommentaari:

  1. Sinu kõrrelistpeenar oma etteantud värvides tundub vägagi põnev . August meeldib mullegi, august on eelmäng sügisele, minu lemmikaastaajale :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma arvan ka, et on põnev! :P
      Aga et ta saaks mõjusaks, peaks olema 2-3 korda suurem. No aga on kuidas on!

      Kustuta
  2. Mõnus kooslus! Kindlasti meeldib kõiksugu mummudele ka. Jään siis kõrreliste postitust ootama :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks ta ükshetk tuleb. Lasen siidpööristel veel kübeke kasvada!

      Kustuta
  3. Tohutu ilus sigri-migri, köik sobiksid nagu iseenesest hästi kokku.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pehmed-pastelsed toonid ikka sobivad. Sigri-migri ta ju ka on, aga eks meie aasad on veel palju kirjumad. Ja on veelgi ilusamad!

      Kustuta
  4. Kenad kooslused on tekitatud. August meeldib mulle alati enam kui juuli, rahulikum ja küpsem ja mõtlikum. Täiskasvanulikum.:) Olen Rahmeldajaga ühel meelel, armastan sügist.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud kiituse eest! Igal kuul ja aasta-ajal on oma võlu ja iseloom. Oluline on kõiges midagi näha ja tunnetada.

      Kustuta
  5. I love your grass border, Tistou, especially 'Pink Spires' .

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you, dear Nadja! Verbanum hastata 'Pink Spires' is a very interesting plant and I'm really happy to have it!

      Kustuta
  6. Maal on ikka ilus ja rahulik, Sa oskad ka hasti pyyda valgust ja meeleolu. See hommikuvalgusega pilt on lummav, mojub hasti. Sygis on kurb. Armastan kevadet ja roomu. Just nii erinevad me koik olemegi :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle meeldib ka too pilt. See päikse laik just langes ühele heledalehelisele siidpöörisele ja lõi selle eriliselt särama. Hommikud on üldse kõige huvitavamad pildistamise mõttes. Inglise ajakirjades on aiad üldjuhul kõik üles pildistatud päikesetõusu ajal.

      Kustuta
  7. Hi,
    I put the Phlomis seeds in the mail this week-end. They should have left this morning. Hope they grow for you!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh how exciting, thank you Alain! As you advised, I will sow some this fall and keep some for next speing. Just in case! :-)

      Kustuta
  8. Mulle sümpatiseerib väga see odajas raudürt, ei ole teda enne kohanud. Ilus on sul tõesti ja kui palju konnasid, sa jeerum!!!

    VastaKustuta