reede, 31. juuli 2015

Nõiad vihtlevad

Juuli tiksub oma viimaseid tunde. Viimased päevad on toonud vihma, äikest ja päikest. Täna oli tõesti kõike vaheldumisi ja terve päeva; vanapagan sai silku süüa ja nõiad päikselises vihmasajus vihelda. Sadanud on meil nüüd palju. Sellele aastale kohaselt - kõike on korraga palju, vihma on palju, kuiva on palju. Mida aga on väga vähe olnud, on soe ja päike. Ilmselt jääb see juuli nii mõnekski aastaks meelde, kus suve õieti ei saabunudki.

Restless summer skies
31.07.2015 rahutu taevas/ Restless skies of 31st of July
Restless summer skies
Vihma ja päikest põllulapi kohal/ Rain and sun above my veggy plot
Restless summer skies
Viimane juuli/ Last day of July
Lilleaias on mõned püsikud pidevast jahedusest kasu lõiganud ja väga lopsakaks kasvanud, mõned teised on aga kasvult tagasihoidlikumaks jäänud. Paljud minu taimed on alles noored ja iga aastaga on nad aina suuremad, mistõttu ma üldistavaid järeldusi teha ei julge. Küll on õitsemine kindlasti mõnedel taimedel olnud pikaajalisem kui tavapäraselt.

Perennials Bed
Püsikupeenar juuli lõpul/ Perennials bed on last days of July
Perennials Bed
In my Perennials Bed
Perennials Bed 2015
Loitvad tulinelgid olid sel aastal eriti lopsaka ja pika õitsemisega/ Maltese Cross is particularly lush this year
Kõrreliste peenrast ja selle asukatest oodatakse eraldi ülevaadet. Kindlasti teen selle, kuid hetkel paar ülevaatlikku pilti. Mulle need mahedad kooslused meeldivad. Heledad sinised, roosad ja valged. Valge on veel hetkel pildilt küll puudu, see saabub siis, kui puhkevad õide siilkübarad 'Virgin'.

Grass Border
Kukesaba 'Blush' kõrreliste peenras/ Lythrum 'Blus' in my Grass Border
Grass Border
Kõrreliste peenar/ Grass Border
Grass Border
Kõrreliste peenar/ Grass Border
Kõige kirevamad on aga liblikapeenrad. Need on tõesti kirkaid õisi ja sumisejaid täis. Kolm aastat tagasi külvasin alpi ogaputke 'Superbum', nüüd läksid taimed õitsema, aga teps mitte pole nad alpi ogaputked. On hoopis lamedalehised ogaputked. Väga kirkalt sinised ja ma olen väga rahul. Mulle tundub, et nemad ongi sinna parem lahendus.

Bee&Butterfly Bed
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed
Bee&Butterfly Bed
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed
Bee&Butterfly Bed
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed
Bee&Butterfly Bed
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed
Bee&Butterfly Bed
Värviline/ Colourful
Kes aga ootaks kindlasti soojemat ilma ja ennekõike soojemaid öid, on eksoodid suvelillepeenras. Kannad on alati õitsenud juuli lõpul, kuid mitte see aasta. Esimeste õiteni võib veel minna kuni paar nädalat. Sellest on muidugi kahju, kuid kõige olulisem on, et taimed kosuks ja kasvataks tugevad risoomid, mida ületalve hoida parema tuleva suve lootuses.
   
Hot Summer Bed
Suvelillepeenar eksootidega/ Hot Summer Bed with cosmos, cannas and dahlias
Hot Summer Bed
Hot Summer Bed
Cleome Spinosa
Ämbliklill/ Spider Flower
Tegelikult vääriks iga peenar omaette lugu ja pildiseeriat. Pildistada olen veel üht-teist jõudnud, kuid blogipidamine on soiukus. Puhkusepäevad lõpevad pimedas ja siis on jaks ka otsas. Tuleb august sumedate õhtute ja öödega (lootuses), ehk jõuan enam.

Summer rain
Suvevihmane/ Summer rain

Summary: Witches are bathing

July was ticking its last minutes when I was writing this post. It wasn't average July by all means. Last days of it brought all that's possible - rain, thunder, sunshine, in some days, all at once. There is an old Estonian saying for weather as such - witches are bathing while raining and sunshine are joined together. What was the main feature of this passing month however, was the constant coolness. Normally the warmest moth of the year had no warmth stored for us,

In my garden, some plants benefitted from the situation. Many of them grew well, to abnormally great size, while others performed modestly. For example, Maltese Cross grew bigger than ever and bloomed very rich. Monks Hood also grew very tall, but had a little problem with aphids. Now it looks great. But what goes for all - blooms lasted long on all plants and this was caused surely by this chilliness.

But one group of plants suffered clearly from our very modest summer weather and especially from continuous cold nights and these were my exotics. There hasn't been a year in which I haven't had a canna blooms by the end of July. Well this is the year now. Dahlias are also sort of slow and who can blame them? Hopefully August will bring a little more warmth and gives a chance for my Hot Bed!

One colourful corner of joy is my Bee&Butterfly Bed. It has come to its fullness by the end of July and I really like its abundant hue. But what really makes me happy - it looks that bees and butterflies tend to like it as well. And after all, it was purely dedicated to them. 

14 kommentaari:

  1. Must taevas oli kolm päeva ka meie kohal ja aed on samamoodi lopsakas kui Sul. Ainult seekord säästeti meid äikesest. Ilma poolest oli niru juuli küll, aga lõppkokkuvõtes õitsemine oli pikk ja ilus

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja nüüd võib-olla tuleb isegi natuke suve ... mis on väga tore!

      Kustuta
  2. Konkreetsete sündmuste tõttu mäletan, et 1976 ja 1982 oli samasugune suvi, olin siis väga noor ja Virumaal, neil aastatel seal suve ei olnud, oli udu merelt ja vihm ja jahe. Aed on Sul ilus ja tulinelkidest olen ka viimasel ajal hakanud lugu pidama, paar aastat tagasi sai neid isegi laiali istutatud ja õige tegu. Mingi sinise nutiga okkaline on minu aias olnud enne mind ja see sindrinahk külvab ikka täiega. Viisin ta kohta, kus külvaku, vanadt kohast ei jõua senini poegi ära kõblata. Oeh, kukkusin heietama, aga ilus on Sul seal

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, mulle endale tundub ka täitsa rahuldustpakkuv kõik see, mis on. Eile puhkes õide Sinu antud päevaliilia 'Double River Wye', ilus on, aitäh ka selle eest!
      Ja kui nüüd ennustused vähegi paika peavad, siis vast ei tulegi kõige külmem ja jubedam suvi. Täna (02.08) on päris soe juba.

      Kustuta
  3. Milda sinise nutiga okkaline hakkab mul ka varsti õitsema, ogaputk aga täpsemalt ma määranud pole. Ma pole ühelgi aastal saanud juulikuus midagi istutada aga sel aastal pole probleemi. Su eksootidel on nii uhked lehed, et pole ka midagi hullu kui nad sel aastal õitseda ei jõua. Järgmisel aastal on uus võimalus. Ja palju õnne Sulle sünnipäevaks!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Paistab, et mingi suvesoe hakkab meile nüüd jõudma ja ehk annab see hoogu juurde ka soojalembelistele. Ja mõned õied näeme ära ikka!
      Suur tänu sünnipäevatervituste eest!!!

      Kustuta
  4. Mõnusad seltskonnad, floksi ja monarda kooslus on väga armas. Nende taevapiltide all on ka tore looduslik kooslus. Loen eestpoolt T. postitust, et sul olla sünnipäev. Parimad soovid ka minu poolt ja ikka kosutavaid ja mõnusaid leidmisi päevadesse.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh heade soovide eest, kõik on kenasti vastu võetud! :)
      Meie aia perimeetri servadel on tõepoolest vahvaid taimi ja seltskondi ning nendest võiks suisa ühe ülevaate teha.

      Kustuta
  5. I particularly like your butterfly and bee bed which is so lush.
    Here we had perhaps 1 cm or rain in the last four weeks - it means spending every night watering.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh, thanks Alain! I'm happy with my Bee&Butterfly bed too! It is rich in colour but not over the edge, I think.
      It has rained quite a lot here now. And fortunately, some warm days are predicted too at last!

      Kustuta
  6. Kuni vahepeal ikka päikest ka näitab, siis pole hullu.:) Imelik suvi jah. Palju vihma, pilvitust ja sipelgalinnasid kuivpeenardes. Oli üsna üllatav pilt kui alpikalju ääre lahti võtsin, et natuke kohendada. Puha sipelgapesi täis. Fui. Samas kui oleks valida, siis aednikuna eelistaks vihmast suve põuasele.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sipelgad on tüütus. Eriti nõme, kui nad otsustavad mägisibulate vahel oma kuhilaid püsti ajama hakata. Aga seda nad praktiliselt igal aastal teevad. Siis tuleb teha survepesu ja panna kaneeli, on justkui aidanud küll.

      Kustuta
    2. Tänud, ma just mõtlesin, et mida ma siis teen nüüd. Neid on igal pool.

      Kustuta
  7. Hi, Tistou! Finally summer came to our gardens, didn't it? I see your cannas started to grow and dahlias to bloom. My dahlias are weaker than last summer and canna stopped with 4 leaves. Ha, ha! I also liked your grass bed, if I had free spot I would make the same.

    VastaKustuta